Τετάρτη, Μαΐου 04, 2011

«ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΥΣ» µΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ

Υπερβολικά αισιόδοξο βρίσκει η τρόικα το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα της κυβέρνησης, αλλά και το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων, όπως διεµήνυσαν τα στελέχη της που άρχισαν χθες επαφές µε κυβερνητικά στελέχη ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης της πορείας εφαρµογής του Μνηµονίου. Ειδικότερα ο στόχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής – παρά το γεγονός ότι τοποθετείταιστο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα στα 3,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2015, δηλαδή πολύχαµηλότερα από τα 11,8 δισ. ευρώ που έθεσε ως στόχο η κυβέρνηση προχθές, γιατην περίοδο ώς το 2013 – θεωρείται υψηλός. Το ίδιο ισχύει και για τον στόχο που αφορά την πάταξητης εισφοροδιαφυγή ς, επίσης 3,5 δισ. ευρώ. Η τρόικα για λόγουςασφαλείας πιέζει για µεγαλύτερες περικοπές δαπανών, τουλάχιστον στην πρώτη περίοδο του προγράµµατος, ενώ θεωρεί ότι οι στόχοι για τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, στον βαθµόπου είναι εφικτοί, θα µπορέσουννα πραγµατοποιηθούν τα τελευταία χρόνια του προγράµµατος.


Επίσης πιέζει για µεγαλύτερη εξειδίκευση καιεπιτάχυνση τουπρογράµµατος των αποκρατικοποιήσεων, που κρίνεται κι αυτόαισιόδοξο, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει περιλάβει δραστικές µειώσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων και επιχειρήσεων.

Σύµφωνα µε πηγή του οικονοµικού επιτελείου, εκτός από τον ρεαλισµό του ΜεσοπρόθεσµουΠρογράµµατος που αµφισβητεί η τρόικα, το άλλο µεγάλο θέµα της τέταρτης αυτής επιθεώρησης αναµένεται να είναι η πρόοδος στις διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως η εφαρµογή του νόµου των επιχειρησιακών συµβάσε ων. Η τρόικα φαίνεται πως δεν έχει πεισθεί για τα αποτελέσµαταπου µπορεί να φέρει ο νόµοςκαι αναµένεται να επανέλθει στην ανάγκη τροποποίησής του.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας που άρχισε χθες τις επαφές της είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, ενώοι επικεφαλής αναµένονται την ερχόµενη Τρίτη.

Το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα µε τα εξειδικευµένα µέτρα του καθώς και τα πρόσθετα µέτρα του 2011 αναµένεται ναπαρουσιασθεί στις 19 Μαΐου, αφούολοκληρώσει την επίσκεψή της η τρόικα, η οποία αυτή τη φορά δεν θα δώσει την καθιερωµένη συνέντευξηΤύπου, µετά την εµπειρία τηςπροηγούµενης όταν ο κ. Σερβάζ Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε το πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, προκαλώντας τριγµούς στην κυβέρνηση.

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος για την εκταµίευση της πέµπτης δόσης του δανείου, η οποία αναµένεται τον Ιούνιο.

ΠΡΕΖΑ TV
4-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: