Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

ΕΚΤ: ΧΑΜΗΛΗ Η ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ


Σχετικά χαμηλές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης για όσες προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης επιβαρύνονται με περισσότερες και μεγάλου βεληνεκούς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο απερχόμενος διοικητής της ΕΚΤ επισήμανε πως οι χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση είναι αυτές που είχαν ανισορροπίες από μεγάλες "φούσκες" περιουσιακών στοιχείων ή δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα τα διαρθρωτικά προβλήματά τους.


Αναφερόμενος στις Ελλάδα και Ιρλανδία οι οποίες παρέμειναν σε ύφεση το 2010, ο Τρισέ πρόσθεσε ότι η διαφοροποιημένη επίπτωση της κρίσης στις διάφορες οικονομίες της Ευρωζώνης, αντιστοιχεί με ανάλογη διαφοροποίηση που σημειώθηκε στις πολιτείες των ΗΠΑ τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και στην περίοδο της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκρίνοντας με βάση το ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν εισόδημα και τον πληθωρισμό, ο κ. Τρισέ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη δεν είναι περισσότερο ετερογενής από οικονομική άποψη σε σχέση με τις ΗΠΑ. Θεώρησε όμως πως η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, που αποτελεί ένωση χωρών, είναι πιο δύσκολη από τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ που αποτελούν ενιαίο κράτος. Γι' αυτό, πρόσθεσε, η ΕΚΤ επιμένει στην ανάγκη ισχυρής ενίσχυσης της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και της εναρμόνισης της οικονομικής πολιτικής κάθε χώρας-μέλους με τις απαιτήσεις της ΟΝΕ.

Ο κ. Τρισέ δήλωσε πως η σημερινή μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη πρέπει να θεωρήσει δεδομένο το καταστατικό πλαίσιο, το οποίο κάνει σαφή διαχωρισμό - όσον αφορά στην ευθύνη άσκησης των πολιτικών - μεταξύ της ΟΝΕ και των χωρών -μελών.

Παραδέχθηκε, όμως, ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης εφαρμόσθηκε εσφαλμένα και αποδείχθηκε ανεπαρκώς δεσμευτικό, ενώ του έλειπε η κατάλληλη συνεκτικότητα. Αυτή ήταν η αιτία που η ΕΚΤ υποστήριξε ως αναγκαία τη μεγαλύτερη ταχύτητα και αυτοματισμό στο μηχανισμό κυρώσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας της μακροοικονομικής πολιτικής.

Πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: