Η μονάδα απορρύπανσης ραδιενεργών υδάτων που κατασκευάστηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο Νταϊτσί της Φουκουσίμα, έχει ήδη επεξεργαστεί περίπου 1.000 τόνους εξαιρετικά μολυσμένου ύδατος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva.
Η μονάδα που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ με εξοπλισμό της Areva και της αμερικανικής εταιρείας Kurion, σταμάτησε να λειτουργεί για κάποιες ώρες το Σάββατο, λόγω του πολύ υψηλού επιπέδου της ραδιενεργής ακτινοβολίας.
Σύμφωνα με την Tepco (Tokyo Electric Power), την εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο, κάποια στοιχεία του συστήματος της Kurion σταμάτησαν να λειτουργούν μετά από μόλις πέντε ώρες λόγω της τεράστιας ποσότητας ραδιενεργού καισίου που υπήρχε μέσα στα επεξεργασμένα απόβλητα.
Η αμερικανική εταιρεία έκανε τις απαραίτητες τροποποιήσεις και μετά την επισκευή μιας φραγμένης σωλήνωσης στο σύστημα της Areva, η Tepco αποφάσισε την πραγματοποίηση μιας δοκιμής υπό πραγματικές συνθήκες, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη στις 06:30 και έληξε την Τετάρτη στις 04:00 (ώρες Ελλάδας).
Σύμφωνα με την Areva, 1.000 τόνοι άκρως ραδιενεργού νερού μπόρεσαν έτσι να απορρυπανθούν.
Ένας εκπρόσωπος της Tepco είπε ότι μια δεύτερη δοκιμή είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη, αλλά έχει καθυστερήσει λόγω ενός προβλήματος με ένα μετρητή της kurion.
Περίπου 100.000 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργού ύδατος έχουν συσσωρευτεί στα κτίρια των αντιδραστήρων και των στροβίλων της Φουκουσίμα Νταϊτσί (Αρ. 1) μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.
Η μονάδα απορρύπανσης έχει δυνατότητα επεξεργασίας 50 τόνων αποβλήτων ανά ώρα, ή 1.200 τόνων την ημέρα, μειώνοντας τη ραδιενέργεια με τη χρήση μιας ειδικής χημικής ουσίας κατά 1.000 έως 10.000 φορές.
ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου