Τετάρτη, Μαΐου 18, 2011

ΔΝΤ: ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ…

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΗΠΩΣ Η ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ,ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ



Παραμένει ο κίνδυνος διάδοσης της κρίσης από την περιφέρεια της Ευρωζώνης προς τις υπόλοιπες χώρες του κέντρου της, επισημαίνει το ΔΝΤ.

Γι' αυτό και οι χώρες που βρίσκονται υπό πίεση σήμερα έχουν επωμισθεί τα κατάλληλα εμπροσθοβαρή προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις πρέπει να είναι αδιάκοπες.






Σε ότι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, το ΔΝΤ δεν διακρίνει δευτερογενείς επιπτώσεις και πιστεύει πως η νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης έχει τα περιθώρια να μείνει σχετικά χαλαρή και υποστηρικτική (δηλαδή προτείνει να μην αυξηθούν άλλο τα επιτόκια). Μάλιστα, επισημαίνει πως η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να επεκτείνει περαιτέρω μελλοντικά την πολιτική παροχής απεριόριστης ρευστότητας για μερικές δραστηριότητες αναχρηματοδότησης.



Επίσης, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί πως είναι τώρα ζήτημα ουσίας να καταστούν λειτουργικές οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για τον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, συμπληρώνοντας όσες εξειδικεύσεις απουσιάζουν ακόμη.



Το ΔΝΤ προβλέπει πως η αναδυόμενη Ευρώπη θα αναπτυχθεί 4,3% το 2011 και το 2012 έναντι 4,2% το 2010, ενώ θα έχει πληθωρισμό 7,3% το 2011 και 6,2% το 2012.



Εκτιμά, δε, πως ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος προέρχεται από τις μεγάλες ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης αλλά και τραπεζών.



Για το ΔΝΤ, η κρίση της Ευρωζώνης αποτελεί παράγοντα κλειδί για την αναδυόμενη Ευρώπη, εξ ου και η ανάγκη δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Θεωρεί, δε, τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους ζωτικής σημασίας για το σπάσιμο αρνητικών "θηλειών ανάδρασης" μεταξύ κρατών και τραπεζών.



Προειδοποιεί επίσης τις κεντρικές τράπεζες της αναδυόμενης Ευρώπης να παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού για τις επιπτώσεις ενός δεύτερου γύρου αυξήσεων τιμών εμπορευμάτων.



Η πρωταρχική ανησυχία του ΔΝΤ είναι εάν η ανάκαμψη και οι επενδύσεις μπορούν να προχωρήσουν παρά την επίμονη αδυναμία των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Πολλές, δε, χώρες της Ευρωζώνης μένει να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να σταθεροποιήσουν τον τραπεζικό τους τομέα.



Τέλος, το ΔΝΤ εκτιμά πως η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει σημαντική αβεβαιότητα βραχυχρονίως.



ΠΡΕΖΑ TV

12-5-2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: