Κυριακή, Ιουνίου 26, 2011

Η ΕΠΑΡΧΙΑ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ


Εντυπωσιακή είναι η στάση της επαρχίας όσον αφορά την τοποθέτηση των 13 μονάδων υποκαταστάτων στα νοσοκομεία.
Δεν αντιμετωπίζονται σαν ανθρώπινες χωματερές που δεν θέλει κανείς στην «αυλή» του. Κάλυμνος, Μυτιλήνη, Καλαμάτα και πολλές άλλες επαρχιακές πόλεις, πολίτες, δήμαρχοι, εκκλησία, νοσοκομεία παρακαλούν να εντάξουν το πρόβλημα των εξαρτημένων στην κοινωνία τους. Μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ ήδη φιλοξενούνται στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε νοσοκομεία άλλων πόλεων: Ηράκλειο, Πρέβεζα, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Λαμία, Λάρισα, Χανιά. Στο νοσοκομείου του Ρίου η μονάδα λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια και εξυπηρετεί όμορους δήμους χωρίς κανένα πρόβλημα. Στην Κατερίνη η μονάδα στεγάζεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου και χορηγεί υποκατάστατα σε 700 χρήστες λύνοντας τεράστια προβλήματα μετακίνησης. Στην Κέρκυρα η μονάδα βρίσκεται στο ψυχιατρείο της πόλης, μάλιστα τα ΤΕΙ έχουν νοικιάσει αίθουσες του ψυχιατρείου και φοιτητές πηγαινοέρχονται.



Ο μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου, Αστυπάλαιας Παΐσιος ζητά «ανάσταση»για τους 400 εξαρτημένους του νησιού: «Σαν πνευματικός πατέρας αναφέρω τα λόγια που καθημερινά ακούω από εξαρτημένους: "Δέσποτα κάμετε κάτι και για μας". Παρά τις πολλές οχλήσεις σε αρμόδιους παράγοντες, απευθύνομαι στον ΟΚΑΝΑ και ζητώ με πόνο ψυχής τη βοήθειά του». Η διοικήτρια του νοσοκομείου Γεωργία Κοκκώνη παραχωρεί άμεσα κτίριο στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Στη Λέσβο, ο διοικητής του νοσοκομείου Παύλος Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι για όλα παίζουν ρόλο οι πολίτες: «Η αυξημένη κοινωνική ευαισθησία των κατοίκων της Λέσβου οδήγησε στην κατανόηση της αναγκαιότητας να δημιουργηθεί κέντρο αποτοξίνωσης στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου μας. Στις μέρες μας δεν είναι τίποτα αυτονόητο, κυρίως όταν έχει να κάνει με την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες αναστολές. Αλλά όταν αναπτύσσεται διάλογος πάντα βρίσκεται κοινός τόπος αναφοράς».

Στη Μεσσηνία, το πρόβλημα εξάρτησης κυρίως από ηρωίνη παρουσιάζει ανησυχητικά αυξανόμενες τάσεις. Οι ασθενείς περιμένουν την ένταξή τους στις μονάδες της Αθήνας χρόνια και, όταν αυτό συμβεί, πηγαινοέρχονται καθημερινά για χορήγηση μεθαδόνης, ενώ για χορήγηση βουπρενορφίνης 3 φορές την εβδομάδα, κάτι που βέβαια καθιστά απαγορευτική την κοινωνική και επαγγελματική τους επανένταξη. Ο διοικητής του νοσοκομείου Γ. Μπέζος αναφέρει ότι στην Πελοπόννησο δεν υπάρχουν μονάδες χορήγησης: «Η λειτουργία της στην Καλαμάτα είναι επιτακτική ανάγκη για τους εξαρτημένους και την τοπική κοινωνία και πρέπει να τεθεί στις αυτονόητες προτεραιότητες του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας. Είναι χρέος μας να ενισχύσουμε την πλευρά της λειτουργίας και παραχωρήσαμε 500 τ.μ. στον ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι χωροταξικές ανάγκες για την κατασκευή της μονάδας».

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ  ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: