Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2011

ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑ ΝΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Δύο μήνες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, οι Πορτογάλοι ψηφίζουν την Κυριακή για το ποιος και πως θα διαχειριστεί την εφαρμογή των σκληρών όρων του σχεδίου διάσωσης που ήδη συμφωνήθηκε με Ε. και ΔΝΤ επιτρέποντας στην Πορτογαλία να λάβει 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση επικείμενης λήξης ομολόγων στα μέσα Ιουνίου. Σημειώνεται πως αντίθετα με την Ιρλανδία και την Ελλάδα, στην Πορτογαλία, όλα τα κόμματα πλην της παραδοσιακής αριστεράς που απειλείται με σημαντικές απώλειες, έχουν δεσμευθεί να σεβασθούν αυστηρά τους όρους του σχεδίου διάσωσης.

Με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του Πέντρο Πάσος Κοέλιο να εμφανίζεται ως φαβορί με 35,8% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 32,2% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζοζέ Σόκρατες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 25% των ψηφοφόρων δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι και εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην απόρριψη του πολύ αντιδημοφιλούς Ζοζέ Σόκρατες και στον φόβο μίας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει περισσότερο από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) κυρίως στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα..

Πάντως, την έκβαση των εκλογών ίσως κρίνει το μειοψηφούν κόμμα της δεξιάς CDS-PP, το οποίο έχει εκφράσει την υποστήριξή του προς τους στόχους του προγράμματος οικονομικής στήριξης και παραμένει στην τρίτη θέση επιτρέποντας στην πορτογαλική δεξιά να ελπίζει σε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τις τελευταίες ημέρες, ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Πέντρο Πάσος Κοέλιο κινδυνολόγησε λέγοντας πως τυχόν επανεκλογή του σοσιαλιστή Σόκρατες θα φέρει την Πορτογαλία στην "τραγική" κατάσταση της Ελλάδας.Κατηγόρησε μάλιστα τον Σόκρατες ότι "είπε ψέματα στους Πορτογάλους για την πραγματική κατάσταση της χώρας" και "οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία".

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επιμένει ότι αγωνίσθηκε με όλες του τις δυνάμεις για να αποφύγει την εξωτερική παρέμβαση, η οποία, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν η κεντρο-δεξιά αντιπολίτευση δεν είχε απορρίψει, στις αρχές Μαρτίου, το νέο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του, προκαλώντας την παραίτησή της. Κατηγορεί, δε, την πορτογαλική κεντρο-δεξιά ότι επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της εκπαίδευσης και την καταστροφή του κοινωνικού κράτους.

Η μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, οφείλει να περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα από το 9,1% του ΑΕΠ το 2010 στο 5,9% φέτος και στο 3% μέχρι το 2013.

Για το 2011, ο κύριος κορμός των μέτρων λιτότητας (μείωση μισθών, αύξηση των φόρων και κατάργηση των επιδομάτων) έχει ήδη ενεργοποιηθεί από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά προβλέπεται και η λήψη νέων μέτρων για το 2012 και το 2013 στους τομείς των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας. Τέλος, αναμένεται η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία χαρακτηρίζεται χαμηλής ανταγωνιστικότητας και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κράτος.


ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: