Καθηλωμένη σε λιγότερο από 100 αξιοποιηθέντες δότες ετησίως, δηλαδή λιγότερο από 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, προσφορά που είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, παραμένει η χώρα μας, ενώ διαπιστώνεται ότι η προσφορά οργάνων δεν άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια από την ίδρυση της τότε Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου των Μεταμοσχεύσεων!
Μεγάλο ποσοστό έως και 45% των οικογενειών αρνούνται την προσφορά οργάνων, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πιο δύσπιστη στην Ευρώπη, απέναντι στο ιατρικό σύστημα. Επίσης εμφανίζεται μη σωστά ενημερωμένη όσον αφορά τη μεταμοσχευτική διαδικασία.
Κύρια παράμετρος που χαρακτηρίζει την προσφορά μοσχευμάτων και τις μεταμοσχεύσεις είναι ο αριθμός των αξιοποιηθέντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με καλύτερη χώρα παγκοσμίως την Ισπανία (35), δεύτερη την Πορτογαλία (31) και τρίτη πλέον την Κροατία (29).
Τα παραπάνω ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των συλλόγων «Συνεχίζω» και «ΗΠΑΡχω», με αφορμή με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου και τη δημόσια διαβούλευση για το θέμα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Πρόσθεσαν πως άμεση συνέπεια της χαμηλής προσφοράς δοτών είναι ο χαμηλός αριθμός μεταμοσχεύσεων που, συνολικά, είναι και πάλι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.
Οι αιτίες
Χθες επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, πως η οικονομική επίπτωση του χαμηλού αριθμού μεταμοσχεύσεων είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κυρίως λόγω της εξαιρετικά δαπανηρής θεραπείας αιμοδιάλυσης για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.
Αναφερόμενοι στις αιτίες, τόνισαν πως πρώτη είναι η έλλειψη ενός σωστά οργανωμένου συστήματος σε ΜΕΘ-ΕΟΜ και υπουργείο Υγείας. Πρόσθεσαν πως το δίκτυο τοπικών συντονιστών στις ΜΕΘ είναι αδύναμο στη συνολική του θεσμοθέτηση, οργάνωση, εκπαίδευση, οικονομική αποζημίωση υπερεργασίας. Από την άλλη, οι γιατροί των ΜΕΘ συχνά δεν προβαίνουν στη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου με διάγνωση «εγκεφαλικού θανάτου» φοβούμενοι τις οικογένειες των νεκρών, ενώ οι ΜΕΘ δεν κάνουν αναφορά των διαγνωσμένων εγκεφαλικών θανάτων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Είναι ακόμη γεγονός ότι οι γιατροί των ΜΕΘ δεν προσεγγίζουν τις οικογένειες μαζί με τον ΕΟΜ, όπως ορίζει ο νόμος, αλλά μόνοι τους συχνά υπό ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων κατήγγειλαν πως υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας (ΚΑΤ, Ευαγγελισμός) που ουσιαστικά απέχουν συστηματικά της προσφοράς μοσχευμάτων.
Η «εικαζόμενη» συναίνεση
Σχετικά με τον προτεινόμενο νομο, τόνισαν πως «δεν υπάρχει πραγματική ανάλυση που να στηρίζει τις προτάσεις για την "εικαζόμενη" συναίνεση στη δεδομένη κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Μια προσεκτική ανάλυση της υλοποίησης αυτής της ρύθμισης στις ευρωπαϊκές χώρες δείχνει ότι παντού πρέπει να υπάρχει συναίνεση της οικογένειας. Τυχόν εφαρμογή της "εικαζόμενης" στη χώρα μας, πιθανότατα θα δημιουργήσει σημαντικές αναστολές στη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου από τους ιατρούς των ΜΕΘ, ζήτημα που είναι κομβικό για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων. Γι' αυτό και δεν πρέπει να υιοθετηθεί».
Υπογράμμισαν ακόμη πως «η πρόβλεψη για συναισθηματικούς δότες είναι ευάλωτη σε μαζική παραβίαση από δωρεές για ανταποδοτικούς κι όχι αλτρουιστικούς σκοπούς και γι' αυτό πρέπει να αποκλειστεί».
Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου