Η βούληση υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, η θεσμοθέτηση έγινε πριν από πέντε χρόνια, αλλά επί του πρακτέου... τίποτα: τα πολύπαθα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών δεν φαίνεται να κάνουν εγκαίνια μέσα στο 2011 -παρά τις δεσμεύσεις- αφού η δυσκαμψία των δημόσιων φορέων και η ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών έχουν επιβραδύνει σημαντικά τις διαδικασίες δημιουργίας τους.
Από πέρυσι και με κοινή υπουργική απόφαση -στις 11 Μαΐου 2010- έχει καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας, η χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) και τα περιβαλλοντικά/υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας (σ.σ. είχε προηγηθεί τον Μάρτιο του 2006 ο ν.3448, ΦΕΚ 15/3/2006 για την «αποτέφρωση νεκρών, ημεδαπών ή αλλοδαπών [...]»). Υπολογιζόταν τότε ότι, εάν δεν υπάρξουν μεγάλες διαδικαστικές εμπλοκές, ο νέος -για τη χώρα μας- θεσμός θα ετίθετο σε λειτουργία μέσα σε έξι έως δέκα μήνες. Ενα και πλέον χρόνο μετά, οι εν λόγω... εμπλοκές είναι κάτι παραπάνω από απλά κωλύματα. Σχετική ερώτηση κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να πληροφορηθεί για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η λειτουργία των ΚΑΝ.
Στο Δήμο Αθηναίων
Τρεις δήμοι έχουν εκφράσει επιθυμία για δημιουργία ΚΑΝ, ο Δήμος Αθηναίων (για τον χώρο του Σχιστού), ο Δήμος Θεσσαλονίκης (Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου) και ο Δήμος Ζωγράφου (για το Δημοτικό Κοιμητήριο). Ο τελευταίος, όμως, παλεύει με ζητήματα... ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, αφού στην υπόθεση δημιουργίας του ΚΑΝ στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ζωγράφου παρουσιάστηκε το εξής απρόοπτο: «Τα 139 στρέμματα στα οποία βρίσκεται το δημοτικό κοιμητήριο είναι φυσικά χαρακτηρισμένα ως "χώρος κοιμητηρίου". Μέρος τους, ωστόσο, διεκδικεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ελεύθερων Χώρων Ζωγράφου, Δημήτρης Διονυσόπουλος. «Αν δεν ξεκαθαριστεί το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, δεν μπορούμε δυστυχώς να προχωρήσουμε», λέει, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα «γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο είναι θέμα χρόνου να λυθεί». Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, διαδικαστικά ζητήματα (όπως το οικονομικό και η τελική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) έχουν φρενάρει τη δημιουργία τού εκεί κέντρου αποτέφρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βούληση από πλευράς δημοτικής αρχής παραμένει, ωστόσο προηγείται η επίλυση άλλων προβλημάτων.
Δύο με τρία τηλεφωνήματα την ημέρα δέχεται ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Υποστήριξης Πολεοδομίας, Νίκος Κόκκινος, με βασικό ερώτημα «πότε θα δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο». «Ο κόσμος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί. Και είναι λογικό, γιατί εκείνοι που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αποτέφρωση πρέπει να κάνουν ολόκληρο ταξίδι μέχρι τη Βουλγαρία -εκεί όπου επιτρέπεται εδώ και δεκαετίες η αποτέφρωση και υπάρχουν υποδομές- και να πληρώσουν πάνω από 1.000 ευρώ». Αν και υπάρχει η διάθεση από πλευράς δήμου, ο «αποσυντονισμός» που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε πολλές δημόσιες επιχειρήσεις έχει παρακωλύσει την όλη διαδικασία: «Εχουμε χαθεί στη... γραφειοκρατία», λέει ο αντιδήμαρχος. «Το οικόπεδο στο Σχιστό, όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτεφρωτήρας, είναι ιδιοκτησίας υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αναζητώ κάποιο επίσημο έγγραφο που να λέει ότι όντως έχει παραχωρηθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του οικοπέδου, αλλά δεν βρίσκω τίποτε! Ψάχνουμε, από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τούμπαλιν, αλλά άκρη δεν βγάζουμε... Πρέπει να γίνει ρυθμιστικό σχέδιο, να αλλάξει η χρήση γης κ.λπ. Οπότε συζητάμε και εναλλακτικές λύσεις, άλλους χώρους. Και, φυσικά, θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον νέο υπουργό Αμυνας, τον Πάνο Μπεγλίτη».
antoniadi@enet.gr Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου