Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2011

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΛΕΧ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ


Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τη Σαναά της Υεμένης έπειτα από την προσευχή της Παρασκευής, εκφράζοντας την επιθυμία τους για μια νέα εποχή δίχως τον πρόεδρο Σάλεχ. Την ίδια ώρα, οπαδοί του προέδρου της Υεμένης συγκεντρώθηκαν σε μια αντι-διαδήλωση για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Σάλεχ, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στη Σαουδική Αραβία, έπειτα από τον τραυματισμό του σε επίθεση με ρουκέτα στο προεδρικό μέγαρο. Στη μεγάλη λεωφόρο Σίτιν της πρωτεύουσας Σαναά, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν "Ο λαός θέλει μία νέα Υεμένη" και "Ο λαός θέλει ένα μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο".


Η πορεία πραγματοποιήθηκε μετά την προσευχή της Παρασκευής στη διάρκεια της οποίας ο αρχηγός της φυλής Χάσιντ, της πιο ισχυρής στην Υεμένη, σεΐχης Σάντεκ αλ Άχμαρ υποκλίθηκε μπροστά στις σορούς 41 από τους άντρες του που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις ασφαλείας γύρω από την κατοικία του στην Αλ Χασάμπα, βόρεια συνοικία της Σανάα, στις 3 Ιουνίου.

Τον σεΐχη Άχμαρ, ο οποίος έχει συνταχθεί με τους αντικυβερνητικούς, φρουρούσαν ένοπλοι άνδρες.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, οι οπαδοί του Σάλεχ είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σαάμπιν κρατώντας πορτρέτα του προέδρου και πανό στα οποία εξέφραζαν την πίστη τους σε αυτόν.

"Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεταβίβαση εξουσίας πριν την επιστροφή του προέδρου", δήλωσε ο υφυπουργός Πληροφοριών Άμπντου Τζανάντι, όπως μετέδωσε σήμερα ο τοπικός Τύπος.

Εν τω μεταξύ, ένοπλοι που διεκδικούν την αυτονομία της νότιας Υεμένης, επιτέθηκαν σήμερα εναντίον ενός στρατιωτικού φυλακίου στα περίχωρα της αλ Χαμπιλάιν, στην επαρχία Λαχζ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε στρατιώτες και τρεις αντάρτες, σύμφωνα με αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες.

Εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη χώρα το 1994, έπειτα από την ενοποίηση της βόρειας Υεμένης υπό την προεδρία του Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, με τη νότια Υεμένη, μία δημοκρατία την οποία υποστήριζε η Σοβιετική Ένωση. Ο πληθυσμός της νότιας Υεμένης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τους παραμελεί.


ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: