Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, έδωσε το πράσινο φως για την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ, κηρύσσοντας την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2005 με το Ζάγκρεμπ. Η σημερινή απόφαση σημαίνει την de facto έγκριση της ένταξης της Κροατίας στην Ένωση.
Η υπογραφή της συνθήκης ένταξης θα γίνει πριν από το τέλος του έτους, όπως αναφέρεται στο κείμενο που ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο οποίο τονίζεται ότι η Κροατία, η δεύτερη μετά τη Σλοβενία χώρα που προήλθε από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κυρίως στον δικαστικό τομέα και τον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Για το σκοπό αυτό, οι χώρες της Ευρώπης προβλέπουν τη σύσταση με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός μηχανισμού επιτήρησης για να διασφαλισθεί ότι το Ζάγκρεμπ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις μέχρι την επικύρωση της συνθήκης ένταξης.
Μετά την υπογραφή της συνθήκης, περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου, θα οργανωθεί δημοψήφισμα στην Κροατία, προτού οι 27 χώρες εκφρασθούν επί της ένταξης μέσω των κοινοβουλίων τους ή μέσω δημοψηφίσματος.
Αν η διαδικασία εξελιχθεί κανονικά, η Κροατία θα γίνει το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου 2013. Η Κροατία, όπως και η Ελλάδα, θα ενταχθεί μόνη της στην Ένωση και όχι σε ομάδα κρατών.
Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ θα συναντηθεί σήμερα, στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν. Μετά τη συνάντηση προβλέπεται κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα ανακοινωθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συνεχάρησαν χθες την Κροατία για τη μεγάλη επιτυχία του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε η Κόσορ.
Η Κροατία κατέθεσε την αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 21 Φεβρουαρίου του 2003 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Απριλίου εξέδωσε θετική γνωμοδότηση για την αίτηση υποψηφιότητας προς ένταξη.
Η Κροατία εισήλθε σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στις 18 Ιουνίου του 2004 και το Δεκέμβριο του 2004 έλαβε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 17η Μαρτίου 2005, υπό τον όρο της πλήρους συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Μία μέρα πριν από την προβλεπόμενη έναρξη, στις 16 Μαρτίου 2005, οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν επ’ αόριστον λόγω της εκτίμησης για ελλιπή συνεργασία με το ICTY, το οποίο ζήτησε τη σύλληψη του Κροάτη στρατηγού Άντε Γκοτοβίνα, καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου, ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη.
Οι διαπραγματεύσεις άρχισαν τελικά στις 3 Νοεμβρίου 2005, όταν η πρώην γενική εισαγγελέας του ICTY, Κάρλα Ντελ Πόντε, αποτίμησε θετικά τη συνεργασία του Ζάγκρεμπ με το δικαστήριο. Το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την ΕΕ άνοιξε στις 12 Ιουνίου του 2006. Τα τελευταία τέσσερα κεφάλαια αναμένεται να κλείσουν πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γίρζι Μπούζεκ ευχαρίστησε χθες στις Βρυξέλλες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες - μέλη της ΕΕ και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ένωση.
«Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Επιτροπή, τις χώρες-μέλη και κυρίως την ουγγρική προεδρία της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία. Ελπίζουμε να υποδεχθούμε σύντομα το νέο κράτος-μέλος, τον Ιούλιο του 2013. Θα είναι στιγμή περηφάνιας για όλους μας να υποδεχθούμε το 28ο μέλος», ανέφερε ο Μπούζεκ απευθυνόμενος στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ που μετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
ΠΡΕΖΑ TV
24-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου