Κυριακή, Ιουνίου 05, 2011

ΜΑΡΑΘΗΚΕ Η «ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ»…ΒΑΣΙΚΑ…ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ…

Στα συρτάρια απ' ό,τι φαίνεται, μένει το πρόγραμμα της «Πράσινης γειτονιάς» στο Αιγάλεω μετά τις ενστάσεις που υπέβαλε το νομικό τμήμα του δήμου. Την ίδια στιγμή οι σαράντα οκτώ οικογένειες των τεσσάρων πολυκατοικιών της οδού Αττάλειας είναι ανάστατες, καθώς βλέπουν να «χάνουν μέσα από τα χέρια τους» την πνοή ζωής που θα έδινε στα σπίτια τους το κοινοτικό αυτό πρόγραμμα.
Οι συγκεκριμένες κατοικίες είχαν επιλεγεί πιλοτικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την εφαρμογή του προγράμματος.


Οι Αιγαλεώτες κάνουν έκκληση στην υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και στον δήμαρχο Χρ. Καρδαρά να τα «βρούνε» μήπως και σωθεί το όνειρο: «Οταν μάθαμε για την "Πράσινη γειτονιά" πανηγυρίζαμε, ήταν σαν να κερδίσαμε το Λόττο».

Ο Α. Καραγιαννάκης ζει στη γειτονιά από μικρό παιδί: «Πρωτοήρθαμε το 1960 από τα προσφυγικά τού Ερυθρού Σταυρού. Οι γονείς μου πήραν δάνειο 30.000 δραχμών για να αγοράσουν τα 68 τετραγωνικά που βλέπετε. Ακόμη θυμάμαι τη μητέρα μου να μαζεύει δραχμή δραχμή όλο το χρόνο τις 800 δρχ. της δόσης. Αργότερα κληρονόμησα το σπίτι. Σήμερα είμαι συνταξιούχος, από τα 700 ευρώ μου κόψανε τα 350. Τι να πρωτοκάνω όμως με 450 ευρώ. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξω κουφώματα, να το νοικοκυρέψω. Το χειμώνα δεν μπορούμε να ζεσταθούμε. Δεν τα βρήκανε λέει στις υπογραφές, το όνειρο πέταξε και μείναμε με το παράπονο. Τον δήμαρχο τον εμπιστευόμαστε, πρέπει όμως να τα βρει με την υπουργό, πρέπει τα σπίτια να φτιαχτούν!».

Πώς όμως χάλασε η μαγιά και γιατί το Αιγάλεω κινδυνεύει να χάσει ένα έργο, που τόσο ανάγκη έχουν οι δημότες του; Τον Ιανουάριο το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τον πρόεδρο του ΚΑΠΕ Μ. Σανταμούρη αποφασίζουν υπέρ της προγραμματικής σύμβασης του έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ. Ομως λίγο αργότερα η νομική και τεχνική υπηρεσία του δήμου ρωτά το ΚΑΠΕ, με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα πλήρωνε με δημόσιο χρήμα ιδιωτικές κατασκευές, καθώς και με ποιο τρόπο κατοχυρώνονται ο δήμος αλλά και οι κάτοικοι σε ενδεχόμενη παύση της χρηματοδότησης, όταν το έργο θα βρίσκεται σε εξέλιξη και οι κατοικίες σε ημιτελή κατάσταση...

Το ΚΑΠΕ απάντησε επικαλούμενο το άρθρο 22 του Ν. 3416/2007 που αφορά τη δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας του έργου σε προγραμματικές συμβάσεις. Συγχρόνως, όμως, εξέλαβε τις ενστάσεις του δήμου ως άρνηση συνεργασίας. Το ίδιο και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, που σε επιστολή της προς τον δήμαρχο στις 28/2/2011 αναφέρει: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επιφυλάξεις σας, όσον αφορά στον νομικά ασφαλή τρόπο υλοποίησης του έργου, θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας σε περίπτωση άρσης των υφιστάμενων νομοθετικών περιορισμών που επικαλείσθε για να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας».

Συγχρόνως στον γειτονικό Δήμο Αγίας Βαρβάρας (μαζί με το Αιγάλεω είχε επιλεγεί για το πρόγραμμα) 68 οικογένειες τεσσάρων πολυκατοικιών ετοιμάζονται (17 Ιουνίου) με την παρουσία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να εγκαινιάσουν εκεί την έναρξη των έργων της «Πράσινης γειτονιάς». Ο δήμαρχος Γ. Καπλάνης τονίζει ότι το έργο είναι δημόσιο, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο δήμος δεν έχει καμία ανησυχία για την υλοποίησή του.

Ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρ. Καρδαράς δήλωσε στην «Κ.Ε.» για την εμπλοκή του έργου στο δήμο του: «Αντί απαντήσεων λάβαμε επιστολή με την αυθαίρετη κρίση του ΚΑΠΕ, ότι ο Δήμος Αιγάλεω δεν επιθυμεί το έργο. Είναι προφανές ότι η αδυναμία να απαντήσει, οδήγησε σε αυτή την αδικαιολόγητη, περίεργη και προσβλητική στάση απέναντι στο δήμο μας. Ακόμη και σήμερα δεν έχει δώσει καμιά απάντηση. Ενώ το αίτημά μου προς την υπουργό κ. Μπιρμπίλη από 9/3/2011 να συναντηθώ μαζί της δεν έχει τύχει καμιάς ανταπόκρισης. Επαναλαμβάνω προς κάθε κατεύθυνση τη θέση του δήμου να αναλάβει το έργο "Πράσινη γειτονιά" με την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους διασφάλισης των συμφερόντων του δήμου και των συμφερόντων των κατοίκων».

Από την άλλη ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, Μ. Σανταμούρης, μας γνωστοποιεί ότι η ίδια σύμβαση που προτάθηκε στο Αιγάλεω έγινε και στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας χωρίς καμία αμφισβήτηση: «Η σύμβαση υπογράφηκε και έλαβε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου χωρίς καμία σημαντική παρατήρηση. Ξεκαθαρίζω ότι το ΚΑΠΕ δεν νομοθετεί, δεν δέχομαι καμία αιχμή σε θέματα τιμής και αξιοπρέπειας. Το Κέντρο μας αγκάλιασε το έργο για την πράσινη γειτονιά από την πρώτη στιγμή και έκανε τεράστιες προσπάθειες να το υλοποιήσει στο Αιγάλεω. Θέλω να πιστεύω ότι πάντα υπάρχει η διάθεση να προχωρήσει εφόσον επιλυθούν τα νομικά προβλήματα του δήμου».

«Το έργο μπλέχθηκε σε νομικά αιτήματα, αλλά δεν θα τα κρίνω εγώ, μπορώ όμως να αναφέρω ότι αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τώρα τη νομιμότητα της διαδικασίας, πρέπει να αρθούν οι αντιρρήσεις της δημοτικής αρχής», σχολιάζει ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος, επί των ημερών του οποίου είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Οι «πράσινες γειτονιές» στην Ελλάδα είναι το μοναδικό έργο στη νότια Ευρώπη. Εχει στόχο οι περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα να μετασχηματιστούν σε περιοχές-υποδείγματα ενεργειακής κατανάλωσης. Στα κτίρια αυτά θα μπουν μονώσεις, διπλά τζάμια, νέες τεχνολογίες θέρμανσης και φωτισμού, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και προηγμένα συστήματα διαχείρισης. Το πρόγραμμα είναι κατά 100% χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ και προβλέπει την ανάπτυξη και υλοποίηση τριών πράσινων οικιστικών ενοτήτων.

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ rpsoul@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
5-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: