Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2011

Η ΚΙΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΕ ΓΙΟΥΑΝ

Η Κίνα άρχισε να εξουσιοδοτεί τις ξένες επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το γιουάν προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα, σύμφωνα με ένα έγγραφο της κινεζικής κεντρικής τράπεζας που αναφέρεται σήμερα στον Τύπο και σύμφωνα με το οποίο έτσι θα διευκολυνθεί η διεθνοποίηση του κινεζικού νομίσματος.
Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το γιουάν για να χρηματοδοτήσουν τις εγκαταστάσεις τους, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ή τον δανεισμό των μετόχων της επιχείρησης, διευκρινίζει το Diyi Caijing Ribao (China Business News).



Μέχρι σήμερα, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στη Κίνα πραγματοποιούνταν σε συνάλλαγμα. Το 2010 ανήλθαν σ 105,7 δισ. δολ.


Η εξουσιοδότηση για επενδύσεις σε γιουάν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σήμερα σε πειραματική φάση, στη διάρκεια της οποίας κάθε επένδυση σε εθνικό νόμισμα πρέπει να εγκριθεί από μία ad hoc επιτροπή, διευκρινίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας.


Η Κίνα, το νόμισμα της οποίας είναι ακόμη στενά συνδεδεμένο με το δολάριο και δεν είναι μετατρέψιμο για τους λογαριασμούς κεφαλαίων, ενθαρρύνει εφεξής τη χρήση του γιουάν στις συναλλαγές της με τις γειτονικές χώρες της ΝΑ Ασίας και προχώρησε σε αρκετές εκδόσεις κρατικών ομολόγων στο Χονγκ-Κονγκ. Πολλές ξένες επιχειρήσεις, όπως πχ η Coca-Cola, εξέδωσαν επίσης ομόλογα σε γιουάν στο χρηματιστήριο του Χονγκ-Κονγκ.


Το 2010, το 5,7% του εξωτερικού εμπορίου της Κίνας, δηλαδή 506 δισ. γιουάν (54,5 δισ΄. ευρώ) ρυθμίστηκαν σε γιουάν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.


ΠΡΕΖΑ TV
22-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: