ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ,ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΣΑΝ ΤΟ SPIEGEL ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΠΟΙΟΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ BACKGROUND...
Σάλο και καταιγισμό διαψεύσεων τόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους και όσο από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel Online βάσει του οποίου η Αθήνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ και ότι σήμερα το βράδυ επίκειται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο προκειμένου να εξετάσουν το θέμα.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες δια στόματος του εκπροσώπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Steffen Seibert. «Αυτό δεν είναι στα τραπέζι και δεν είναι στο τραπέζι για την γερμανική κυβέρνηση και δεν είναι θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Άμεση ήταν η διάψευση και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που μέσω εκπροσώπου απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τόσο τις φερόμενες ως προθέσεις της Αθήνας όσο και τη φερόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε το δημοσίευμα «προβοκάτσια». «Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα είναι περίεργο και δεν αποκλείεται να στοχεύει στην περαιτέρω πίεση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Για του λόγου το αληθές μετά το δημοσίευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και υποχώρησε κατά 1% έναντι του δολαρίου στα 1,438 δολάρια.
Ωστόσο, πηγές από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι πραγματοποιείται σύσκεψη υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε. με θέμα την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την διαδοχή της ΕΚΤ.
Spiegel: Η Ελλάδα εξετάζει έξοδο από την ευρωζώνη
Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό που σημειώνει ότι η Αθήνα εξετάζει σχέδια για νέο νόμισμα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές με πληροφορίες για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι η Αθήνα σκέφτεται να φύγει από την ευρωζώνη.
Παράλληλα αναφέρει ότι οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Κομισιόν αναμένεται να έχουν μία μυστική συνάντηση για την κρίση το βράδυ της Παρασκευής. «Επιπρόσθετα με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, μία ταχεία αναδιάθρωση του χρέους της χώρας επίσης προεξέχει στην ατζέντα. Ένα χρόνο αφού ξέσπασε η ελληνική κρίση, η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα πιθανώς υπαρξιακό σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση-ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή τελικά αποφαστιστεί για την αντιμετώπιση των ογκωδών προβλημάτων της Ελλάδας» υπογραμμίζει το περιοδικό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο περιοδικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να προσπαθήσει να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πηγές είπαν στο SPIEGEL ONLINE ότι ο Σόιμπλε προτίθεται να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη αν αυτό είναι δυνατόν. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό έγγραφο που ετοιμάστηκε από ειδικούς στο υπουργείο του που θα προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ».
Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα του Spiegel ONLINE:
Η Ελλάδα σκέφτεται έξοδο από την ευρωζώνη
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι ογκώδη, με διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης να γίνονται κάθε μέρα. Τώρα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προφανώς νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή: το SPIEGEL ONLINE έχει αποκτήσει πληροφορίες από γερμανικές κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση στην Αθήνα, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.
Θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει συνάντηση για την κρίση στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Επιπρόσθετα με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, μία ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας επίσης προεξέχει στην ατζέντα. Ένα χρόνο αφού ξέσπασε η ελληνική κρίση, η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα πιθανώς υπαρξιακό σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση-ανεξάρτητα ποια παραλλαγή τελικά αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των ογκωδών προβλημάτων της Ελλάδας.
Με δεδομένη την έντονη κατάσταση, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει δηλωθεί ως άκρως απόρρητη, με μόνο τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και μέλη του ανώτερου προσωπικού να έχουν την άδεια να παρευρεθούν. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της συντηρητικής Χρηστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και ο Jörg Asmussen, ένας υφυπουργός με επιρροή στο υπουργείο Οικονομικών θα παρευρεθούν από πλευράς Γερμανίας.
Σημαντική υποτίμηση
Πηγές είπαν στο SPIEGEL ONLINE ότι ο Σόιμπλε προτίθεται να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη αν αυτό είναι δυνατόν. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό έγγραφο που ετοιμάστηκε από ειδικούς στο υπουργείο του που θα προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ.
«Θα οδηγούσε σε μία σημαντική υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του ευρώ» δηλώσει το έγγραφο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα θα μπορούσε να χάσει μέχρι και 50% της αξίας του, οδηγώντας σε μία δραστική αύξηση του ελληνικού χρέους. Το προσωπικό του Σόιμπλε έχει υπολογίσει ότι το εθνικό έλλειμμα της Ελλάδας θα αυξηθεί σε 200% του ΑΕΠ μετά από μία τέτοια υποτίμηση. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπόφευκτη» προειδοποιούν οι ειδικοί του στο έγγραφο. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Παραμένει ασαφές αν θα ήταν ακόμη και νομικά πιθανό για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Ειδικοί νομικοί πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης απαραίτητο για την χώρα να χωριστεί εντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Την ίδια στιγμή, είναι αμφισβητήσιμο αν άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνηθούν στην πραγματικότητα να δεχθούν μονομερή έξοδο της κυβέρνησης στην Αθήνα από την ευρωζώνη.
«Η μετατροπή του νομίσματος θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων» γράφουν. Και η Ελλάδα μπορεί να δει τον εαυτό της να είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει ελέγχους στην μεταφορά των κεφαλαίων για να σταματήσει στην φυγή των χρημάτων εκτός της χώρας. «Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που είναι ενσταλαγμένες στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά» δηλώσει το έγγραφο. Επιπροσθέτως, η χώρα θα αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίων για τα επόμενα χρόνια.
Επιπροσθέτως, η αποχώρηση της χώρας από την κοινή νομισματική ένωση θα «ζημιώσει σοβαρά την πίστη στην λειτουργία της ευρωζώνης» συνεχίζει το έγγραφο. Διεθνείς επενδυτές θα αναγκαστούν να σκεφθούν την πιθανότητα ότι και άλλα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να αποχωρήσουν στο μέλλον. «Αυτό θα οδηγήσει σε μετάδοση στην ευρωζώνη» συνεχίζει το έγγραφο.
Τράπεζες σε κίνδυνο
Επιπλέον, αν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στην κοινή νομισματική ένωση, αυτό θα έχει σοβαρές επιπλοκές στον ήδη ταλαντευόμενο τραπεζικό τομέα, ιδιαιτέρως στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή νομίσματος «θα καταναλώσει ολόκληρη τη βάση κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα γίνουν απότομα αφερέγγυες». Οι τράπεζες εκτός της Ελλάδας θα υποφέρουν επίσης. «Πιστωτικά ιδρύματα στην Γερμανία και αλλού θα έρθουν αντιμέτωπα με σημαντικές απώλειες από τα εκκρεμή χρέη» σημειώνει το έγγραφο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα νιώσει επίσης τις επιπτώσεις. Το ίδρυμα με έδρα την Φρανκφούρτη θα αναγκαστεί να «εγγράψει μία σημαντική μερίδα των απαιτήσεων της ως ανεπανόρθωτες». Επιπρόσθετα με την έκθεση της στις τράπεζες, η ΕΚΤ επίσης έχει στην κατοχή της μεγάλες ποσότητες ελληνικών κρατικών ομολόγων, που αγόρασε τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στο σύνολο τους αξίζουν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ (58 δισ. δολάρια). «Με δεδομένο ότι το 27% του κεφαλαίου της ΕΚΤ ανήκει στη Γερμανία, αυτή θα υποστεί την πλειοψηφία των απωλειών» αναφέρει το έγγραφο.
Με λίγα λόγια, μία αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μία επακόλουθη εθνική χρεοκοπία θα είναι ακριβή για τις χώρες της ευρωζώνης και των φορολογουμένων τους. Από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη δεσμεύσει 110 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Αθήνα-εκ των οποίων το μισό έχει ήδη καταβληθεί.
«Αν η χώρα γίνει αφερέγγυα» αναφέρει το έγγραφο «οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποκηρύξουν ένα μέρος των απαιτήσεων τους».
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2011
Σάλο και καταιγισμό διαψεύσεων τόσο από ευρωπαίους αξιωματούχους και όσο από την ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε το δημοσίευμα του Spiegel Online βάσει του οποίου η Αθήνα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ευρώ και ότι σήμερα το βράδυ επίκειται συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο προκειμένου να εξετάσουν το θέμα.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου διέψευσε άμεσα τις πληροφορίες δια στόματος του εκπροσώπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Steffen Seibert. «Αυτό δεν είναι στα τραπέζι και δεν είναι στο τραπέζι για την γερμανική κυβέρνηση και δεν είναι θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Άμεση ήταν η διάψευση και του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που μέσω εκπροσώπου απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο τόσο τις φερόμενες ως προθέσεις της Αθήνας όσο και τη φερόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε το δημοσίευμα «προβοκάτσια». «Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ. Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα είναι περίεργο και δεν αποκλείεται να στοχεύει στην περαιτέρω πίεση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Για του λόγου το αληθές μετά το δημοσίευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχθηκε ισχυρές πιέσεις και υποχώρησε κατά 1% έναντι του δολαρίου στα 1,438 δολάρια.
Ωστόσο, πηγές από το Λουξεμβούργο αναφέρουν ότι πραγματοποιείται σύσκεψη υψηλών αξιωματούχων της Ε.Ε. με θέμα την Πορτογαλία, την Ελλάδα και την διαδοχή της ΕΚΤ.
Spiegel: Η Ελλάδα εξετάζει έξοδο από την ευρωζώνη
Για νέα δραματική τροπή στην ελληνική κρίση κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό που σημειώνει ότι η Αθήνα εξετάζει σχέδια για νέο νόμισμα.
Η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές με πληροφορίες για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και υπογραμμίζει ότι η Αθήνα σκέφτεται να φύγει από την ευρωζώνη.
Παράλληλα αναφέρει ότι οι υπουργοί Oικονομικών της ευρωζώνης και εκπρόσωποι της Κομισιόν αναμένεται να έχουν μία μυστική συνάντηση για την κρίση το βράδυ της Παρασκευής. «Επιπρόσθετα με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, μία ταχεία αναδιάθρωση του χρέους της χώρας επίσης προεξέχει στην ατζέντα. Ένα χρόνο αφού ξέσπασε η ελληνική κρίση, η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα πιθανώς υπαρξιακό σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση-ανεξάρτητα από το ποια παραλλαγή τελικά αποφαστιστεί για την αντιμετώπιση των ογκωδών προβλημάτων της Ελλάδας» υπογραμμίζει το περιοδικό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο περιοδικό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να προσπαθήσει να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Πηγές είπαν στο SPIEGEL ONLINE ότι ο Σόιμπλε προτίθεται να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη αν αυτό είναι δυνατόν. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό έγγραφο που ετοιμάστηκε από ειδικούς στο υπουργείο του που θα προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ».
Ακολουθεί ολόκληρο το δημοσίευμα του Spiegel ONLINE:
Η Ελλάδα σκέφτεται έξοδο από την ευρωζώνη
Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι ογκώδη, με διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης να γίνονται κάθε μέρα. Τώρα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου προφανώς νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή: το SPIEGEL ONLINE έχει αποκτήσει πληροφορίες από γερμανικές κυβερνητικές πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση στην Αθήνα, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του Παπανδρέου σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα.
Θορυβημένη από τις προθέσεις της Αθήνας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει συνάντηση για την κρίση στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Παρασκευής. Επιπρόσθετα με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την νομισματική ένωση, μία ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας επίσης προεξέχει στην ατζέντα. Ένα χρόνο αφού ξέσπασε η ελληνική κρίση, η εξέλιξη αντιπροσωπεύει ένα πιθανώς υπαρξιακό σημείο καμπής για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση-ανεξάρτητα ποια παραλλαγή τελικά αποφασιστεί για την αντιμετώπιση των ογκωδών προβλημάτων της Ελλάδας.
Με δεδομένη την έντονη κατάσταση, η συνάντηση στο Λουξεμβούργο έχει δηλωθεί ως άκρως απόρρητη, με μόνο τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και μέλη του ανώτερου προσωπικού να έχουν την άδεια να παρευρεθούν. Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της συντηρητικής Χρηστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και ο Jörg Asmussen, ένας υφυπουργός με επιρροή στο υπουργείο Οικονομικών θα παρευρεθούν από πλευράς Γερμανίας.
Σημαντική υποτίμηση
Πηγές είπαν στο SPIEGEL ONLINE ότι ο Σόιμπλε προτίθεται να προσπαθήσει να εμποδίσει την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη αν αυτό είναι δυνατόν. Θα πάρει μαζί του στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ένα εσωτερικό έγγραφο που ετοιμάστηκε από ειδικούς στο υπουργείο του που θα προειδοποιεί για τις πιθανές τρομερές συνέπειες εάν η Αθήνα αποφάσιζε να εγκαταλείψει το ευρώ.
«Θα οδηγούσε σε μία σημαντική υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος έναντι του ευρώ» δηλώσει το έγγραφο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το νόμισμα θα μπορούσε να χάσει μέχρι και 50% της αξίας του, οδηγώντας σε μία δραστική αύξηση του ελληνικού χρέους. Το προσωπικό του Σόιμπλε έχει υπολογίσει ότι το εθνικό έλλειμμα της Ελλάδας θα αυξηθεί σε 200% του ΑΕΠ μετά από μία τέτοια υποτίμηση. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπόφευκτη» προειδοποιούν οι ειδικοί του στο έγγραφο. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Παραμένει ασαφές αν θα ήταν ακόμη και νομικά πιθανό για την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Ειδικοί νομικοί πιστεύουν ότι θα ήταν επίσης απαραίτητο για την χώρα να χωριστεί εντελώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. Την ίδια στιγμή, είναι αμφισβητήσιμο αν άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης θα αρνηθούν στην πραγματικότητα να δεχθούν μονομερή έξοδο της κυβέρνησης στην Αθήνα από την ευρωζώνη.
«Η μετατροπή του νομίσματος θα οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων» γράφουν. Και η Ελλάδα μπορεί να δει τον εαυτό της να είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει ελέγχους στην μεταφορά των κεφαλαίων για να σταματήσει στην φυγή των χρημάτων εκτός της χώρας. «Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τις θεμελιώδεις ελευθερίες που είναι ενσταλαγμένες στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά» δηλώσει το έγγραφο. Επιπροσθέτως, η χώρα θα αποκοπεί από τις αγορές κεφαλαίων για τα επόμενα χρόνια.
Επιπροσθέτως, η αποχώρηση της χώρας από την κοινή νομισματική ένωση θα «ζημιώσει σοβαρά την πίστη στην λειτουργία της ευρωζώνης» συνεχίζει το έγγραφο. Διεθνείς επενδυτές θα αναγκαστούν να σκεφθούν την πιθανότητα ότι και άλλα μέλη της ευρωζώνης μπορεί να αποχωρήσουν στο μέλλον. «Αυτό θα οδηγήσει σε μετάδοση στην ευρωζώνη» συνεχίζει το έγγραφο.
Τράπεζες σε κίνδυνο
Επιπλέον, αν η Αθήνα γυρίσει την πλάτη της στην κοινή νομισματική ένωση, αυτό θα έχει σοβαρές επιπλοκές στον ήδη ταλαντευόμενο τραπεζικό τομέα, ιδιαιτέρως στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή νομίσματος «θα καταναλώσει ολόκληρη τη βάση κεφαλαίων του τραπεζικού συστήματος και οι τράπεζες της χώρας θα γίνουν απότομα αφερέγγυες». Οι τράπεζες εκτός της Ελλάδας θα υποφέρουν επίσης. «Πιστωτικά ιδρύματα στην Γερμανία και αλλού θα έρθουν αντιμέτωπα με σημαντικές απώλειες από τα εκκρεμή χρέη» σημειώνει το έγγραφο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα νιώσει επίσης τις επιπτώσεις. Το ίδρυμα με έδρα την Φρανκφούρτη θα αναγκαστεί να «εγγράψει μία σημαντική μερίδα των απαιτήσεων της ως ανεπανόρθωτες». Επιπρόσθετα με την έκθεση της στις τράπεζες, η ΕΚΤ επίσης έχει στην κατοχή της μεγάλες ποσότητες ελληνικών κρατικών ομολόγων, που αγόρασε τους τελευταίους μήνες. Αξιωματούχοι στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι στο σύνολο τους αξίζουν τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ (58 δισ. δολάρια). «Με δεδομένο ότι το 27% του κεφαλαίου της ΕΚΤ ανήκει στη Γερμανία, αυτή θα υποστεί την πλειοψηφία των απωλειών» αναφέρει το έγγραφο.
Με λίγα λόγια, μία αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και μία επακόλουθη εθνική χρεοκοπία θα είναι ακριβή για τις χώρες της ευρωζώνης και των φορολογουμένων τους. Από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη δεσμεύσει 110 δισ. ευρώ σε βοήθεια προς την Αθήνα-εκ των οποίων το μισό έχει ήδη καταβληθεί.
«Αν η χώρα γίνει αφερέγγυα» αναφέρει το έγγραφο «οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να αποκηρύξουν ένα μέρος των απαιτήσεων τους».
ΠΡΕΖΑ TV
6-5-2011
2 σχόλια:
Επίσης διαψευδεται οτι οι υπουργάρες βγαζουν εισιτηρια για Βραζιλια...ψόματα ολα,μην πιστευετε τιποτα,σε δυο μηνες ολοι θα τρωτε με χρυσα κουταλια...
bravo sthn Ellada poly kala to xeirizete
Δημοσίευση σχολίου