Τετάρτη, Μαΐου 11, 2011

ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Σαν βόμβα έσκασε στη Βέροια η απόφαση της κοσμητείας του πανεπιστημιακού τμήματος της Βέροιας «Χωροταξία, Πολεοδομία και Ανάπτυξη» για απομάκρυνσή του από την πρωτεύουσα της Ημαθίας και ενσωμάτωσή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.Η αντίδραση των τοπικών αρχών ήταν άμεση, καθώς στη συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα κάτοικοι και φορείς να αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο, ώστε το τμήμα να παραμείνει στη Βέροια.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου έκανε μια αναδρομή στο θέμα αυτό, λέγοντας ότι στόχος των εκάστοτε δημοτικών αρχών ήταν η ανάπτυξη πανεπιστημιακών τμημάτων. Υπενθύμισε ότι εκτός από το πανεπιστημιακό τμήμα λειτουργεί στη Βέροια και η σχολή Μετεκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Πανόραμα, αλλά και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Επιστήμη του Διαδικτύου».
Πρώτος πρόεδρος του τμήματος ήταν ο κ. Ροδολάκης και στη συνέχεια ο Βεροιώτης Νίκος Καλογήρου, ο οποίος, όπως είπε η δήμαρχος, κατάφερε να βελτιώσει το τμήμα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, με περίπου 300 φοιτητές. Μετά από μία συγκυρία, όπως είπε, την προεδρία του τμήματος ανέλαβε ο πρύτανης κ. Μηλόπουλος, ο οποίος, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του λόγω των πολλών υποχρεώσεών του, παρέδωσε την προεδρία στον κ. Γρηγόρη Καυκαλά, που, όπως τόνισε η δήμαρχος, είναι ένας από αυτούς που θέλουν να μεταφερθεί το τμήμα στη Θεσσαλονίκη.


«Συντεχνιακά συμφέροντα»
Μιλώντας στη «Μ», η δήμαρχος Βέροιας άφησε αιχμές για συντεχνιακά συμφέροντα των καθηγητών, τονίζοντας: «Δυστυχώς, οι λόγοι απομάκρυνσης του πανεπιστημιακού τμήματος έχουν να κάνουν με οικονομικά συμφέροντα των καθηγητών. Η αμοιβή για εκτός έδρας εργασία κόπηκε, η βενζίνη ακρίβυνε - δύο πολύ βασικοί λόγοι, κατά τους καθηγητές, για να κλείσει ένα πανεπιστημιακό τμήμα, το οποίο, να σημειωθεί, συντηρείται εξολοκλήρου από τον δήμο Βέροιας. Έως τώρα ο δήμος έχει δώσει 1.300.000 ευρώ για το πανεπιστημιακό τμήμα και προσπαθούσε πάντα να βρει λύσεις σε όποιο πρόβλημα υπήρχε». Όπως ανέφερε η δήμαρχος, «έχουμε παραχωρήσει πάνω από 100 στρέμματα και καινούργια κτίρια για να στεγαστεί το τμήμα. Σε περίπτωση που το τμήμα φύγει από την πόλη μας, τότε και εμείς θα διεκδικήσουμε σθεναρά να επιστραφούν και τα χρήματα και οι χώροι που παραχωρήσαμε».
Οι πρώτες κινήσεις αντίδρασης θα γίνουν αύριο Πέμπτη, οπότε η δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου θα παρέμβουν στη συνεδρίαση της συγκλήτου του ΑΠΘ. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Ουσουλτζόγλου, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παραμονή τού τμήματος στη Βέροια».

Της Μαρίας Καραούλη

ΠΡΕΖΑ TV
11-5-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η αντίδραση των τοπικών αρχών ήταν άμεση", βέβαια, τώρα ξαφνικά οι τοπικές αρχές ενδιαφέρθηκαν για ένα τμήμα που εφτά ολόκληρα χρόνια χωροθετείται στη Βέροια χωρίς οι κάτοικοι της να το γνωρίζουν, χωρίς να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών του, χωρίς σίτιση, μεταφορές, εστίες."Έως τώρα ο δήμος έχει δώσει 1.300.000 ευρώ για το πανεπιστημιακό τμήμα και προσπαθούσε πάντα να βρει λύσεις σε όποιο πρόβλημα υπήρχε", που δόθηκαν αυτά τα χρήματα?τι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα και κυρίως τι θεωρείται πια προσπάθεια?οι ξαφνικές προεκλογικές χάρες και υποτιθέμενες προσφορές χωρίς αντάλλαγμα που με το πέρας των εκλογών ξεχάστηκαν? Ο φοιτητής δε νοιάζεται για τη πόλη, για τη θέση του πανεπιστημίου, δεν προσπαθεί να ανακατευτεί στη διαμάχη των μεγάλων συμφερόντων. Διεκδικεί τα αναγκαία που ένα πανεπιστήμιο θα έπρεπε ήδη να διαθέτει και να παρέχει πριν καν γεννηθεί η ιδέα της δημιουργίας του."Όπως ξεκαθάρισε η κ. Ουσουλτζόγλου, «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την παραμονή τού τμήματος στη Βέροια»." Τώρα που θίχτηκαν τα συμφέροντα του δήμου ήρθε η ώρα για διεκδικήσεις και μαυροκόκκινα δήθεν επαναστατικά πανό (όσοι κατοικούν στη Βέροια θα γνωρίζουν τα πανό που αναγράφουν "Αγωνιζόμαστε για τη παραμονή και την ενίσχυση του Πανεπιστημίου" τα οποία τοποθετήθηκαν σε περίοπτες θέσεις με πρωτοβολία του δήμου), τόσο καιρό όμως οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών γίνονται κόλλες αναφοράς στα συρτάρια της αδιαφορίας τους. Έτσι λοιπόν, σταματάνε οι συζητήσεις, σταματάνε τα αλισβερίσια, από δω και πέρα ο φοιτητής σταματάει να παριστάνει το μπαλάκι.Τώρα κάνετε ό,τι θέλετε, δε παραμυθιάζεται το φοιτητή.Αυτός πλέον ξέρει, και θα ρθει η ώρα που θα τον βρείτε απέναντι σας.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό!!!! Μπράβο παιδιά!!! Γιατί κάποιος πρέπει, πού και πού, να λέει τα πράγματα με το όνομα τους!!! Αν πραγματικά νοιάζεται ο δήμος της Βέροιας για τους φοιτητές του, τώρα του δίνεται μια καλή ευκαιρία να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα που τόσα χρόνια τα προσπερνάει... Σπουδάσαμε στη Βέροια 5 χρόνια, πήραμε πτυχίο πλέον, και ακόμα είναι άλυτα κάποια προβλήματα που προσπαθούσαμε να λύσουμε από το 1ο κιόλας έτος. Για να δούμε λοιπόν τι πραγματικά μπορεί να κάνει ο δήμος της Βέροιας για εμάς (εσάς πλέον)??? Γιατί όσα χρόνια ήμασταν εμείς εκεί, δυστυχώς μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν είδα τίποτα ουσιώδες να πραγματοποιείται...