Ως χρεοκοπία θα αντιμετωπιστεί και από τον οίκο αξιολόγησης Fitch η πιθανή οικειοθελής μετακύληση της λήξης ελληνικών ομολόγων. Για τον ίδιο «κίνδυνο» έχει προειδοποιήσει και άλλος ένας οίκος αξιολόγησης, η Standard & Poor's ενώ και οι δύο «απειλούν» με περεταίρω υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Fitch, τόσο η αντικατάσταση ομολόγων όσο και η οικειοθελής μεταβολή της διάρκειας ωρίμανσης, θα αντιμετωπιστεί ως πιστωτικό γεγονός και ο οίκος αξιολόγησης θα προχωρήσει σε περεταίρω υποβάθμιση της Ελλάδας.
Οποιαδήποτε απόπειρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα εκληφθεί ως χρεοκοπία και από την Standard & Poor’s όπως είχε προειδοποιήσει νωρίτερα εντός Ιουνίου, όταν υποβάθμισε τη χώρα στο «CCC» από το «B».
Όπως αναφέρει σε άρθρο του, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Die Welt, ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής της S&P για την Ευρώπη, "η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας, της οποίας η πιστοληπτική αξιολόγηση είναι στο "CCC", όπως είναι της Ελλάδας, τείνει να μην είναι εθελοντική καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να υποστούν ζημιές".
"Η εθελοντική ή μη επιμήκυνση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων είναι ήσσονος σημασίας. Αυτό που είναι καθοριστικό είναι το πως συγκρίνεται με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους πιστωτές όταν πρωτοεπένδυσαν τα χρήματά τους" συμπληρώνει ο ίδιος.
Η «προειδοποίηση» της Fitch για περαιτέρω υποβάθμιση είχε γίνει και πριν από ένα μήνα περίπου όταν αξιολόγησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β+.
Σύμφωνα με την παρούσα αξιολόγηση του τρίτου οίκου αξιολόγησης, της Moody’s (Caa1), η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας εντός των επόμενων τριών έως πέντε ετών είναι στο 50%.
ΠΡΕΖΑ TV
21-6-2011
1 σχόλιο:
Στα αρχίδια μας τι λένε οι οίκοι ανοχής.
Δημοσίευση σχολίου