Πέμπτη, Ιουνίου 30, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


Το NATO δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις της Γαλλίας για τον αεροπορικό εφοδιασμό των αντικαθεστωτικών της Λιβύης, με όπλα, πυρομαχικά και φάρμακα, ξεκαθάρισε σήμερα ο επικεφαλής της συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, ο Ράσμουσεν είπε επίσης ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για κάποια άλλη χώρα που να παραδίδει όπλα στους εξεγερμένους.


Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα-μέλος του NATO, που αναγνώρισε ανοιχτά ότι εξοπλίζει τους εξεγερμένους της Λιβύης, στον αγώνα τους κατά του στρατού του Μουαμάρ Καντάφι. Το θέμα αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Figaro και αργότερα το επιβεβαίωσε το γαλλικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.


Σε ερώτηση αν το NATO συμμετέχει στη γαλλική πρωτοβουλία, ο Ράσμουσεν απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς εάν γνωρίζει μήπως κάποια άλλη χώρα βοηθά τους εξεγερμένους με αυτό τον τρόπο, ο Ράσμουσεν απάντησε «όχι, δεν έχω καμιά πληροφόρηση».


Στο μεταξύ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ηγετικό στέλεχος των εξεγερμένων, δήλωσε σήμερα ότι η αποστολή όπλων στους Λίβυους μαχητές μπορεί να επιταχύνει τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Σε ερώτηση σχετικά με τις γαλλικές παραδόσεις όπλων στις δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ο Τζιμπρίλ είπε σε συνέντευξη Τύπου πως τα όπλα ίσως βοηθήσουν να αποφευχθούν απώλειες.


«Δίνοντάς τους όπλα θα είμαστε σε θέση να κερδίσουμε τη μάχη πιο γρήγορα, ώστε να χύσουμε όσο λιγότερο αίμα είναι δυνατόν. Διότι όσο λιγότερο αίμα χύσουμε τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να σκεφτούμε το μέλλον και θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε περισσότερο το λιβυκό λαό», δήλωσε.


Ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό, δήλωσε σήμερα ότι η παράδοση των όπλων έγινε με βάση το άρθρο 4 της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που επιτρέπει τη μη τήρηση του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε με την απόφαση 1970 «υπό εξαιρετικές συνθήκες», για την προστασία πολιτών.


ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: