Τρίτη, Μαΐου 31, 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Η κυβέρνηση της Γερµανίας ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να κλείσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας έως το 2022, ενώ θέλοντας να απαντήσει σε κατηγορίες ότι έτσι θα αυξηθεί η εξάρτηση από τον ρυπογόνο λιθάνθρακα έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να µειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% µέχρι το 2020. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σύµφωνα µε τους πολιτικούς αναλυτές, σε µια χρονιά όπου το κόµµα της ηττάται στις τοπικές εκλογές κάνει στροφή 180 µοιρών στο θέµα της πυρηνικής ενέργειας, µετά το δυστύχηµα στη Φουκουσίµα της Ιαπωνίας, προσπαθώντας να προσεγγίσει την πλειονότητα των Γερµανών που δηλώνουν αντίθετοι στη χρήση της και τους Πρασίνους ως εν δυνάµει συµµάχους της.


Ετσι η Γερµανία γίνεται η πρώτη µεγάλη βιοµηχανική δύναµη που εγκαταλείπει τηνπυρηνική ενέργεια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρµπερτ Ρέτγκεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «µη αναστρέψιµη», διευκρίνισε ότι οκτώ από τους 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες – η λειτουργία των οποίων έχει ήδη σταµατήσει – δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, άλλοι έξι θα κλείσουν έως το 2021, ενώ οι τρεις τελευταίοι που είναι και οι πιο σύγχρονοι θα λειτουργούν το αργότερο έως το 2022. Η Ανγκελα Μέρκελ µέσα σε εννέα µήνες πέρασε από την ανακοίνωση της παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εγκαταστάσεων για άλλα 12 χρόνια, στην ανακοίνωση τον Μάρτιο µετά το πυρηνικό δυστύχηµα της Φουκουσίµα ότι αλλάζει όλη η γερµανική πολιτική επί του θέµατος και στη χθεσινή γνωστοποίηση της πλήρους εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας. Η αλλαγή της θέσης της έχει προφανώς σχέση µε τις απόψεις των Γερµανών όπως καταγράφονται στις δηµοσκοπήσεις – εναντίον της λειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων – αλλά και µε µια σειρά από καταστροφικά εκλογικά αποτελέσµατα για τους Χριστιανοδηµοκράτες και τους κυβερνητικούς εταίρους τους, τους Ελεύθερους Δηµοκράτες. Με τη νίκη των Πρασίνων σε παραδοσιακά χριστιανοδηµοκρατικά προπύργια όπως η Βάδη-Βυρτεµβέργη και την άνοδό τους στα γκάλοπ, η Μέρκελ σκεπτόµενη το µέλλον έβγαλε από τη µέση το σηµαντικότερο εµπόδιο για την πιθανή µελλοντική συνεργασία των δύο κοµµάτων, την πυρηνική ενέργεια.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του γαλλικού πυρηνικού οµίλου Areva Αλ Λοβερζόν χαρακτήρισε την απόφαση της γερµανικής κυβέρνησης «απολύτως πολιτική» και δεν απέκλεισε να ανατραπεί «έως το 2022, οπότε πολλά µπορεί να συµβούν». Αναφερόταν ειδικότερα στην αβέβαιη δικαστική έκβαση της προσφυγής της γερµανικής εταιρείας ενέργειας RWE εναντίον της διακοπής λειτουργίας ενός από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της στη Γερµανία. Σε ανάλογες ενέργειες αναµένεται να προχωρήσουν και οι άλλες εταιρείες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, µεταξύ των οποίων και η σουηδική κρατική Vattenfall. Προσπαθώντας να απαντήσουν στις προβλέψεις για αύξηση της χρήσης λιθάνθρακα που επιβαρύνει το περι βάλλον, κυβερνητικά στελέχη αναφέρθηκαν στη νέα στρατηγική της Γερµανίας που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια. «Μέσω µέτρων αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και µε την εισαγωγή των φιλόδοξων ευρωπαϊκών κανόνων για την εξοικονόµηση ενέργειας από τη χρήση οικιακών συσκευών και τον εκσυγχρονισµό των κτιρίων για να εξασφαλισθεί η ενεργειακή αποδοτικότητά τους, σκοπεύουµε να µειώσουµε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% µέχρι το 2020», αναφέρεται σε κυβερνητικό έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο.

ΠΡΕΖΑ TV
31-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: