Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΠΥΡ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ


«Ονομάζομαι Α.Φ. και έχω τρία παιδιά (τρίδυμα) τη Χαρίκλεια, τη Μαρίνα και τον Δημήτρη, τα οποία έδωσαν φέτος εισαγωγικές εξετάσεις. Η Χαρίκλεια θέλει να μπει στην Αρχιτεκτονική, η Μαρίνα στη Φυσικοθεραπείας και ο Δημήτρης στη Νομική».
Η συνέχεια αυτής της επιστολής δεν θα ήταν απελπιστική αν είχε γραφτεί πέρυσι ή και οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη χρονιά. Φέτος όμως είναι γεμάτη απόγνωση, αλλά και αγανάκτηση. Φταίει η χαριστική βολή που δέχτηκαν από την κατάργηση των μετεγγραφών, που ουσιαστικά αφαιρεί από τις πολύτεκνες οικογένειες το δικαίωμα να αποτελούν ειδική κατηγορία αν τα παιδιά τους τολμήσουν να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν.


«Εστω και τώρα ελπίζουμε να υπάρξει διόρθωση», αναφέρει στην επιστολή που έστειλε η Ενωση Πολυτέκνων Ελλάδας στην υπουργό Παιδείας χθες, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας των μηχανογραφικών. Οι περαιτέρω περιορισμοί που τέθηκαν σε ισχύ αιφνιδιαστικά και χωρίς να περιλαμβάνονται στο νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή, έχουν φέρει σε αδιέξοδο όλες τις οικογένειες που διεκδικούν την περιορισμένη καθ' υπέρβασιν εισαγωγή στις ανώτατες σχολές (όχι πάνω από το 20% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων), δυνατότητα που αντικατέστησε το δικαίωμα μετεγγραφής.

Τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και όσοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (με κριτήρια κοινωνικά, εισοδηματικά κ.ά.) αντιμετωπίζουν τώρα τον νέο, ακόμη αυστηρότερο, περιορισμό. Υποχρεούνται να επιλέξουν σχολές που ανήκουν στην περιφέρεια διαμονής τους. Αν θέλουν να διεκδικήσουν τις ειδικές θέσεις και φυσικά αν θέλουν να σπουδάσουν. Εστω αυτό που προσφέρεται στην περιφέρειά τους. Ειδάλλως, όποιος μπορεί ας ξεχάσει το ειδικό δικαίωμα και ας στείλει τα παιδιά του να σπουδάσουν ό,τι και όπου θέλουν, διότι υπάρχει και η γενική σειρά. Αυτό τον ωμό εκβιασμό τον έχει ήδη καταγγείλει η Ενωση Πολυτέκνων, προειδοποιώντας ακόμη και για προσφυγές στη Δικαιοσύνη για αντισυνταγματική και άνιση αντιμετώπιση.

Στη χθεσινή τελευταία επιστολή οι καταγγελίες είναι σκληρές: «Δημιουργήθηκε όχι απλώς αναστάτωση στους πολυτέκνους και τα παιδιά τους, αλλά μια αγανάκτηση άνευ προηγουμένου, όχι μόνο για το περιεχόμενο του νόμου, αλλά και για τα όσα εκτός του νόμου συμβαίνουν και εκπορεύονται από το υπουργείο Παιδείας».

Η επιδείνωση των προβλημάτων των ήδη θιγμένων αυτών οικογενειών έχει προκαλέσει πολεμικό κλίμα. Πολλές οι αρνητικές παράμετροι του νέου καθεστώτος εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά εστιάζουν σε δύο μέτρα. Οπως επισημαίνουν οι ίδιοι:

1. Ουδαμού στη διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011 αλλά ούτε και στην εισηγητική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι, που έχουν δικαίωμα στις ειδικές κατηγορίες και ειδικότερα οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους, έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής αυτής κατηγορίας, μόνον για τις Σχολές της Περιφέρειάς τους και όχι και άλλων Περιφερειών. Συνεπώς, αυτό που αναγράφεται στις εκδοθείσες οδηγίες είναι εκτός νόμου και ως εκ τούτου εντελώς παράνομο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα: Πολύτεκνοι π.χ από Ανδρο κ.λπ. νησιά... που ενδιαφέρονται για Νομικές, Φιλοσοφικές, Ιατρικές Σχολές, Πολυτεχνείο... δεν θα μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο ότι είναι ειδική κατηγορία! Αν, δε, θέλουν Παιδαγωγικές Σχολές, μπορεί να δηλώσουν ειδική κατηγορία και θα πάνε όμως τότε στη Ρόδο (ίδια Περιφέρεια) και όχι στην Αττική!

2. Σε εποχή δεινής οικονομικής κρίσεως, την οποία είχατε επικαλεσθεί όταν θεσπίζατε τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 3839/2010, η διάταξη του άρθρου 59 του Ν. 3966/2011, αξιώνει για την υπαγωγή στην ειδική κατηγορία των πολυτέκνων τον υπολογισμό των εισοδημάτων του έτους 2009 (οικονομικό 2010) και όχι του έτους 2010 (οικονομικό 2011), όπου τα εισοδήματα είναι μειωμένα λόγω των περικοπών και αυτό ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτή η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τους πολυτέκνους είναι αντισυνταγματική.

Για την ιστορία, μεταφέρουμε ακόμη ένα απόσπασμα της επιστολής του πατέρα των τριδύμων:

«Αυτή τη στιγμή, για να συμπληρώσουν τα παιδιά το νέο μηχανογραφικό (παρ' όλο που καλύπτουμε όλα τα κριτήρια που έχουν προβλεφθεί, τριτέκνων και εισοδηματικά) όχι απλά δυσκολεύονται, αλλά βρίσκονται σε απόγνωση. Για να έχουν τη βεβαιότητα ότι θα μείνουν μαζί μας και τα τρία στην Αθήνα πρέπει και τα τρία παιδιά να επιδιώξουν να μπουν σε σχολές μη επιλογής τους».

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα δεν είναι το κόψιμο των μεταγραφών καλά κάνουνε και το κόβουν. Το βρήκαμε να μπαίνει ο καθένας στο πανεπιστήμιο..
Αυτός ο πατέρας πρέπει να διεκδικήσει δωρεάν παιδεία που συνεπάγεται σίτιση και στέγαση άρα δεν θα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα.
Ή μάλλον θα έπρεπε να το είχε διεκδικήσει πριν χτυπήσει το πρόβλημα την πόρτα του... Αυτός όμως προτιμά να γράφει γράμμα στον υπουργό και είμαι σίγουρος ότι αν βρεθεί μια λύση για να βολευτεί , τότε όλα μέλι γάλα, στ αρχίδια του για τους άλλους.