Με μπαράζ δηλώσεων συνεχίστηκε σήμερα η κόντρα γύρω από τη μορφή που θα έχει η συμμετοχή ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο "Γερμανικός άξονας" ο οποίος πιέζει να υπάρξει η συμμετοχή ιδιωτών και επιμήκυνση(που θα έχει πιθανόν τη μορφή ανταλλαγής - swap) των ομολόγων που λήγουν την περίοδο 2012 -14.
Από την άλλη βρίσκεται η ΕΚΤ και η ηγεσία της Ε.Ε. η οποίοι εκτιμούν πως η γερμανική πρόταση θα πυροδοτήσει "πιστωτικό γεγονός" (credit event) και άρα πληρωμή των ασφαλίστρων (CBS) γι΄αυτό και τάσσεται - υπέρ μιας πιο ήπιας λύσης η οποία θα έχει τη μορφή της εθελοντικής μετακύλισης χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.
Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, εξέφρασε τη συμφωνία του με τη γερμανική πρόταση και τάχθηκε σήμερα υπέρ μιας ήπιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή ιδιωτών.
Η Ανγκελα Μέρκελ η οποία έχει ήδη υποστηρίξει τη στήριξη της Ελλάδας, σε σημερινές της δηλώσεις, αν και δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία τόνισε πως "έτσι και δεν φερθούμε σωστά, θα μπορούσε να πληγεί η γερμανική οικονομία και αυτό είναι ακριβώς ότι θέλουμε να αποφύγουμε".
Υπέρ της συμμετοχής ιδιωτικών τραπεζών, τάχθηκε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου να μην επέλθει ένα ενδεχόμενο ντόμινο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Επίσης σήμερα η Ένωση Τραπεζών της Γερμανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, υποστήριξε τις προτάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για εμπλοκή ιδιωτών στο κόστος της δανειοδότησης της Ελλάδας αν και δεν ξεκαθάριζεται για το εάν υποστηρίζουν την ανταλλαγή ομολόγων.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Μίχαελ Κέμερ, δήλωσε ότι "η πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επί της αρχής είναι λογική" και πρόσθεσε ότι τα μέλη της Ένωσης θα πρέπει να συμμετάσχουν.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε προ ημερών την άποψη ότι το βάρος μιας πρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να το μοιραστούν τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι ιδιώτες επενδυτές. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει ανταλλαγή ομολόγων ώστε να δοθεί παράταση στο ανεξόφλητο των ελληνικών ομολόγων για επτά χρόνια.
Αντίθετα, έντονες επιφυλάξεις διατυπώνει ο διοικητής της Commerzbank Μάρτιν Μπλέσινγκ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε μία λύση για την κρίση χρέους της Ελλάδας.
«Έχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα εμπιστοσύνης. Τελευταία λέγαμε: μέχρι το 2013 δεν θα συμπεριληφθούν δανειστές στην εξυγίανση της Ελλάδας. Δεν ισχύει πλέον. Αυτό δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών», σχολιάζει ο Μπλέσινγκ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sonntag (Βελτ αμ Ζόνταγκ) που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Ακόμη σύμφωνα με τις δηλώσεις του "η Ελλάδα αποτελεί το 2,3% της Ευρωζώνης και αυτό «σχετικοποιεί πολλά...Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα παραιτηθεί κανείς από τη διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν μοιραία.. Προβάλλει δε τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης των δανειστών στα κράτη, λέγοντας ότι προφανώς διασαλεύεται η πεποίθηση ότι τα κράτη είναι ιδιαίτερα σίγουροι οφειλέτες».
Σημειώνεται ότι η Commerzbank έχει στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά ομόλογα αξίας 2,9 δις ευρώ και είναι η δεύτερη κατά σειρά γερμανική τράπεζα μετά την κρατικοποιημένη Hypo Real Estate, ενώ τo δημόσιο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank με ποσοστό 25%.
Νωρίτερα οι Financial Times σε άρθρο τους υποστήριξαν ότι οι τράπεζες της Γαλλίας εμφανίζονται θετικές στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων όταν αυτά λήξουν (rollover), υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι ιδιώτες πιστωτές θα κάνουν το ίδιο.
Και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Νουτ Βέλινκ, δήλωσε ότι «η συμβολή των ιδιωτικών τραπεζών σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας θα πρέπει να είναι εθελοντική».
ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου