Με αρκετές ενστάσεις από βουλευτές όλων των πτερύγων, συμπεριλαμβανομένων και βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά χωρίς - τουλάχιστον για χθες- να εμφανιστεί εκείνος που θα έκοβε τον ομφάλιο λώρο με το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας, κύλισε η πρώτη ημέρα της συζήτησης του εφαρμοστικού νόμου στο Κοινοβούλιο.
Σε μια συνεδρίαση σε χρόνους σπριντ -διήρκεσε περί τις οκτώ ώρες λόγω της κατεπείγουσας διαδικασίας στην οποία υποχρεωθήκαμε από τους «κηδεμόνες μας»- τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ψήφισαν κατά πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων τις 49 διατάξεις του νομοσχεδίου προκειμένου να πάρει το δρόμο για τη σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Σώματος.
Και χθες, όπως άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες, ο Ε. Βενιζέλος επιχείρησε να εξαλείψει τις όποιες διαφωνίες χρησιμοποιώντας ως αντίβαρο τη δέσμευσή του, ότι θα καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα αμβλύνει τα σκληρά μέτρα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν προφανώς και η δήλωσή του, ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει πρώτα το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Δήλωση που δεν μεταβάλλει όμως τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, που προβλέπει αποκρατικοποίηση της εταιρείας εντός του 2012.
Παρά πάντως τις προσπάθειες του υπουργού να κατευνάσει τα πνεύματα, η πλειοψηφία των βουλευτών που πήραν το λόγο (στην πλειονότητά τους ανήκαν στην κυβερνητική παράταξη) διατύπωσαν σωρεία κριτικών επισημάνσεων ιδίως για τις αποκρατικοποιήσεις. Εβαλαν δε κατά της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών καταλογίζοντας της αστοχία στόχων, καθυστερήσεις και παραλήψεις.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις, δριμύτερος όλων εμφανίστηκε ο Ν. Αλευράς που σημειωτέον έχει οριστεί και εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας. Εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και απορία του για τη σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από τη στιγμή που υπάρχει η ΚΕΔ και προέβλεψε ότι με τον τρόπο αυτόν θα αποξενωθεί η κυβέρνηση από το δικαίωμα να κρίνει αν πρέπει και πότε να γίνει μία αποκρατικοποίηση. Χαρακτήρισε εξάλλου νομικό τραγέλαφο το δικαίωμα της επιφάνειας που θεσμοθετεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι Λούκα Κατσέλη, Αν. Μακρυπίδης, Κ. Καρτάλης, Π. Κουρουπλής, Κ. Γείτονας, Δ. Λιντζέρης που ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε τελεσίδικες αποφάσεις.
Αντίθετα ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Βρούτσης, αν και επιφυλάχθηκε για το αν το κόμμα του θα υπερψηφίσει ή όχι, υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είναι υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Επιμέρους ενστάσεις εξέφρασε ο ΛΑΟΣ, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς στάθηκαν κατηγορηματικά εναντίον των αποκρατικοποιήσεων.
Νέος γύρος αμφισβήτησης ως προς τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης άνοιξε και κατά τη συζήτηση των άρθρων που σχετίζονται με τη νέα φοροεπιδρομή.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν δυσβάσταχτες τις ρυθμίσεις. Για «φορολογικό ολοκαύτωμα που θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα», έκανε λόγο ο Γ. Βρούτσης, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε την κυβέρνηση πως ακολουθεί την ίδια συνταγή αποτυχίας.Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου