Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

«ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ» ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 60-70 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ- ΕΥΡΩ-ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ!!!ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΚΟΥΜΑΝΤΟ…

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ που θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι στις αγορές ως το 2014 κατέληξαν οι πρωτοφανούς διάρκειας διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τη συμμετοχή ηγετών της ευρωζώνης. Η βοήθεια θα κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα το μεγαλύτερο και πιο σκληρό Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Οι δανειστές μας απαίτησαν τέτοιες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των χρημάτων τους ώστε κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει επιτήρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών από κοινοτικούς επιτετραμμένους οι οποίοι θα αξιολογούν τις επιδόσεις των υπουργών.

Oι δύο όψεις της συμφωνίας για τη διάσωση της Ελλάδας αναδύθηκαν την ίδια ημέρα μέσα από τις δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της τρόικας, η οποία την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε τον έλεγχό της στην Αθήνα. Σχεδόν ταυτόχρονα η τρόικα έδωσε το περίγραμμα του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και ο κ. Γιούνκερ μια πρώτη γεύση της βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή θα συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα μέτρων τα οποία απαιτούν ισχυρή πολιτική δέσμευση, ένα Κοινοβούλιο που θα εργάζεται αδιάκοπα προκειμένου να ψηφίζει τα απαραίτητα νομοθετήματα και μια καλοσυντονισμένη δημόσια διοίκηση που θα τα υλοποιεί.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι μεγάλο, γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο ζήτησε την ενίσχυση του δημόσιου τομέα με τεχνογνωσία αλλά και με ειδικούς και τεχνοκράτες. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνουν με «επαγγελματικό και ανεξάρτητο» τρόπο, ενώ αποδέχθηκε τον όρο της επιτήρησης της διαδικασίας από κοινοτικούς αξιωματούχους.

Αποκρατικοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup δήλωσε ότι αναμένει από το Εurogroup να αποφασίσει συμπληρωματική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ελλάδα υπό αυστηρές προϋποθέσεις και με την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή πτώχευσης. Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι επήλθε «συνολική συμφωνία» και για το ταμείο που θα διαχειρίζεται την πορεία εφαρμογής τους, ενώ επέμεινε στην ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις να προχωρήσουν «τάχιστα, με διαφάνεια και με αξιόπιστο τρόπο».

Την ίδια ώρα στην κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δινόταν ένα πρώτο περίγραμμα των μέτρων που συνιστούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Ενα άλλο Δημόσιο

Η τρόικα χαρακτηρίζει εκ προοιμίου «φιλόδοξη» τη δημοσιονομική στρατηγική για την τριετία 2012-2015 αλλά και τα μέτρα που θα διατηρήσουν στις ράγες το πρόγραμμα του 2011.

Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν σημαντική μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όπου πολλοί φοβούνται ότι ανοίγει ο δρόμος και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, παρ΄ ότι η κυβέρνηση και η τρόικα αποφεύγουν να αναφερθούν στο θέμα αυτό. Την ερχόμενη πενταετία αναμένεται να μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά περίπου 100.000 και μόνο τα 2/3 καλύπτονται από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Επίσης συμφωνήθηκε η αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο των δημόσιων φορέων και ο εξορθολογισμός των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Επιπλέον, υπό τον όρο «βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας» προβλέπεται περαιτέρω μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ-ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ

1 Σημαντική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

2 Αναδιάρθρωση ή κλείσιμο δημοσίων φορέων.

3 Περιορισμός των επιδομάτων στο Δημόσιο και στα Ταμεία.

4 Περιορισμός δικαιούχων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

5 Μείωση του αφορολόγητου ορίου σε 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για όλους πλην συνταξιούχων.

6 Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (τόκοι α΄ κατοικίας,ενοίκια,ασφάλιστρα ζωής,δίδακτρα).

7 Αύξηση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας.Πρόστιμο «τακτοποίησης» αυθαιρέτων.

8 Εκτακτη εισφορά σε ιδιοκτησίες αντικειμενικής αξίας άνω των 350.000 ευρώ,πισίνες,σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων,ΙΧ άνω των 3.000 κυβικών.

Ρεπορτάζ ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ, Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: