Τρίτη, Μαΐου 03, 2011

ΙΝΔΙΑ: Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε τα επιτόκια της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από 6,25% σε 7,25% – περισσότερο απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές – αφού πρόβλεψε πως ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στο 9% ως τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των καυσίμων.


Επίσης αύξησε το επιτόκιο των ρέπος από 5,75% σε 6,25% μετά από 2% αύξηση που είχε πραγματοποιηθεί μετά τον Μάρτιο 2010.

Ο πληθωρισμός στην Ινδία (8,9%) είναι ο υψηλότερος μετά την Ρωσία (9,5%) μεταξύ των οικονομιών της ομάδας των μεγάλων αναπτυσσόμενων χωρών BRICS (πληθωρισμός Κίνας 5,4%, Βραζιλίας 6,3% και Ν.Αφρικής 4,1%) και εάν αφεθεί ανέλεγκτος μπορεί να αναζωπυρώσει τις δημόσιες διαδηλώσεις και να υποσκάψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Manmohan Singh.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας φέτος και θα επιτρέψει την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 6%, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Duvvuri Subbarao.

«Οι υψηλές τιμές δεν άφησαν άλλη επιλογή στη κεντρική τράπεζα της Ινδίας από το να δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο του πληθωρισμού σε βάρος των δυνητικών αναπτυξιακών ανησυχιών. Δεν υπάρχει καμία ανάπαυλα σχετικά με τον πληθωρισμό, καθώς οι δευτερογενείς επιδράσεις από τις αυξήσεις στα κόστη των εισροών αρχίζουν να εμφανίζονται» δήλωσε.

Η οικονομία της Ινδίας εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί 8% περίπου το έτος που λήγει τον Μάρτιο από 8,6% τους προηγούμενους 12 μήνες, τόνισε ο Duvvuri Subbarao.

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: