Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2011

ΔΝΤ: ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΤΗΝ 5Η ΔΟΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΕΟ ΕΥΡΩ-ΠΑΚΕΤΟ

«Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να προχωρήσει στην εκταμίευση της 5ης δόσης αν η Ε.Ε δεν αποφασίσει δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα στις 20 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup», δήλωσε στην «Ε» ανώτατο στέλεχος του Ταμείου, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στα σενάρια που διακινούνται ότι οι αποφάσεις ενδεχομένως θα μετατεθούν για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και όχι εντός του Ιουνίου.

Η παραπάνω αντίδραση του αξωματούχου του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» (βλέπε διπλανή σελίδα) και των φημών που κυκλοφόρησαν, ότι η απόφαση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανόν να μη ληφθεί πριν από το φθινόπωρο, εξαιτίας των αντιδράσεων εντός της ευρωζώνης. Επικαλούμενη «υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή» η εφημερίδα έγραψε ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στις 20 Ιουνίου».

Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε στην «Ε» αξιωματούχος του ΔΝΤ, τα πράγματα περιπλέκονται επικίνδυνα: «Αν δεν συμφωνηθεί το νέο πακέτο, το Ταμείο δεν μπορεί να εγκρίνει την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ (5η δόση) στις 29 Ιουνίου, ακόμα κι αν έχει συμφωνήσει για νέα μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2011-2015».

Στην περίπτωση που αναβληθούν οι αποφάσεις για το φθινόπωρο, το στέλεχος του ΔΝΤ ανέφερε ότι μπροστά στον κίνδυνο η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών, η Ε.Ε θα δώσει μια «βραχυπρόθεσμη λύση», καταβάλλοντας εκείνη το μερίδιο του Ταμείου για την 5η δόση (3,3 δισ. ευρώ), γεγονός που θα προκαλούσε τις αντιδράσεις χωρών που δυσφορούν για νέα βοήθεια προς τη χώρα. «Μια τέτοια εξέλιξη όμως δεν θα ήταν προς όφελος της Ε.Ε.», είπε ο αξιωματούχος, που διερωτήθηκε «για το πώς θα συνεχίσει το πρόγραμμά του το ΔΝΤ όταν κωλύεται να καταβάλει τη δόση του».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ θεωρεί, λόγω των αντιρρήσεων εκ μέρους των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, «αβέβαιο» το αποτέλεσμα των συζητήσεων γύρω από νέο πακέτο βοήθειας και «όλα τα σενάρια πιθανά». Στην έδρα τού ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε δεν έχει ακόμα καταλήξει στο τελικό ποσό του νέου πακέτου στήριξης, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

«Εάν συμφωνηθεί να υπάρξει σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα το ποσό θα κινηθεί μεταξύ 60-80 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ανταλλαγή παρόντων ληξιπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων με νέα, εξοφλητέα μεταγενέστερα. Σε αντίθετη περίπτωση το μέγεθος του δανεισμού θα ανέλθει στα 100 δισ. ευρώ», είπε πηγή του Ταμείου στην «Ε».

Ας σημειωθεί ότι το Βερολίνο και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά επιθυμούν την εθελοντική μετακύλιση (roll-over) του ελληνικού χρέους -στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης-, αλλά οι τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές, δυσανασχετούν να αποδεχθούν αυτή την προοπτική λύσης.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ -EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ  TV
8-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: