Μάχη για να επιβιώσουν θα δώσουν τα επόμενα δύο χρόνια οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, καθώς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων τους κατά 580 εκατ. ευρώ για το 2011 και κατά 280 εκατ. ευρώ για το 2012. Ήδη ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να πάρει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ για να καλύψει τα άμεσα χρέη του - μισθοδοσίες, λειτουργικά έξοδα και προμηθευτές.
Οι δήμαρχοι τόσο των αστικών όσο και των περιαστικών δήμων της περιφέρειας υποστηρίζουν ότι οι ΟΤΑ δεν θα αντέξουν περαιτέρω μείωση των κονδυλίων τους, καθώς οι περικοπές κατά 35% και 37% που υπέστησαν στους θεσμοθετημένους πόρους τους το 2010, σε συνδυασμό με τα χρέη που παρέλαβαν από τους παλιούς δήμους, μετατράπηκαν σε θηλιά που κοντεύει να τους πνίξει. Μια τέτοια θηλιά έχει στον λαιμό του ο δήμος Παύλου Μελά, η δημοτική αρχή του οποίου εισηγήθηκε και ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο τη λήψη δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να καλύψει άμεσες υποχρεώσεις.
Ο δήμαρχος Διαμαντής Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι τα χρέη που παρέλαβε από το πρώην δήμο Πολίχνης αγγίζουν τα 12 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν, όπως είπε ο ίδιος, τα χρήματα που πρέπει να δοθούν σε πολίτες από απαλλοτριώσεις και ρυμοτομία, τότε τα χρέη θα υπερβούν τα 25 εκατ. ευρώ. “Αυτό που συμβαίνει εναντίον των δήμων είναι συνωμοσία, δεν εξηγούνται αλλιώς τόσες περικοπές που δεν επιτρέπουν στους ΟΤΑ να πάρουν ανάσα”, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
“Κακοπληρωτής το κράτος”
Η κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι δήμοι αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Θεσσαλονίκης. Οι δήμαρχοι χαρακτήρισαν το κράτος “κακοπληρωτή”, αφού, όπως είπαν, δεν τους έχει καταβάλει τα κονδύλια τα οποία υποχρεούται να τους καταβάλει, τόσο από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) όσο και οφειλές από παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών. “Τα χρήματα που παίρνουμε πλέον είναι όλο και λιγότερα. Και δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, δείχνοντας πόσα λιγότερα χρήματα φτάνουν στα δημοτικά ταμεία σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι” τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Για του λόγου του αληθές, όπως είπε, το 2009 τα χρήματα που πήρε ο δήμος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), τη ΣΑΤΑ (επενδυτικό πρόγραμμα - έργα) κ.α. έφτασαν τα 10,3 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι ανήλθαν μόλις στα 7,3 εκατ., μείωση που άγγιξε το 30%. Όσο για τα χρέη του νέου δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε ότι φτάνουν συνολικά τα 10,1 εκατ. ευρώ. “Αυτή τη στιγμή επιβιώνουμε, έχοντας διασφαλίσει τουλάχιστον τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, και μάλλον δεν θα χρειαστεί να πάρουμε δάνειο” σημείωσε.
Σύμφωνα πάντως με την ΤΕΔΚ, οι δήμοι δεν έχουν λάβει καμία δόση της ΣΑΤΑ (δεν καταβλήθηκαν δύο δόσεις του 2010), ενώ από τα οφειλόμενα των προηγούμενων οικονομικών ετών καταβλήθηκε μόνο το 50% της τρίτης δόσης και αυτό τον Απρίλιο.
Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου