Τις φύτρες φασολιών και άλλων λαχανικών ενοχοποιούν τώρα, µετά τα ισπανικά αγγούρια, οι γερµανικές Αρχές για τη µόλυνση από το βακτήριο E. coli, που µέσα σε λίγες εβδοµάδες πήρε µορφή επιδηµίας στη Γερµανία, αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη: 22 νεκροί – εκ των οποίων οι 21 στη Γερµανία – και περισσότεροι από 2.000 ασθενείς είναι τα θύµατα του εξαιρετικά σπάνιου και φονικού στελέχους Ο104:Η4, ανακοίνωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Ελεγχο των Νόσων (ECDC).
Με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα, γερµανοί επιστήµονες έδειχναν χθες ως πηγή µόλυνσης ένα αγρόκτηµα βιολογικής καλλιέργειας στην πόλη Ούλζεν, στην Κάτω Σαξονία. «Τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες ενδείξεις οδηγούν στο συγκεκριµένο αγρόκτηµα», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Κάτω Σαξονίας Γκερτ Λίντεµαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ύποπτα κρίνονται 18 διαφορετικά είδη φυτρών – από φασόλια, µπρόκολα, ραπανάκια, φακές κ.ά. Τα οριστικά αποτελέσµατα, πρόσθεσε, αναµένονται σήµερα.
«Πολλά εστιατόρια όπου αναφέρθηκαν περιστατικά µόλυνσης, σέρβιραν φύτρες φασολιών σε σαλάτες», πρόσθεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος καλώντας τους καταναλωτές να µην τρώνε φύτρες, αλλά να συνεχίσουν να αποφεύγουν αγγούρια, ντοµάτες και µαρούλια. Στο αγρόκτηµα µπήκε χθες λουκέτο και όλα τα προϊόντα κατασχέθηκαν.
Η νέα τροπή ήρθε σε µια στιγµή που τα περιθώρια είχαν στενέψει ασφυκτικά για τις υγειονοµικές Αρχές της Γερµανίας. Λίγες ώρες πριν από την αποκάλυψη, ο γερµανός υπουργός Υγείας Ντάνιελ Μπαχρ σε ανακοίνωσή του προσπαθούσε να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι στις κλινικές της χώρας, και ειδικότερα στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Αµβούργου το οποίο επισκέφτηκε προσωπικά, εκτυλίσσονται σκηνές χάους.
ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ έκανε στο Ασοσιέιτεντ Πρες η 41χρονη Νικολέτα Παµπστ, η οποία µεταφέρθηκε εσπευσµένα στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Αµβούργου έπειτα από ακατάσχετη αιµορραγική διάρροια. «Οταν έφτασα υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι 20 ασθενείς µε ύποπτα συµπτώµατα και όσο περνούσε η ώρα έφταναν κι άλλοι, αρκετοί µε ασθενοφόρο. Ολοι µας υποφέραµε από διάρροια και µπορούσαµε να πάµε µόνο σε µία τουαλέτα, κοινή για άνδρες και γυναίκες. Επικρατούσε πανικός», κατήγγειλε η Παµπστ. «Ακόµη και αν δεν είχα µολυνθεί από το συγκεκριµένο βακτήριο, κάλλιστα θα µπορούσα να µολυνθώ εκεί», τόνισε. Επειτα από τρεις ώρες, οι γιατροί τής συνέστησαν να επιστρέψει στο σπίτι της, αφού όπως της είπαν οι αιµατολογικές της εξετάσεις δεν έδειχναν να πάσχει από ουραιµικό αιµολυτικό σύνδροµο, µία επιπλοκή της µόλυνσης µε σηµαντικές, συχνά ανεπανόρθωτες, βλάβες στα νεφρά. Πράγµατι, η Παµπστ επέστρεψε σπίτι της. Το βράδυ όµως η κατάστασή της επιδεινώθηκε και χρειάστηκε να µεταφερθεί σε άλλο νοσοκοµείο, όπου και νοσηλεύτηκε σε ειδικό αποµονωµένο θάλαµο υψίστης ασφαλείας – σύµφωνα µε δηµοσίευµα της «Κοριέρε ντέλα Σέρα», ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας κατέγραψε την πρώτη µετάδοση του βακτηρίου από άνθρωπο σε άνθρωπο σ’ ένα γυµνάσιο του Αµβούργου, το οποίο έκλεισε αµέσως.
ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου