Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ

Τρεις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οδηγώντας στο "σπάσιμο" του κατώτερου μισθού για τους νέους και στην εφαρμογή του ελαστικού 8ώρου. Οι σχετικές ρυθμίσεις προωθούνται από το υπουργείο Εργασίας και θα συμπεριληφθούν είτε στο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είτε σε αυτό για την κοινωνική οικονομία.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι:



Μισθοί νέων. Οι νέοι κάτω των 25 ετών θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού, δηλαδή με 591,6 ευρώ. Αυτό θα ισχύει για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Ουσιαστικά "σπάει" ο κατώτερος μισθός, που προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που έχουν υπογράψει οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ. Για να εφαρμόσουν τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους το τελευταίο 3μηνο αλλά ούτε και να κάνουν απολύσεις κατά τη διάρκεια υπαγωγής τους στο πρόγραμμα.

Συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις θα μπορούν να ανανεώνονται μέχρι και τρεις φορές μέσα σε συνολικό χρονικό διάστημα που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα τρία χρόνια.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εφαρμόζουν το ελαστικό 8ωρο για έξι μήνες (σήμερα είναι τέσσερις μήνες). Το χρονικό αυτό διάστημα, η ημερήσια απασχόληση θα μπορεί να φτάνει τις 10 ώρες, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.

Για αντίστοιχο χρονικό διάστημα στη συνέχεια, οι μισθωτοί θα δουλεύουν έξι ώρες την ημέρα. Το μέτρο θα εφαρμόζεται με συμφωνία εργοδότη και συνδικάτου ή ένωσης προσώπων (π.χ. με επιχειρησιακή σύμβαση).

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: