Σάββατο, Ιουνίου 25, 2011

ΤΗ ΜΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΚΑΝΕ ΧΘΕΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο κεντρικό δελτίο του Alter και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε σε παρεξήγηση τις ερμηνείες που δημιουργήθηκαν περί αναδρομικής ισχύς της κατάργησης του μέτρου των αποδείξεων. «Οι αποδείξεις δεν καταργούνται. Απλώς από του χρόνου υπολογίζονται με άλλον τρόπο».

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών οι αλλαγές στο μέτρο επήλθαν, καθώς «υπήρξαν μεγάλες επιστροφές με αποδέκτες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στο στόχαστρο στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Δεν πρέπει να δημιουργείται αυτή η πρόκληση. Δηλαδή να εισπράττουν κάποιοι που δεν δίνουν αλλά θα έπρεπε να δώσουν τον οβολό τους στην εθνική προσπάθεια».ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEOS




Την ίδια στιγμή η κατάργηση του μέτρου φαίνεται ότι έχει προκαλέσει εσωτερική αντιπαράθεση στη κυβέρνηση. Με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος υπογράμμισε ότι «είμαι φανατικός οπαδός του κινήματος των αποδείξεων. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την ανταπόκριση που είχε το μέτρο αυτό. Το βρίσκω ιδιαίτερα λυπηρό και ελπίζω ότι θα δοθούν εξηγήσεις. Δεν ξέρω τι να πω. Δεν γνώριζα ότι θα ληφθεί τέτοιο μέτρο αλλά δεν ήμουν παρών στις διαπραγματεύσεις που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τρόικα».

«Μόνο το 43% αυτών που κάνουν δηλώσεις πληρώνουν»

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε στοιχεία για το φορολογικό σύστημα και είπε ότι το το επίσημο δηλωμένο εισόδημα φτάνει τα 100δισ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το κράτος βεβαιώνει φόρο εισοδήματος για 9 δισ. ευρώ. «Αυτή είναι η κατάσταση της χώρας. Αυτό πρέπει να διαχειριστούμε. Από τα 8 εκατ. φορολογουμένων μόνο τα 2,8 πληρώνουν».

Παράλληλα, επανάλαβε ότι τα μέτρα δεν είναι ισορροπημένα και υπογραμμίσει την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού φορολογικού συστήματος. «Αν δεν γίνει το εθνικό φορολογικό σύστημα θα μείνουμε κρύβοντας κάτω από το χαλί αποσπασματικών μέτρων ανισότητες και αδικίες».

«Εθνική επιλογή να μείνουμε στο ευρώ»

Στο ερώτημα αν η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου είναι μονόδρομος και η Ευρώπη αφήσει τελικά την Ελλάδα να πτωχεύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε ότι θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δεν ψηφίζουμε και η Ε.Ε. να εκταμιεύσει την 5η δόση. «Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. θα είχε διαμορφώσει τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας για να τεθεί εκτός η Ελλάδα και να αναγκαστεί να βρει λύσεις. Είναι άλλο πράγμα η μπλόφα ή ο εκβιασμός γιατί τότε θα πρέπει να έχεις έτοιμη την επόμενη κίνηση».

«Εθνικός έλεγχος των αποκρατικοποιήσεων»

Αναφορικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «εθνικός έλεγχος που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα», καθώς θα εποπτεύεται από την Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Θα επικοινωνήσω άμεσα με τον Α.Αθανασιάδη και τον Θ.Ρομπόπουλο»

Για τις διαφωνίες που εκφράζουν ανοιχτά βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι θα επικοινωνήσει με τον Α.Αθανασιάδη και τον Θ. Ρομπόπουλο που υπογράμμισαν ότι δεν θα το ψηφίσουν. Όπως εξήγησε είχε προγραμματίσει να επικοινωνήσει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με την έναρξη των συζητήσεων στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο τη Δευτέρα αλλά τελικά θα πράξει νωρίτερα.

ΠΡΕΖΑ TV
25-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: