Δευτέρα, Μαΐου 09, 2011

ΣΟΒΑΡΗ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠ’ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Σοκ προκαλούν στοιχεία μυστικής έρευνας που έγινε για λογαριασμό του Δήμου Γαζίου το 2004 τα οποία δείχνουν ότι λόγω της λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ, μια μεγάλη περιοχή επιβαρύνθηκε δραματικά περιβαλλοντικά από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο.

Τα μέταλλα αυτά σύμφωνα με δεύτερη επιστημονική έκθεση, έχουν οδυνηρές βιολογικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ανάλογα με το βαθμό έκθεσης του ανθρώπινου πληθυσμού, αλλά και το ποσοστό επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, ενοχοποιούνται για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, νεφροτοξικότητα, καρκινογόνο δράση…και δεκάδες άλλα οξέα προβλήματα υγείας.


Τα στοιχεία της μυστικής έρευνας που ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε στην κοινή γνώμη, προκαλούν προβληματισμό για τη δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος μιας ανεπτυγμένης τουριστικά και οικιστικά περιοχής, που σήμερα εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε πολλές ρυπογόνες δραστηριότητες, ενώ την ίδια στιγμή, ακούγονται σενάρια για την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης στον ίδιο δήμο.

Σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Γαζίου, Γ.Μαρκογιαννάκη, τα στοιχεία της μελέτης (για την οποία είχαν ενημερωθεί μόνο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για να μην προκληθεί πανικός στην κοινωνία), χρησιμοποιήθηκαν στη φαρέτρα του δήμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βελτιώσει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί και παράλληλα να εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η περίφημη αυτή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να παραμένει απλήρωτη αφού όπως εξηγεί ο κ.Μαρκογιαννάκης δεν εγκρίθηκε η πληρωμή της από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτός όπως τονίζει, ήταν και ο λόγος που δεν συνεχίστηκε η πολύ σημαντική αυτή ερευνητική μελέτη, για να δούμε ποια είναι η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην περιοχή. Ωστόσο σήμερα με τη νέα του καλλικρατική μορφή και δυνατότητα που έχει ο Δήμος Μαλεβιζίου, οφείλει να δώσει συνέχεια και να ελεγχθεί η κατάσταση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κ.Μαμουλάκης έχει ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για το όλο θέμα και όπως τονίζει είναι πρώτιστο μέλημα του η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική κατάκτηση για το δήμο το γεγονός ότι προχωρά η μεταφορά των μονάδων της ΔΕΗ στην Κορακιά, ωστόσο όπως τονίζει μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας διεκδικώντας παράλληλα και αντισταθμιστικά οφέλη από τη ΔΕΗ…



Η μελέτη

Οι μετρήσεις που έγιναν από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, (εργαστήριο οικολογίας φυτών και διαχείρισης χερσαίων οικοσυστημάτων) είχαν στόχο την βιοπαρακολούθηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή των Λινοπεραμάτων.

Έτσι πραγματοποιήθηκε ένα πείραμα το 2004 το οποίο περιελάμβανε την μεταφορά βιολογικών ενδεικτών από μη ρυπασμένες περιοχές σε διάφορα σημεία της ευρύτερης περιοχής των Λινοπεραμάτων. Αντίστοιχο πείραμα είχε γίνει στην ίδια περιοχή και το 1999.

Έτσι η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου κατέθεσε στο Δήμο Γαζίου μια ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία δείχνει τα στοιχεία των μετρήσεων και στις δύο αυτές περιόδους, απ’ όπου προκύπτουν μεταξύ άλλων ότι οι τιμές δύο βαρέων μετάλλων του νικελίου και του βαναδίου «χτυπάνε κόκκινο» με την έννοια ότι είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε μια περιοχή εντοπίστηκε ότι η τιμή του βαναδίου είναι 19 φορές υψηλότερη από την τιμή βάσης, πράγμα που υποδηλώνει σημαντικότατη επιβάρυνση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος. Αντίστοιχα διαπιστώνει ότι οι συγκεντρώσεις του νικελίου, σε μια από τις περιοχές που ερευνήθηκαν ήταν περίπου 8 φορές μεγαλύτερες από τη μέση τιμή βάσης και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα υψηλές.

Τα στοιχεία αυτά αξιολογήθηκαν από μια δεύτερη μελέτη που έγινε από το τμήμα ιατρικής του Πανεπιστημίου που διαπιστώνει σοβαρότατες βιολογικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που καθορίζονται από τη δόση, τη διάρκεια, τον τρόπο έκθεσης και πληθώρα ατομικών χαρακτηριστικών…



Οδυνηρές παρενέργειες…

Το νικέλιο και το βανάδιο είναι δύο μέταλλα τα οποία εντοπίζονται στο περιβάλλον σε μικρές ποσότητες εξαιτίας φυσικών διεργασιών όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η καύση ορυκτών καυσίμων αποτελεί την κυριότερη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα δύο αυτά μέταλλα.

Το νικέλιο και το βανάδιο σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν οξέα προβλήματα υγείας. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, ίλιγγος και έμετος και στη συνέχεια θωρακικό άλγος, ξερός βήχας, ναυτία, δύσπνοια, ταχυκαρδία, εφίδρωση, διαταραχές οράσεως και σοβαρή αδυναμία.

Επίσης έχει παρατηρηθεί νεφροτοξικότητα ενώ άλλα όργανα τα οποία μπορούν να προσβληθούν είναι ο σπλήνας, ο εγκέφαλος και τα επινεφρίδια. Μακροχρόνια έκθεση σε ενώσεις του νικελίου προκαλεί κυρίως αναπνευστικά προβλήματα όπως άσθμα, μειωμένη πνευμονική λειτουργία, βρογχίτιδα καθώς και φλεγμονή της αναπνευστικής οδού.

Τα προβλήματα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Επιπλέον μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι αναπτυξιακά και αναπαραγωγικά προβλήματα μπορούν να προκύψουν λόγω της εισπνοής νικελίου.

Χρόνια έκθεση ανθρώπων στο νικέλιο στον εργασιακό τους χώρο, και πειραματικές μελέτες σε ζώα, ενοχοποιούν το νικέλιο για καρκινογόνο δράση η οποία μπορεί να παρουσιάζει συνέργεια με άλλες γνωστές καρκινογόνες ουσίες.

Αντίστοιχα το βανάδιο, σε σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί οξέα προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος και συμπτώματα όπως ερεθισμό οφθαλμών και της ρινικής κοιλότητας, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο και θωρακικό άλγος τα οποία συνοδεύονται από συρροή και αυξημένη τοπική συγκέντρωση φλεγμονωδών μορίων.

Έκθεση σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις βαναδίου στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα συνοδευόμενη από δύσπνοια, ως αποτέλεσμα βρογχόσπασμου, επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπως παράλυση σπασμούς και θάνατο.

Επιπρόσθετα τοξικά αποτελέσματα μπορεί να έχει και η πρόσληψη από το στόμα μεγάλης δόσης βαναδίου, με συνέπεια τη διάρροια τη συμφόρηση πνευμόνων, ήπατος, νεφρών, μυελού, επινεφριδίων ή μυελού των οστών. Χρόνια εισπνοή βαναδίου και των ενώσεων του, επηρεάζει πρωτίστως την αναπνευστική οδό.

Έχει παρατηρηθεί : ρινικός οφθαλμικός και λαρυγγικός ερεθισμός, σημεία φαρυγγικής λοίμωξης, πράσινη γλώσσα και ακροαστικά, ενώ επίσης έχουν αναφερθεί μειωμένη χοληστερόλη στον ορό του αίματος, πνευμονική συμφόρηση, βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, δύσπνοια, βρογχοπνευμονία καθώς και δακτυλικός τρόμος. Χρόνια λήψη βαναδίου από το στόμα επηρεάζει συνήθως το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά και το αίμα. Επίσης έχει βρεθεί σε ζώα ότι το βανάδιο έχει την ικανότητα να διαπερνά τον πλακουντιακό φραγμό, και να επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου.



ΔΕΗ : Πλήρης αποκατάσταση των προβλημάτων

Παρά το γεγονός ότι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, αλλά και δραστηριοποιημένοι ενεργοί πολίτες με τα οικολογικά θέματα εκφράζουν ενστάσεις για το κατά πόσο έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα αυτά που εντοπίστηκαν από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι σήμερα η λειτουργία του ΑΗΣ έχει αναβαθμιστεί ουσιαστικά και δεν τεκμηριώνονται τέτοιοι προβληματισμοί.

Σύμφωνα με το διευθυντή του σταθμού κ. Γιαννακουδάκη, το 2007 με ειδική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης άλλαξε το καύσιμο και πλέον χρησιμοποιείται μαζούτ και ντίζελ, το οποίο είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με αυτό που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν.

Παράλληλα εγκαταστάθηκαν τρεις σταθμοί μέτρησης των ατμοσφαιρικών ρύπων, οι οποίοι ελέγχονται σε τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανά 6μηνο συντάσσεται μια αναλυτική έκθεση η οποία οδηγείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, για να ελέγχονται τα στοιχεία της μέτρησης που γίνονται.

Ο ίδιος τονίζει ότι η ΔΕΗ ικανοποιεί μέγιστα και με ευλάβεια όλους τους περιβαλλοντικούς όρους σε σχέση με τους αέριους ρύπους. Όπως σημειώνει εάν υπήρχαν αποκλίσεις σε σχέση με τις επιτρεπόμενες τιμές θα είχαν εντοπιστεί μέσα από τις μετρήσεις που γίνονται ακατάπαυστα, οι οποίες και αποτελούν ασφαλιστική δικλίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Της Λίλιαν Δαφερμάκη-ΠΑΤΡΙΣ
ΠΡΕΖΑ TV
9-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: