Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΤΟ 2012 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΝΓΚΕΝ


Η Ολλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει το 2012 αν θα ενταχθεί η Βουλγαρία και η Ρουμανία στο Σένγκεν, μετά μια δοκιμαστική περίοδο.
Όπως ανακοίνωσε ο Γκερτ Λέερς, αρμόδιος ολλανδός υπουργός για την μετανάστευση "είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πάρουμε μια απόφαση και θα χρειαστεί λίγος χρόνος, πριν να είμαστε έτοιμοι" στο ζήτημα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν.
Η ανακοίνωση του ολλανδού υπουργού ήρθε μια ημέρα μετά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της ένταξης στο Σένγκεν των δύο χωρών, που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007.



"Ζητούμε από τις νέες χώρες να ελέγχουν αποτελεσματικά τα κοινά μας σύνορα και αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις στην Βουλγαρία και την Ρουμανία να είναι ουσιαστικές και μη αναστρέψιμες", υπογράμμισε ο υπουργός.
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του Σένγκεν αναμένουν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς στις δύο αυτές χώρες.
"Θα μελετήσουμε με προσοχή την έκθεση", κατέληξε ο Λέερς, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνησή του θα χρειαστεί "λίγο χρόνο" για να λάβει την απόφασή της, διάστημα που σύμφωνα με ολλανδική πηγή, θα διαρκέσει ως την επόμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπεται το 2012.
Για να ενταχθεί μια χώρα στη ζώνη Σένγκεν απαιτείται η ομόφωνη απόφαση και των 26 μελών της συνθήκης. Τρεις χώρες της ΕΕ, η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος, παραμένουν σήμερα εκτός Σένγκεν, ενώ αντίθετα μέλη της είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: