Παρασκευή, Μαΐου 20, 2011

ΣΤΟ ΦΩΣ Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ GLENCORE

Αντιµέτωπη µε κατηγορίες διαφθοράς, φοροδιαφυγής και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης βρίσκεται η µεγαλύτερη εταιρεία εµπορίας πρώτων υλών στον κόσµο Glencore. Λίγες ηµέρες πριν ολοκληρωθεί η δηµόσια εγγραφή-µαµούθ της πολυεθνικής – ύψους 11 δισ. δολαρίων – στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου, η Glencore κατηγορείται ότι κόστισε στους φορολογουµένους εκατοµµύρια ευρώ, στην πιο σηµαντική υπόθεση δωροδοκίας που έπληξε την Ευρωπαϊκή Ενωση στην 50χρονη ιστορία της. Αποκαλύφθηκε, µάλιστα, ότι ο κολοσσός αυτός είναι ένας από τους 15 υπόπτους σε µια υπόθεση διαφθοράς η οποία διώκεται µυστικά στο Βέλγιο. Η Glencore κατηγορείται ότι για τέσσερα χρόνια λάµβανε επικερδείς πληροφορίες για τις αγορές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, µε την εµπλοκή ενός ολλανδού υπαλλήλου της Ε.Ε., του Κάρελ Μπρους, ο οποίος βρίσκεται σε διαθεσιµότητα, καθώς οι αρµόδιες Αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν υπάρχει θέµα διαρροής στις τιµές και τις ποσοστώσεις των δηµητριακών.


Η ΑΠΑΤΗ ΑΥΤΗ το διάστηµα 2002-2003 εκτιµάται ότιαπέφερε στην Glencore πάνω από 7 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισµό της Ε.Ε. Η θυγατρική της Glencore Grains Rotterdam, ένας τωρινός και ένας πρώην υπάλληλος της εταιρείας έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά και η δίκη τους αναµένεται να εκδικαστεί εντός της χρονιάς. Αν και ορισµένες λεπτοµέρειες από τη βελγική υπόθεση είχαν περιληφθεί στο ενηµερωτικό δελτίο της Glencore δεν περιγράφουν την πλήρη έκτασή της, η οποία απειλεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ε.Ε.

και την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Μάλιστα, πέντε στελέχη της εταιρείας θα γίνουν δισεκατοµµυριούχοι – ανάµεσά τους και ο Ελληνας Τέλης Μυστακίδης – µετά τη δηµόσια εγγραφή της εταιρείας, η οποία θα δηµιουργήσει ακόµα 480 πολυεκατοµµυριούχους.

Η εισαγωγή στο χρηµατιστήριο θα δηµιουργήσει µία εταιρεία έξι φορές µεγαλύτερη από τη Marks&Spencer και δύο φορές µεγαλύτερη από την British Telecom. Η εφηµερίδα «Times», η οποία αποκάλυψε τη σκοτεινή πλευρά της Glencore, ανακάλυψε µέσω δικής της έρευνας επιπλέον σκοτεινές πτυχές της εταιρείας, εξετάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της σε Κολοµβία, Ζάµπια, Ρωσία, Κίνα, Βέλγιο, Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία. Η θυγατρική της Glencore στην Κολοµβία λειτουργεί σε κρατική γη, η οποία αποσπάστηκε διά της βίας από τους πρώην ιδιοκτήτες της από παραστρατιωτικούς, ενώ τουλάχιστον 18 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά την εξάµηνη περίοδο βίας κατά των κατοίκων του Ελ Πράντο στα βόρεια της χώρας.

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ Περισσότεροι από 30 ευρωβουλευτές θα ζητήσουν την επόµενη εβδοµάδα από την Ε.Ε. να προχωρήσει σε µορατόριουµ της ευρωπαϊκής χρηµατοδότησης για εξορύξεις στην Αφρική, καθώς επικαλούνται φοροδιαφυγή της εταιρείας στη Ζάµπια, κάτι που η ίδια η εταιρεία αρνείται.

Επιπλέον, τίθενται ερωτήµατα για την περιβαλλοντική πρακτική της εταιρείας στη Ζάµπια, όπου δύο µεταλλευτικές εγκαταστάσεις της ξεπερνούν τα όρια εκποµπής διοξειδίου του θείου, το οποίο προκαλεί ασθένειες του αναπνευστικού και δηµιουργεί όξινη βροχή που καταστρέφει τη βλάστηση.

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: