Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

ΚΕΘΕΑ: Η ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ ΠΟΡΟΥΣ


 Η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της παραβατικότητας είναι πολλαπλάσια των απαιτούμενων για τη λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης, τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών που είναι την Κυριακή 26 Ιουνίου.

    «Με κάθε ευρώ που δίνεται στη θεραπεία, εξοικονομούνται μέχρι και 23 ευρώ από τη μείωση των επιπτώσεων της εξάρτησης στην κοινωνία», διευκρίνισε αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους των συνεπειών σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η παραμέληση παιδιών και η εγκατάλειψη σχολείου, η ενδοοικογενειακή βία, η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων και η εξάπλωση της χρήσης ουσιών.

    Τόσο ο κ Νοταράς όσο και ο διευθυντής του Κέντρου, Χαράλαμπος Πουλόπουλος, έκρουσαν τον κώδωνα που κινδύνου για την αύξηση της παραβατικότητας που επιφέρει η οικονομική κρίση (η ανεργία και τα αδιέξοδα ευνοούν την εξάπλωση της εξάρτησης) και τόνισαν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των προγραμμάτων απεξάρτησης.

    Επανέλαβαν ότι η παραμονή στην εξάρτηση έχει μεγάλο κόστος για τα άτομα, τις οικογένειές τους και την κοινωνία και χαρακτήρισαν μεγάλο το οικονομικό και κοινωνικό τίμημα της συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας.

    Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ αναφέρθηκαν στα προβλήματα υποχρηματόδοτησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, αλλά και στην προσπάθειά του να συνεχίσει να υποστηρίζει τους χρήστες ουσιών και τις οικογένειές του. Μάλιστα είπαν ότι θα λειτουργήσουν τρεις νέες Θεραπευτικές Κοινότητες, σε Ιωάννινα, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, μία νέα Θεραπευτική Κοινότητα στο Κατάστημα Κράτησης του Ελεώνα Θηβών, καθώς και υπηρεσίες για την υποστήριξη νέων και μεταναστών στην Αθήνα.

    Σημείωσαν ότι το 2010 η προσέλευση σε όλες τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Στα Συμβουλευτικά Κέντρα, προσέφυγαν περισσότερα από 3.200 άτομα, ενώ 6.000 συγγενικά πρόσωπα εξαρτημένων υποστηρίχθηκαν από τα Κέντρα Οικογενειακής Υποστήριξης.

    Στις Θεραπευτικές Κοινότητες συμμετείχαν 1.150 άτομα και 550 στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης. Με τη δημιουργία των νέων προγραμμάτων στα σωφρονιστικά καταστήματα ο αριθμός των κρατουμένων και αποφυλακισμένων που συμμετέχουν στις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ ξεπέρασε τους 2.000, ενώ περίπου 1.700 χρήστες στο δρόμο, υποστηρίχτηκαν από τις μονάδες άμεσης πρόσβασης. Τρακόσια ένα άτομα έλαβαν υπηρεσίες από το ειδικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για την απεξάρτηση από το αλκοόλ και το τζόγο.

    Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το 76% των ατόμων που απευθύνονται στις υπηρεσίες του είναι κυρίως χρήστες ηρωίνης για περισσότερο από 10 χρόνια, με πολλαπλές επιβαρύνσεις. Τέσσερις στους 10 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, 6 στους 10 έχουν ιστορικό νοσηλείας και οι μισοί έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C. Εφτά στους 10 βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, το 11,5% δεν έχει στέγη. Το 75% έχει συλληφθεί, οι μισοί έχουν καταδικαστεί και ένας στους τρεις έχει φυλακιστεί.

ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εχουμε καταντισει να λεμε ποσο κοστιζει να μην πρωσεχεις τα παιδια σου....