Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2011

ΜΕΤΑΚΥΛΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ


«Αρωμα Γαλλίας» φαίνεται ότι θα έχει τελικώς η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, καθώς το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι γαλλικές τράπεζες προχωράει ολοταχώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν υποβληθεί τουλάχιστον άλλα τρία «εναλλακτικά σχέδια», τα οποία όμως φαίνεται ότι δεν βρίσκουν ανάλογη απήχηση. Καθοριστική για την έκβαση του σχεδίου αναμένεται να είναι η αυριανή συνάντηση που θα έχει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε με εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες κατ' αρχήν διάκεινται θετικά στο γαλλικό σχέδιο. Η όλη διαδικασία διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των περίφημων οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι απ' ό,τι φαίνεται συνεχίζουν να βρίσκουν αφορμές, προκειμένου να υποβιβάσουν περαιτέρω τη χώρα στην κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας».



Οι ελληνικές τράπεζες, αν και άμεσα ενδιαφερόμενες, παρακολουθούν τα διαδραματιζόμενα εκ του μακρόθεν καθώς δεν συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση που έγινε προχθές στη Ρώμη. Η Eurobank, η οποία διαθέτει ελληνικά ομόλογα αξίας 6,7 δισ. ευρώ, άνοιξε χθες τα χαρτιά της αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή της είναι περίπου αυτονόητη. Οπως ανέφερε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Νικ. Καραμούζης, η Eurobank θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράζοντας ομόλογα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει τις λήξεις των τίτλων που διαθέτει έως το 2014. Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση από τα ομόλογα των 55 δισ. ευρώ που διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους όλες οι ελληνικές τράπεζες στο διάστημα αυτό (μέχρι το τέλος του 2014), εκείνα που λήγουν και συνεπώς θα μπορούσαν να αναχρηματοδοτηθούν φτάνουν τα 15 με 18 δισ. ευρώ.


Το γαλλικό σχέδιο, το οποίο, όπως παραδέχθηκε χθες και ο επικεφαλής του IIF Τσ. Νταλάρα με ανακοίνωσή του, αποτελεί μια βάση για να επέλθει συμφωνία, προβλέπει την αναχρηματοδότηση έως και του 70% των ομολόγων που λήγουν. Για το 50% αυτών θα εκδοθούν τριακονταετή ομόλογα με επιτόκιο 5,8%, ενώ για το υπόλοιπο 20% εταιρεία ειδικού σκοπού θα εκδώσει ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon) και αυτά θα είναι πλήρως εγγυημένα είτε από το Ταμείο EFSF ή από κάποιον άλλο θεσμικό φορέα που να διαθέτει υψηλή πιστοληπτική ικανότητα. Με τον τρόπο αυτόν το 20% του κεφαλαίου των επενδυτών θα είναι πλήρως εγγυημένο, κατά τα πρότυπα των ομολόγων Brady τα οποία είχαν εγγυηθεί οι ΗΠΑ για τις υπερχρεωμένες χώρες της Λ. Αμερικής.


Το δεύτερο σχέδιο που έχει κατατεθεί προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, την αναχρηματοδότηση του 90% των ομολόγων που λήγουν στο διάστημα αυτό με νέα ομόλογα, τα οποία όμως θα είναι πενταετούς διάρκειας. Η Fitch, πριν καλά καλά η πρωτοβουλία πάρει «σάρκα και οστά», έσπευσε να προειδοποιήσει ότι θα την εκλάβει ως οιονεί χρεοκοπία στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών συμπεριληφθεί ως τμήμα του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα που θα χορηγήσει η Ε.Ε. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (η οποία διαθέτει εμμέσως ή αμέσως ελληνικά κρατικά ομόλογα 140 δισ. ευρώ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ τήρησε χθες στάση «αυστηρής ουδετερότητας» ρίχνοντας το «μπαλάκι» στις κυβερνήσεις και στους επενδυτές.


ΧΡ. ΖΙΩΤΗΣ
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: