Τετάρτη, Ιουνίου 15, 2011

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΟΛΥΝΕΙ ΠΟΤΑΜΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Τριτοκοσμικές εικόνες εγκατάλειψης, ενός συστήματος βιολόγησης που λειτουργεί για περίπου 14 χρόνια, χωρίς άδεια, χωρίς έλεγχο και μετρήσεις και η υπερχείλιση του μολύνει με κολοβακτηρίδια το ποτάμι Μουσέλα στην Αργυρούπολη. Οι εκκλήσεις των κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια προσέκρουαν σε ώτα μη ακουόντων με τη μόλυνση συνεχίζει να υφίσταται, προκαλώντας πονοκέφαλο στη ΔΕΥΑΡ που σε λίγες μέρες παραλαμβάνει το σύστημα.      




Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη



Ζοφερές εικόνες μιας εγκαταλελειμμένης εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού, κατέγραψε ο φακός του «Ρ» λίγο έξω από την Αργυρούπολη, που σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, λειτουργεί χωρίς την παραμικρή συντήρηση από την ημέρα της κατασκευής του. 
Η πρώτη σκέψη για δημιουργία του, πριν από περίπου 14 χρόνια, ήταν να μην κατασκευαστεί ένας βιολογικός που να λειτουργεί με τον κλασσικό χημικό-μηχανικό τρόπο, αλλά να λειτουργεί μέσα σε ανοιχτές τσιμεντένιες δεξαμενές με τη βοήθεια καλαμιών, τα οποία έχουν τη δυνατότητα αποδόμησης της οργανικής ουσίας έχοντας χαμηλό κόστος για τον οικισμό με τη μέθοδο μάλιστα που θεωρείται φιλική προς το περιβάλλον.
Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, που λαμβάνει και επεξεργάζεται τα λύματα της Αργυρούπολης κρίνεται ως ανεπαρκής και επικίνδυνη από το χημικό μηχανικό κ. Στέλιο Βουγιούκαλο, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή κι έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Ο κ. Βουγιούκαλος που γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία ενός βιολογικού καθώς όπως ο ίδιος ανέφερε, συμμετείχε στην εγκατάσταση και κατασκευή αρκετών βιολογικών καθαρισμών ανά την Ελλάδα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς άδεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έλαβε ποτέ τις απαραίτητες εγκρίσεις από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της πάλαι ποτέ Νομαρχίας Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί παράνομα και χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους, μετρήσεις αλλά και την επίσης απαραίτητη συντήρηση που επιβάλλεται ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
«Η εγκατάσταση είναι ανεπαρκής κι αντί να τα νερά που είναι γεμάτα κολοβακτηρίδια να απορροφούνται από το σύστημα, υπερχειλίζουν και καταλήγουν στο ποτάμι Μουσέλα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Βουγιούκαλος.
Η μόλυνση που ξεκινάει από το σημείο του βιολογικού καταλήγει βόρεια της Αργυρούπολης όπου και εκβάλλει το ποτάμι στη θάλασσα.
«Πρέπει να ελεγχθεί η μελέτη» τόνισε «και να διαπιστωθεί αν έχει γίνει με σωστές παραμέτρους». Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί η λειτουργία του συστήματος και το αν καλύπτει πληθυσμιακά την περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να ελεγχθεί αν ο χώρος επαρκεί ή χρειάζεται επέκταση και αν έχει γίνει συντήρηση του συστήματος.


Σύμφωνα με τον ίδιο, μηχανικά μέρη του συστήματος έχουν κλαπεί, ενώ χώροι ελέγχου της μονάδας, έχουν μετατραπεί σε στάβλους με αιγοπρόβατα να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Ο κ. Βουγιούκαλος μίλησε επίσης και για ανοιχτά ρολόγια της ΔΕΗ που εγκυμονούν κινδύνους ηλεκτροπληξίας.    
Όσον αφορά τους κατοίκους της περιοχής, δυσανασχετούν έντονα καθώς πιστεύουν ότι η αδιαφορία του πρώην Δήμου Λαππαίων έφερε τις σημερινές εικόνες ντροπής στην περιοχή.
Οι κάτοικοι επικαλούνται μετρήσεις του Πανεπιστημίου που δείχνουν τις τιμές των κολοβακτηριδίων στα ύψη και κάνουν έκκληση στους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η μόλυνση.


Ο πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης και ο πρώην πρόεδρος κ. Μανόλης Τζαγκαραλεξάκης προσπάθησαν πολλές φορές να βρουν την άκρη του νήματος προσκρούοντας όμως σε ώτα μη ακουόντων.
Με τον Καλλικράτη η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει διοικητικά πλέον στο μητροπολιτικό δήμο Ρεθύμνου και η ΔΕΥΑΡ εντός ολίγων εβδομάδων πρόκειται να παραλάβει και το συγκεκριμένο σύστημα βιολόγησης.
Ο κ. Στέλιος Παπαδάκης – Πιατάς, πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί του σημείωσε ότι προς το παρόν έχει γίνει μια αυτοψία στο χώρο και εντός των ημερών θα αποφασιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα.
http://www.rethemnosnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8025:2011-06-15-00-25-18&catid=54:top-10
ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: