Πέμπτη, Ιουνίου 02, 2011

ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

Ανάρπαστα γίνονται στα φαρμακεία της Βόρειας Ελλάδας ισχυρά ψυχοφάρμακα όπως τα Xanax, τα Zoloft και τα Lexotanil. Η ύφεση, η αβεβαιότητα, η ανεργία και η απαισιοδοξία πνίγουν τους πολίτες, που αναζητούν ψυχολογική ανάταση στα χάπια και τις ψυχοθεραπείες.Η άνοδος της ζήτησης για τα παραπάνω φαρμακευτικά σκευάσματα άρχισε να παρατηρείται πριν από περίπου δύο χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η ραγδαία οικονομική επιδείνωση στη χώρα έγινε έντονα αισθητή από τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να νοιώθουν απελπισμένοι και να σηκώνουν τα χέρα ψηλά. Ταχυκαρδίες, αδικαιολόγητες εφιδρώσεις, κρίσεις πανικού, άγχος, φοβίες και αϋπνία είναι μερικά από τα συμπτώματα που οδηγούν στην ιατρική αγωγή με αντικαταθλιπτικά.
“Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν με ιατρικές συνταγές αυτά τα σκευάσματα. Οι περισσότεροι αρχίζουν με τα πιο ελαφριά. Η θεραπεία έχει συνήθως χρονική διάρκεια έξι μηνών, η οποία, όμως, μπορεί να επιμηκυνθεί, και η χορηγούμενη δόση να αυξηθεί αν το πρόβλημα δεν ξεπεραστεί”, ανέφερε στη “Μ” ιδιοκτήτρια φαρμακείου στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: “Ο κόσμος έχει χάσει την αισιοδοξία του, νοιώθει απελπισμένος, αφού βλέπει πως δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Δυστυχώς, μεγάλη μερίδα όσων υποβάλλονται σε τέτοιες θεραπείες είναι νέοι ηλικίας 30-40 ετών”.


Χαμόγελο, το καλύτερο φάρμακο
Για την αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων, που εντείνονται εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, οι ειδικοί προτείνουν ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή και όχι φαρμακευτική αγωγή, όταν αυτή δεν είναι άκρως απαραίτητη. Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες να μην έχουν τάσεις φυγής ή στάση παραίτησης μπροστά στα προβλήματα, αλλά να υπερασπίζονται τη δουλειά τους, το σπίτι τους, το κοινωνικό και το οικογενειακό περιβάλλον τους. Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, οι άνθρωποι που παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Μια ενεργητική στάση απέναντι στη ζωή, κυρίως σε συλλογικό επίπεδο, είναι το ιδανικό.


ΑΠΟΨΗ

Η χρήση τους μπορεί να αποφευχθεί

Του δρ. Λ. Α. Βλαχόπουλου, ΜSc., PsyD, PhP

Η χρήση των ψυχοφαρμάκων μπορεί στις περισσότερες περιπτώσεις να αποφευχθεί. Οι επισκέψεις σε ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγο ή ψυχίατρο κτλ.) με στόχο την ευρύτερη αντιμετώπιση (συμπεριλαμβανομένης συμβουλευτικής ή ψυχοθεραπείας) είναι η δέουσα επιλογή, την οποία όμως η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρήζουν βοήθειας αποφεύγει. Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί. Τα χάπια είναι φτηνά και η συνταγογράφησή τους καλύπτεται από τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, τα αποτελέσματα από τη χρήση τους, αν και επιφανειακά και προσωρινά, είναι άμεσα. Το άτομο αντιλαμβάνεται σχεδόν αμέσως την καταπραϋντική τους επίδραση. Αντίθετα, η αντιμετώπιση από εξειδικευμένο επιστήμονα απαιτεί περισσότερο χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετές συνεδρίες. Η επιστημονική βοήθεια, παρότι περισσότερο δαπανηρή, ενδείκνυται σε σύγκριση με τη φαρμακευτική αγωγή, αφού το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη ρίζα του και δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος των παρενεργειών από τη λήψη φαρμάκων ή την ενδεχόμενη εξάρτηση των ασθενών σε μερικά από αυτά και ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής.
Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

ΠΡΕΖΑ TV
2-6-2011

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο οργανισμός μας δεν αντέχει άλλο τη σκλαβια.ΔΩΣΤΕ ΤΟΥ ΨΥΧΟΦΑΡΚΑΚΑ!!!
Στην Αμερική πετυχε εδώ γιατί όχι??

Ανώνυμος είπε...

Δείτε στο you tube "Ψυχιατρική μια βιομηχανία θανάτου". Θα ανοίξουν τα μάτια σας για το ρόλο της ψυχιατρικής.