Τετάρτη, Ιουνίου 01, 2011

ΡΕΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΗΝ ΑΜΠΙΕΙ ΤΟΥ ΣΟΥΔΑΝ

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 60.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη Αμπιέι του Σουδάν, μετά την εισβολή του σουδανικού στρατού, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
"Προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι εκτιμούμε σε 60.000 τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν την Αμπιέι για το νότο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μιμί Ζιράρντ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNHCR.



Οι πρόσφυγες κατέφυγαν στο νότιο Σουδάν μετά την εισβολή πριν δέκα ημέρες του σουδανικού στρατού στη διαφιλονικούμενη πόλη Αμπιέι, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, σύμφωνα με UNHCR.

Το βόρειο Σουδάν έκανε σήμερα νέες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Αμπιέι, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται να υπάρχει εναλλασσόμενη διοίκηση στην πόλη, αλλά και να διατηρηθεί ο στρατός μέχρι τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το υπουργείο εξωτερικών του Σουδάν ζήτησε επίσης να αντικατασταθεί η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα από μία δύναμη "πιο αποτελεσματική", με πιο "αφρικανικό χαρακτήρα".

Το Σουδάν είχε υποβάλει χθες Τρίτη στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μία επιστολή με την οποία του ζητούσε να τερματιστεί η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα στις 9 Ιουλίου, οπότε το Νότιο Σουδάν θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία του.

ΠΡΕΖΑ TV
1-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: