Για ακόμη μία φορά, την έβδομη κατά σειρά από την αρχή του 2010, η κυβέρνηση αποφασίζει να κόψει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να κλείσει την τρύπα στο έλλειμμα. Εκοψε 250 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη συνολική περικοπή που έγινε το 2011 σε 950 εκατ. ευρώ.
Αν προστεθεί και το πετσόκομμα του 2010, τότε οι απώλειες κονδυλίων για την τόνωση της οικονομίας φτάνουν στα 2.750 εκατ. ευρώ. Από τα 10.300 εκατ. ευρώ περιορίζεται σε 7.550 εκατ. ευρώ, στο χαμηλότερο ποσό που έχει δοθεί στην Ελλάδα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Το ποσό είναι πολύ μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις την προηγούμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός σε πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν αποδεχόμενος τα ανταλλάγματα της αυστηρής επιτήρησης για να λάβει πιο γρήγορα 1 δισ. ευρώ κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Τα λεφτά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κοπούν από μικρά έργα κυρίως της περιφέρειας. Ο,τι κονδύλια απομείνουν στο εθνικό σκέλος θα αποπληρώσουν δράσεις που ήδη τρέχουν (υποδομές που έχουν δαπάνες μη επιλέξιμες από το ΕΣΠΑ και επενδύσεις του παλαιού αναπτυξιακού νόμου).
Στον καιάδα όμως κινδυνεύουν να οδεύσουν οριστικά μικρά έργα ύδρευσης, οδικά ή αποχετευτικά. Στην κλίνη του Προκρούστη βρίσκονται και κρίσιμες κοινωνικές παρεμβάσεις όπως κοινωνική πρόνοια, καταπολέμηση της ανεργίας, δωρεάν κρατική αρωγή σε σεισμόπληκτους και παλιννοστούντες, αποκατάσταση ζημιών από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές, σεισμούς και η λαϊκή κατοικία.
Επανεξετάζονται τοπικά έργα υποδομής που περιλαμβάνουν ακόμη και σχολεία, οι επιδοτήσεις των τοπικών αυτοδιοικήσεων (ΣΑΤΑ) αξίας 700 εκατ. ευρώ, αλλά και τα τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα ανάπτυξης πολλά από τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα παγώσουν ή θα καταργηθούν οριστικά.
Από την άλλη πλευρά εξετάζονται κωδικό προς κωδικό οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για να βρεθούν δαπάνες που «φωτογραφήθηκαν» τα προηγούμενο χρόνια ως επενδυτικές αλλά δεν είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αλλά όχι δυστυχώς το μόνο, είναι τα κονδύλια μισθοδοσίας και άλλων παροχών αξίας 221 εκατ. ευρώ που σιγά σιγά μεταφέρονται στον τακτικό προϋπολογισμό, δυστυχώς με ισόποση μείωση του ΠΔΕ...
Το ζήτημα είναι -αναφέρουν αρμόδια στελέχη- ότι αν δεν υπάρχει κρατικό χρήμα, τότε δεν είναι εύκολο να τρέξουν ούτε τα έργα του ΕΣΠΑ (πρώτα πληρώνει το κράτος και μετά ζητεί στέλνοντας τιμολόγια στις Βρυξέλλες τα χρήματα). Επίσης υπάρχουν πολλά έργα στα οποία μόνο ένα μέρος τους χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (π.χ. είναι εκτός χωματουργικές εργασίες, προμελέτες και -φυσικά- συμπληρωματικές συμβάσεις που αποτελούν τον κανόνα στα μεγάλα έργα υποδομής).
ΜΕ την ύφεση επισήμως να εκτιμάται στο 3,7% φέτος και το πρώτο τρίμηνο να «τρέχει» με ρυθμό 5,5% αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι πλέον η προσπάθεια ανάκαμψης δυσχεραίνει και εναπόκειται μόνο σε εξωγενείς παράγοντες: στον εισαγόμενο τουρισμό και -κυρίως- στη βούληση της Ε.Ε. να παράσχει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που αυτή τη περίοδο εξετάζει, όπως το νέο δάνειο και τα ευρωομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου