ΜΕΙΩΜΕΝΗ κατά 27% εμφανίζεται η κατανάλωση του ψωμιού τα τελευταία ένα με δύο χρόνια, λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών των πολιτών και όχι της τιμής του, καθώς μόνο 1 στους 10 καταναλωτές θεωρεί σημαντικό λόγο μείωσης της κατανάλωσης γενικότερους λόγους οικονομίας. Αυτά προκύπτουν από έρευνα σε δείγμα 810 καταναλωτών και 207 αρτοποιών αντιπροσωπευτικής επιλογής τις πρώτες μέρες Απριλίου του 2011 από την εταιρία Marc Α.Ε. για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος.
Η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρός της Μιχάλης Μούσιος, «χτυπάει το καμπανάκι» στο Yπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος που επιδιώκει η κυβέρνηση «ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο από τον επόμενο μήνα να αγοράζουμε ψωμί από κομμωτήρια, βενζινάδικα ή από άλλα καταστήματα, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας της υγείας του καταναλωτή».
Ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων υπάρχει ρύθμιση που καταργεί όλους τους περιορισμούς και αυτό θα πρέπει να το δει με πολύ προσοχή η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να θέτει ορισμένα όρια. Για το θέμα ο κλάδος έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι αν και έχει επέλθει αύξηση 20% στην τιμή των αλεύρων, εν τούτοις οι αρτοποιοί δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον αλλά αγωνιούν για μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των αλεύρων από τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με τους αρτοποιούς η τιμή του πετρελαίου και η τιμή των αλεύρων (αλλά και η τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ) ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν περισσότερο το κόστος του ψωμιού.
Οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο δεν είναι αισιόδοξες και συνάδουν με το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Tο 67% περιμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου του, το 20% σταθεροποίηση, 4% ελπίζει σε αύξηση και 9% αδυνατεί να προβλέψει.
Ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι η ικανοποίηση των καταναλωτών και η εμπιστοσύνη τους στον φούρνο της γειτονιάς καταγράφονται σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό (9 στους 10), πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν είναι καλά ενημερωμένοι για το τι είδους ψωμί είναι αυτό που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ (αν είναι φρέσκο, προψημένο κ.λπ.) και τόνισε ότι σε όλο τον κλάδο (φούρνους, κυλινδρόμυλους κ.λπ.) απασχολούνται 150.000 εργαζόμενοι και σήμερα με την κατάσταση που διαμορφώνεται εκτιμά ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο μονάδες παραγωγής μηχανημάτων αρτοποιίας καθώς το 95% των μηχανημάτων των φούρνων είναι ελληνικά.
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2011
Η Ομοσπονδία, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Tύπου ο πρόεδρός της Μιχάλης Μούσιος, «χτυπάει το καμπανάκι» στο Yπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να υπάρξει διάλογος για τα κριτήρια που πρέπει να τεθούν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος που επιδιώκει η κυβέρνηση «ώστε να μη φτάσουμε στο σημείο από τον επόμενο μήνα να αγοράζουμε ψωμί από κομμωτήρια, βενζινάδικα ή από άλλα καταστήματα, χωρίς να τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις προστασίας της υγείας του καταναλωτή».
Ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων υπάρχει ρύθμιση που καταργεί όλους τους περιορισμούς και αυτό θα πρέπει να το δει με πολύ προσοχή η κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχει προεδρικό διάταγμα που να θέτει ορισμένα όρια. Για το θέμα ο κλάδος έχει ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ανέφερε ότι αν και έχει επέλθει αύξηση 20% στην τιμή των αλεύρων, εν τούτοις οι αρτοποιοί δεν έχουν αυξήσει τις τιμές τους και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον αλλά αγωνιούν για μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των αλεύρων από τον Σεπτέμβριο, καθώς σύμφωνα με τους αρτοποιούς η τιμή του πετρελαίου και η τιμή των αλεύρων (αλλά και η τιμή των τιμολογίων της ΔΕΗ) ήταν οι παράγοντες που επηρέασαν περισσότερο το κόστος του ψωμιού.
Οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο δεν είναι αισιόδοξες και συνάδουν με το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Tο 67% περιμένει περαιτέρω μείωση του τζίρου του, το 20% σταθεροποίηση, 4% ελπίζει σε αύξηση και 9% αδυνατεί να προβλέψει.
Ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι η ικανοποίηση των καταναλωτών και η εμπιστοσύνη τους στον φούρνο της γειτονιάς καταγράφονται σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό (9 στους 10), πρόσθεσε ότι οι καταναλωτές δεν είναι καλά ενημερωμένοι για το τι είδους ψωμί είναι αυτό που αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ (αν είναι φρέσκο, προψημένο κ.λπ.) και τόνισε ότι σε όλο τον κλάδο (φούρνους, κυλινδρόμυλους κ.λπ.) απασχολούνται 150.000 εργαζόμενοι και σήμερα με την κατάσταση που διαμορφώνεται εκτιμά ότι κινδυνεύουν με κλείσιμο μονάδες παραγωγής μηχανημάτων αρτοποιίας καθώς το 95% των μηχανημάτων των φούρνων είναι ελληνικά.
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου