«Η συμμετοχή στην οργάνωση δεν σημαίνει απαραίτητα και συμμετοχή σε όλες τις πράξεις που έχει αναλάβει η οργάνωση».
Με γνώμονα της νομικής του επιχειρηματολογίας την παραπάνω φράση, η οποία αναφέρεται στη θεμελιώδη αρχή του ποινικού δικαίου, ότι η ποινική ευθύνη είναι πάντοτε εξατομικευμένη, ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου του Κορυδαλλού, Δημήτρης Δασούλας, αποδόμησε χθες τη λογική της συλλογικής ευθύνης που διέπει το κατηγορητήριο σε βάρος των εννιά εμπλεκομένων στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Με κριτήριο αυτή τη σχεδόν ξεχασμένη αρχή του δικαίου, τουλάχιστον σε δίκες που εισάγονται ως «υποθέσεις τρομοκρατίας», εισηγήθηκε μια σειρά από απαλλαγές για πράξεις που έχει αναλάβει η οργάνωση, αλλά δεν αποδεικνύεται ότι έχουν τελέσει ακόμη και κατηγορούμενοι οι οποίοι κατά την κρίση του συμμετείχαν σ' αυτήν.
«Ασφαλή κριτήρια»
Κατά τον εισαγγελέα, που για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε πλήρη απαλλαγή, «ασφαλές κριτήριο» δεν είναι ούτε «η ανάληψη ευθύνης». Ασφαλές κριτήριο «είναι οι πράξεις των προσώπων, που κρίνονται ως πράξεις, ότι συνεισέφεραν ή μπορούσαν να συνεισφέρουν στις πράξεις της οργάνωσης».
Οπως επίσης «συμμετοχή στην οργάνωση δεν σημαίνει απαραίτητα συμμετοχή στην κατασκευή όλων των εκρηκτικών μηχανισμών που είχε κατασκευάσει».
Η γενική εισαγωγή του είχε και πολιτικό χρώμα, καθώς αναφέρθηκε «στα εκφυλιστικά φαινόμενα διαφθοράς στη μεταπολιτευτική δημοκρατία, όπως δωροδοκίες, απάτες, υπεξαιρέσεις, όπου η φοροδιαφυγή έχει αναχθεί σε εθνικό άθλημα και το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, καθώς μετεξελίχτηκε σε επιχειρηματική δραστηριότητα».
Εκανε λόγο για «καταχρηστικά φαινόμενα, αυθαιρεσίες από επιχειρηματίες και εργολάβους ΜΜΕ που μετρούν περισσότερο από την ψήφο των απλών πολιτών» και για τη «νέα γενιά της χώρας, που διαθέτει τα προσόντα αλλά δεν έχει τις ευκαιρίες για να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει η αλλαγή».
Για την ουσία της υπόθεσης, εξέφρασε με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την αντίρρησή του για την κίνηση της αστυνομίας να σταματήσει την επιτήρηση του σπιτιού του Χαλανδρίου, με αποτέλεσμα «να μη γίνει αντιληπτό ποιοι μετέφεραν και τοποθέτησαν το μηχανισμό στο σπίτι της κ. Κατσέλη», ενώ υποστήριξε ότι από το μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο σπίτι του πρώην υφυπουργού, Παν. Χηνοφώτη, «δεν στοιχειοθετείται έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος σε πράγματα και σε ανθρώπους», όπως έχει εισαχθεί η κατηγορία.
«Φάουλ»
«Φάουλ» του εισαγγελέα χαρακτηρίστηκε από παρισταμένους συνηγόρους η άρνησή του να δεχθεί ως απαλλακτικό στοιχείο για την Κωνσταντίνα Καρακατσάνη την κατάθεση στο ακροατήριο αστυνομικού ότι είχε αναγνωρίσει στο πρόσωπό της τη λάθος κοπέλα. Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε:
**Την πλήρη απαλλαγή, λόγω πολλών αμφιβολιών -«υπάρχει ένδεια στοιχείων», είπε-των Εμμανουήλ Γιόσπα, Ερρίκου Ράλλη και Νίκου Βογιατζάκη.
Ανέφερε χαρακτηριστικά:
**Για τον Εμμανουήλ Γιόσπα: «Είναι δυνατόν μόνο τα αποτυπώματά του στο σπίτι να θεωρηθούν ασφαλή στοιχεία, ή το αποτύπωμα στην κιθάρα δίπλα στον εκρηκτικό μηχανισμό να δηλώνει ότι ήταν παρών στην κατασκευή του; Αυτά είναι εικασίες. Εδωσε και γενετικό υλικό που δεν ταυτοποιήθηκε σε κανένα επιλήψιμο αντικείμενο».
* Για τον Νίκο Βογιατζάκη: «Τα αποτυπώματά του δεν εντοπίστηκαν σε επιλήψιμα πράγματα, όπως και το γενετικό υλικό που έδωσε».
* Για τον Ερρίκο Ράλλη: «Το μοναδικό αποτύπωμά του στο πλακάκι του μπάνιου στο σπίτι του Χαλανδρίου δεν θεωρείται στοιχείο ενοχής. Ούτε προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκε σε αξιόποινη πράξη η περούκα της Λυρικής -όπου δούλευε παλαιότερα η μητέρα του- ακόμη κι αν την είχε πάει εκείνος. Ούτε ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό σε επιλήψιμο πειστήριο».
Για τους υπολοιπους έξι, πρότεινε ενοχή για συμμετοχή αλλά και απαλλαγές από πολλά σκέλη του κατηγορητηρίου.
Συγκεκριμένα:
* Για τον Χάρη Χατζημιχελάκη, ένοικο του σπιτιού του Χαλανδρίου, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και τον οποίο χαρακτήρισε ως «ένα νέο με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες», εισηγήθηκε ενοχή για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και για τις λοιπές πράξεις, προτείνοντας για κάποιες μετατροπή προς το επιεικέστερο.
Οπως, καταδίκη για: κατασκευή-κατοχή εκρηκτικών βομβών (τρεις), απλή συνέργεια κατά συρροή σε εκρήξεις (σε Κατσέλη και υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης), γιατί «ήταν άλλος αυτός που μετέφερε και τοποθέτησε τους μηχανισμούς», απλή συνέργεια στη διακεκριμένη φθορά από την έκρηξη στο σπίτι του Χηνοφώτη και απλή κατοχή -όχι προμήθειας- εκρηκτικών υλών και βομβών.
* Για τον Παναγιώτη Αργυρού, που έχει επίσης αναλάβει ευθύνη, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, κατασκευή και κατοχή δύο εκρηκτικών μηχανισμών, απλή συνέργεια στην έκρηξη στο σπίτι της Λούκας Κατσέλη και να αθωωθεί από τις υπόλοιπες τέσσερις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. «Η παρουσία του στο σπίτι του Χαλανδρίου ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή», εκτίμησε.
* Για τον Γιώργο Καραγιαννίδη, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε κατασκευή εκρηκτικών βομβών (τρεις), αθώος λοιπών κατηγοριών, όπως και από τις τρεις εκρήξεις του κατηγορητηρίου. «Αγόραζε χύτρες, υποστήριξε, και άλλα υλικά και τα μετέφερε στο σπίτι του Χατζημιχελάκη».
* Για τον Παναγιώτη Μασούρα, για τον οποίο κατά τον εισαγγελέα «προκύπτει ότι βρισκόταν στο σπίτι του Χατζημιχελάκη και συνέδραμε στην κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών», εισηγήθηκε ενοχή για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια σε κατασκευή -και όχι σε κατοχή- δύο εκρηκτικών μηχανισμών και αθώος των υπόλοιπων πέντε κατηγοριών που του αποδίδονται.
**Για τον Αλέξανδρο Μητρούσια, να κηρυχθεί ένοχος για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και να απαλλαγεί από τις υπόλοιπες εφτά κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με ενέργειες της οργάνωσης.
* Για την Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, να κηρυχθεί ένοχη για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης, απλή συνέργεια στην κατασκευή δύο εκρηκτικών μηχανισμών και αθώα των υπολοίπων πέντε κατηγορίων που αντιμετωπίζει. Κατά την εκτίμησή του, η κατάθεση αστυνομικού ότι είχε κάνει λάθος στην ταυτοποίηση της κοπέλας που είχε δει να βγαίνει από το σπίτι του Χαλανδρίου το κρίσιμο χρονικό διάστημα, «δεν κλονίζει την πρώτη του κατάθεση στην οποία την αναγνώριζε».
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου