Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

ΑΠ' ΤΗ «ΔΙΑΣΠΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΕΩΣΗ!ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΞΕΦΤΙΛΑ


Πέμπτη 16 Ιουνίου γύρω στις 12 το μεσημέρι η κατάσταση που επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι εκρηκτική. Εχουν προηγηθεί οι παραιτήσεις των Γ. Φλωρίδη και Ε. Νασιώκα, ενώ οι φήμες για νέο κύμα παραιτήσεων οργιάζουν. Οι περισσότεροι βουλευτές συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν αντέχει, ότι ο Παπανδρέου μετράει ώρες στην πρωθυπουργία και οι πιο ευφάνταστοι προβλέπουν ότι «τελειώνουμε με τους γόνους των πολιτικών δυναστειών».


Πέμπτη 16 Ιουνίου λίγες ώρες μετά, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας όπου θα επιβεβαιώνονταν (υποτίθεται) οι προεκτεθείσες εκτιμήσεις, οι 150 από τους 153 βουλευτές χειροκροτούν, όρθιοι και με ενθουσιασμό, τον Γ. Παπανδρέου, που ανταποδίδει με χαιρετισμό σε στιλ Ομπάμα (το χέρι στο σημείο της καρδιάς).

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών που ακολούθησαν την ομιλία του πρωθυπουργού μόνο τρεις μπορεί κάποιος να πει ότι κινούνται στο πνεύμα των προηγούμενων ωρών (Βάσω Παπανδρέου, Τόνια Αντωνίου, Ν. Σαλαγιάννης). Τι συνέβη και όλα γύρισαν τούμπα; Ας τα δούμε ένα προς ένα.

1. Το πρωί της Πέμπτης η Βάσω Παπανδρέου συντάσσει επιστολή με την οποία ζητάει τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Την υπογράφουν πάνω από 40 βουλευτές όλων των ρευμάτων.

2. Μια δήλωση της Βάσως Παπανδρέου ότι «στη συζήτηση μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, ακόμη και η αλλαγή πρωθυπουργού», καθώς και οι δημόσιες δηλώσεις των Δ. Λιντζέρη και Ν. Σαλαγιάννη ότι «υπάρχει έλλειμμα πολιτικής διεύθυνσης στη χώρα», θορυβούν το σύστημα εξουσίας, που αποφασίζει ν' αντιδράσει.

3. Οι παπανδρεϊκοί βουλευτές που έχουν υπογράψει την επιστολή της Βάσως ζητούν να αποσυρθεί τ' όνομά τους, γιατί δεν θέλουν να ταυτιστούν με τους συναδέλφους τους που προτίθενται να θέσουν θέμα πρωθυπουργού.

4. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, επιτρέπει να δημοσιοποιηθεί η άποψή του, την οποία διατύπωσε σε στενό κύκλο συνεργατών του, ότι «το σκηνικό μού θυμίζει Ιουλιανά».

5. Το μέγαρο Μαξίμου δίνει εντολή σε υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές να καταγγείλουν τη διαφαινόμενη απειλή αποστασίας. Υπουργοί και υφυπουργοί προσέρχονται στη Βουλή και αρχίζουν να συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με τον Ιούλιο του 1965 και να μιλούν για τον κίνδυνο του χάους, αν εκδηλωθεί κίνηση αμφισβήτησης του πρωθυπουργού.

6. Μερικοί, οι πιο «τολμηροί», φωτογραφίζουν ως υπεύθυνους τον Ευ. Βενιζέλο, τον Κ. Σημίτη και φυσικά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία «ακόμη και λεφτά έχουν δώσει για να ρίξουν την κυβέρνηση», σύμφωνα μ' έναν βουλευτή ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι καλά πληροφορημένος. (Ειρήσθω εν παρόδω, ο συγκεκριμένος βουλευτής μπήκε στην κυβέρνηση.)

7. Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μ. Καρχιμάκης, επικοινωνεί με γραμματείς τοπικών οργανώσεων και τους καλεί να έρθουν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους διά «παν ενδεχόμενο», ενώ ο Μ. Παπαϊωάννου δηλώνει ότι «όσοι παραιτούνται είναι ή δειλοί ή ένοχοι». Ο χαρακτηρισμός «δειλοί» είναι πολιτικός, αλλά σ' ό,τι αφορά το «ένοχοι» ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δεν δίνει διευκρινίσεις. Αφήνει να αιωρείται η σκιά της δηλητηριώδους υποψίας.

8. Οι περισσότεροι βουλευτές, όταν συνειδητοποιούν ότι σε περίπτωση ανατροπής του πρωθυπουργού μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, κάνουν δεύτερες σκέψεις. Βλέπουν τους εαυτούς τους εκτός Βουλής και αποφασίζουν να αναδιπλωθούν.

Τα περί σχεδίου αποστασίας κονιορτοποιούνται από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή, με την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησής του. Ο «αρχιαποστάτης» Ευ. Βενιζέλος γίνεται αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, ενώ δύο εκ των επικίνδυνων βουλευτών, ο Π. Κουκουλόπουλος και ο Κ. Σπηλιόπουλος, τοποθετούνται σε θέσεις υφυπουργών.

Το ένστικτο αυτοσυντήρησης της παράταξης, ο φόβος των βουλευτών για την έδρα τους και η απουσία συγκεκριμένου εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη μέρα από την πλευρά των διαφωνούντων είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα γιατί δεν ετέθη θέμα ηγεσίας την Πέμπτη, ημέρα γενεθλίων του Γ. Παπανδρέου.

Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ pappas@enet.gr

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ποθ γινεται ειναι πτωτοφανες και απιστευτο.. Εδω εχουμε ενα ξενοφερτο Αμερικανακι προθυπουργο που προσπαθει βλακωδως γιατι τοσο νοιωθει να εξαπατησει τον πιο εξυπνο λαο του κοσμου Και ιδου πως... Τοποθετωντας το ιποποταμο νο2 στο υπουργειο οικονομικων και βγαζοντας τον"κακο" πα/νου,, θα αφησει να περασει καποια περιοδος χωρις φορους και κοψιμο μισθων.. Ετσι (φαναταζεται ο Γαπ) οτι ο κοσμος θα ηρεμησει αρκετα και οταν σε ανυποπτο χρονο ζητησει την εμπιστοσυνη του λαου αυτος θα του την δωσει απλοχερα.. Μαλλον η μανουλα του θα τουχει καταστρωσει το σχεδιο.. Ακομα και αν γινει ετσι δυστυχως για τον Γαπ ο ελληνικος λαος ειναι μοναδικος στον κοσμο και θα αντιδρασει μονα δικα οπως δεν μπορει καν να φανταστει αυτος και η κλεφτοπαρεα του!! Προς το παρον ο χοντροβεζινελος θα το παιζει σε συνενοηση με τον χαζογαπ ,, παρθενα ,,