Πέμπτη, Ιουνίου 09, 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Παρουσιάστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η διαδικασία ελέγχων ασφάλειας και αντοχής πυρηνικών εργοστασίων.
Η διαδικασία των ελέγχων ασφαλείας και αντοχής των πυρηνικών εργοστασίων στην Ευρώπη παρουσιάστηκε σήμερα από τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο  Γκίντερ Έτινγκερ στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όπως εξήγησε ο επίτροπος, ο έλεγχος σε πρώτη και δεύτερη φάση θα διενεργείται από τους ιδιοκτήτες των πυρηνικών εγκαταστάσεων και τις αντίστοιχες εθνικές κυβερνήσεις, ενώ σε τρίτη φάση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους της ΕΕ.



Με αυτή τη διαδικασία από τον Ιούνιο θα αρχίσουν τα “στρες τεστ” σε 143 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να διαπιστωθεί η αντοχή τους σε “ακραίες καταστάσεις”. Όπως εξήγησε ο επίτροπος αυτοί οι έλεγχοι θα γίνουν με την μέθοδο των προσομοιώσεων και με βάση κριτήρια που έχει θέσει η ευρωπαϊκή επιτροπή.

Η ευθύνη των δοκιμών, θα ανήκει, σε πρώτη φάση, στους ιδιοκτήτες των εργοστασίων και σε δεύτερη φάση, στις εθνικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ που είναι και αρμόδιες για την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο έδαφος τους.

Σε τρίτη φάση, συνέχισε ο κ. Έτινγκερ, ο τελικός έλεγχος θα πραγματοποιηθεί από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, από διάφορες χώρες-μέλη της ΕΕ, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Το ενδεχόμενο τρομοκρατικών ενεργειών ή επιθέσεων εναντίον πυρηνικών αντιδραστήρων μέσω υποδομών πληροφορικής δεν θα είναι ανάμεσα στα κριτήρια ελέγχου των πυρηνικών, αλλά θα συμπεριληφθεί το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους, μαζί με αυτό των ακραίων φυσικών καταστροφών.

Όπως υπογράμμισε ο επίτροπος μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 θα συσταθεί μία πρώτη αναφορά, σχετικά με τ' αποτελέσματα αυτών των ελέγχων αντοχής και μέχρι την επόμενη άνοιξη, θα σχηματιστεί μία ολοκληρωμένη εικόνα, για τα επίπεδα ασφάλειας των ευρωπαϊκών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το πρόγραμμα της Επιτροπής κρίθηκε μη ικανοποιητικό από την εκπρόσωπο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Ισπανίδα ευρωβουλευτή Τερέζα Ριέρα Ματουρέλ, ενώ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς, μιλώντας για λογαριασμό των Πρασίνων, χαρακτήρισε το όλο πρόγραμμα “ως μία εκστρατεία απάλειψης των κινδύνων από την πυρηνική ενέργεια”.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Σαμπίνα Γουΐλς, από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, υποστήριξε ότι αυτές “οι δοκιμές κοπώσεως”, δίνουν το πρόσχημα στους ιδιοκτήτες των πυρηνικών εγκαταστάσεων να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τους αντιδραστήρες και να αποκομίζουν κέρδη, ακόμη και στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν με επιτυχία στους ελέγχους.

ΠΡΕΖΑ TV
9-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: