Τρίτη, Μαΐου 17, 2011

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΕΜΠ, ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

«Εξαντλούνται τα αποθέματά μας». Είναι η μόνιμη επωδός των διοικήσεων όλων των Ανώτατων Ιδρυμάτων, επαναλήφθηκε και χθες, στους ίδιους δραματικούς τόνους, από τις πρυτανικές αρχές του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που μέσα στα τελευταία δύο χρόνια είδαν την κρατική χρηματοδότηση να μειώνεται στο μισό.
«Το Πολυτεχνείο λειτουργεί εκ των ενόντων και επί του παρόντος. Εξαντλούνται τα αποθέματά μας και, όπως λέμε οι μηχανικοί, είμαστε σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του κορυφαίου Ιδρύματος, Σίμος Σιμόπουλος, σε μια συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά ο κώδωνας του κινδύνου.



Τα προβλήματα

Στα καίρια και άμεσων συνεπειών προβλήματα εντάσσονται:

- Μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% σε σχέση με το 2009

- Υποστελέχωση της τάξης του 30% στο διοικητικό προσωπικό

- Μεγάλη καθυστέρηση στις εξελίξεις μελών ΔΕΠ

- Καθυστέρηση διορισμού εκλεγμένων μελών καθώς, όπως τονίστηκε, 830 καθηγητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν διορίζονται.

Στην Αρχιτεκτονική Σχολή, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, για δύο εβδομάδες (από 4 έως και τις 13 Μαΐου) δεν έγιναν καθόλου μαθήματα αλλά δράσεις ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων της Σχολής, του Ιδρύματος, του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οπως ανέφερε ο παρών στη συνέντευξη πρόεδρος της Αρχιτεκτονικής Σχολής, Σ. Ραυτόπουλος, η αναλογία καθηγητή/φοιτητών είναι 1 προς 40 ή 1 προς 50, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι 1 προς 14 και «ορισμένοι από τους διδάσκοντες φτάνουν τα δύο χρόνια αναμονής πριν διοριστούν».

Οσο για το πρόβλημα που αφορά ειδικά τα μέλη ΔΕΠ της Αρχιτεκτονικής -όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα-, τονίστηκε, για ακόμη μια φορά, πως η μη ανανέωση του Π.Δ. που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη καθηγητών που διδάσκουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.

Να σημειωθεί ότι γι' αυτό το πρόβλημα, αν και το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει πως δρομολογείται η λύση του, οι εκπρόσωποι της Σχολής καταγγέλλουν ότι το συγκεκριμένο Π.Δ. -η ισχύς του οποίου έληξε τον Αύγουστο του 2010- δεν έχει ακόμη ανανεωθεί.

Συμβολικό λουκέτο δύο ημερών έβαλε και η Σχολή Καλών Τεχνών την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για γενίκευση των προβλημάτων σε όλα τα Τμήματα (εννέα) του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και κατ' επέκταση στη λειτουργία όλου του Ιδρύματος μιλά η ίδια η πρυτανεία του Ιδρύματος.

Οπως αναφέρθηκε (και) χθες, «οι δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, η αναστολή της λειτουργίας ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών, η αναστολή των εξελίξεων μελών ΔΕΠ, η δραματική μείωση της αναπλήρωσης των συνταξιοδοτούμενων, η αναστολή των διορισμών κάθε κατηγορίας προσωπικού και ιδιαίτερα η εκκρεμότητα διορισμού περίπου 800 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ πανελλαδικά δημιουργούν ζήτημα διασφάλισης της λειτουργίας των ελληνικών πανεπιστημίων και ιδιαίτερα του ιστορικού και με μοναδική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας Ε.Μ. Πολυτεχνείου.

Ζήτημα βιωσιμότητας

Ειδικά το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις προσλήψεις προσωπικού αφορά όλα τα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το σύνολο των εννέα Σχολών του Μετσόβιου».

Τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας και ποιότητας της εκπαίδευσης, επισημάνθηκε χθες σε όλους τους τόνους -από τις αρχές του Ιδρύματος αλλά και τους προέδρους των Σχολών- για να αναδειχθεί η ανάγκη πρωτοβουλιών και συγκρότησης ενός κοινού μετώπου ώστε να αναχαιτιστεί η υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Εξού και οι παραστάσεις που ήδη έχουν γίνει τόσο από το ΕΜΠ όσο και από τη σύνοδο των πρυτάνεων.
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

ΠΡΕΖΑ TV
17-5-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επεσε καλη μασα στα ΑΕΙ τοσα χρονια...

μα πολυ καλη μασα..

οχι οτι τωρα σταματησε δηλαδη...

Ανώνυμος είπε...

Ρε μαλάκα ανώνυμε 10:46
έχουμε γαμηθεί
είμαι καθηγητής πολυτεχνείου και δεν έχω λεφτά να πληρώσω το ενοίκιο.

Άντε και γαμήσου