Κυριακή, Ιουνίου 26, 2011

ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επί ποδός απεργιακού... πολέμου βρίσκονται τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Βρετανίας, με την 30ή Ιουνίου -οπότε και θα παραλύσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια αλλά και τομείς του Δημοσίου- να αποτελεί το εφαλτήριο για αυτό που πολλοί συνδικαλιστές αποκαλούν "φθινόπωρο δυσαρέσκειας". Αν, όπως προειδοποιούν τα μεγαλύτερα συνδικάτα, "η κυβέρνηση δεν επιδείξει πιο μετριοπαθή στάση στις συνομιλίες που έχει με εκπροσώπους τους σχετικά με τις συντάξεις, τότε το φθινόπωρο θα έχουμε απεργίες διαρκείας", δηλώνει στο "Εθνος της Κυριακής" ο Ρίτσαρντ Σίμκοξ, εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Δημοσίων Υπαλλήλων - PCS, τα 290.000 μέλη της οποίας θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης.


"Η κυβέρνηση επιτίθεται βάναυσα στα κεκτημένα μας, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να παρουσιάσει τους δημοσίους υπαλλήλους σαν παρίες", επισημαίνει ο κ. Σίμκοξ, ο οποίος εκτιμά πως, αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες που θα αρχίσουν ξανά αύριο, "τότε στις απεργίες του φθινοπώρου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 2 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας".

Σε διαπραγματεύσεις
Στην απεργία της Πέμπτης αναμένεται να συμμετάσχουν 750.000 άνθρωποι, δάσκαλοι, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς του Δημοσίου και εκτιμάται ότι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες.

Στο μεταξύ, παρότι οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - συνδικάτων σχετικά με τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό υποτίθεται ότι θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι, ο υφυπουργός Οικονομικών Ντάνι Αλεξάντερ έριξε λάδι στη φωτιά, προαναγγέλλοντας τις επερχόμενες αλλαγές σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Ερευνών Δημόσιας Στρατηγικής. Ο υφυπουργός, στενός συνεργάτης του Νικ Κλεγκ κι ένας από τους υπέρμαχους του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Τόρις, δήλωσε πως η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί στα 66 και στους άνδρες και στις γυναίκες έως το 2020 και οι εισφορές από τους εργαζομένους θα αυξηθούν από το 6% στο 9% του μισθού. Επιπλέον, δήλωσε πως θα καταργηθεί το καθεστώς των υψηλών μισθών τα τελευταία χρόνια της εργασίας που αυξάνουν τις συντάξεις και θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα απ' όπου θα προκύπτει ο μέσος όρος μισθών τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η αγανάκτηση πάει... Λονδίνο

Η αντίδραση από τα συνδικάτα ήταν άμεση. Κατηγόρησαν τον Αλεξάντερ ότι προεξοφλεί την έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - συνδικάτων, για τις οποίες πολλοί και από τις δύο πλευρές θεωρούσαν ότι εξελίσσονταν καλά. Τόσο η TUC, η συνομοσπονδία στην οποία συμμετέχουν τα περισσότερα συνδικάτα της Βρετανίας, όσο και η PCS δηλώνουν πως αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαπολύσει επίθεση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, τότε τα σωματεία δεν θα μείνουν απαθή: "Τα σωματεία σε περίπτωση αδιαλλαξίας της κυβέρνησης", επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο κύριος Σίμκοξ, "δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα μέλη τους μέσω συντονισμένων και μαζικών κινητοποιήσεων".

Αν τελικά η σύγκρουση κλιμακωθεί, θα αποτελέσει και το πρώτο ουσιαστικό... κρας τεστ για τον Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Η δεξιά πτέρυγα του κόμματός του -όπως και τα υπερσυντηρητικά μέσα ενημέρωσης- δείχνουν να έχουν χάσει την υπομονή τους μαζί του, θεωρώντας ότι η κυβέρνησή του έχει οπισθοχωρήσει σε αρκετά θέματα.

ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
"Μαχαίρι" σε μισθούς και απολύσεις

ΟΙ συνδικαλιστές σκληραίνουν τη στάση τους, αφού φοβούνται πως οι επιθέσεις της κυβέρνησης δεν θα περιοριστούν στις συντάξεις, αλλά θα επεκταθούν και σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις τομέων του Δημοσίου, κάτι που θα βάλει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας πολλών, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η απόλυση 310.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 ώστε να εξοικονομηθούν 81 δισ. λίρες. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Αντζελα Λάινς, αντιπροέδρου του συνδικάτου Unison, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου στη χώρα, στην ετήσια διάσκεψη που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Μάντσεστερ. Δήλωσε πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δέχονται επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα, στους μισθούς, στις θέσεις εργασίας και τις συντάξεις και πως η κυβέρνηση αρνείται να "διδαχτεί από τα όσα οδυνηρά βιώνουν οι Πορτογάλοι, οι Ελληνες και οι Ιρλανδοί, όπου η λιτότητα οδήγησε την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση".

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
katsarou@pegasus.grΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: