Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2011

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Όσο αυξάνεται η ανεργία και βαθαίνει η ύφεση τόσο πιο συχνά είναι τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών. Αυτό υποστηρίζει ο Συνήγορος του Πολίτη, που κατέγραψε μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταγγελιών τα τελευταία τρία χρόνια.
Μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 προσέφυγαν στο Συνήγορο του Πολίτη 17 γυναίκες που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ξεπερνώντας τον αριθμό αντίστοιχων καταγγελιών της προηγούμενης διετίας, που ήταν 12.
Στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης, που διοργάνωσε το ΥΠΕΣ, η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Ματίνα Γιαννακούρου απέδωσε την αύξηση των καταγγελιών «στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας λόγω της οικονομικής κρίσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στο γεγονός ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι γυναίκες απολύονται πιο εύκολα».



Όπως, άλλωστε, η ίδια επεσήμανε, ο αριθμός αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος καθώς πολλές γυναίκες φοβούνται να καταγγείλουν ένα τέτοιο γεγονός σκεπτόμενες ότι ίσως αποτελέσει αιτία απόλυσής τους. Παράλληλα αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της πρόληψης κάτι για το οποίο μίλησαν και άλλες εισηγήτριες. «Είναι σημαντικό η εργοδοσία να πιέζεται για να εφαρμόζει πολιτικές ισότητας. Σε κάποιες χώρες, όπως η Σουηδία, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να εφαρμόζουν προγράμματα ισότητας», είπε σχετικά με την πρόληψη, η παλαίμαχος των δικαιωμάτων της γυναίκας Ιωάννα Μαγκανάρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη δυσκολία κατάθεσης αποδεικτικών στοιχείων κάτι το οποίο όπως τόνισε από την πλευρά της η κοινωνιολόγος και μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών Καίτη Κωσταβάρα επιβάλλει τον εμπλουτισμό της σχετικής νομοθεσίας "με στοιχεία που θα αποβλέπουν στην εξαφάνιση του προβλήματος επωφελούμενος του παιδαγωγικού του χαρακτήρα".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια στις δυο εργαζόμενες γυναίκες έχει πέσει θύμα διάκρισης στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνες αλλά και τις εκτιμήσεις των εισηγητριών.

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: