Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στον αέρα βρίσκεται η δημιουργία των 14 κέντρων κράτησης και πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλη την Ελλάδα, που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Αιτία, οι σφοδρές αντιδράσεις από δημάρχους, κατοίκους και φορείς των τοπικών κοινωνιών.
Για τον Εβρο, οποιαδήποτε δημιουργία νέας μονάδας υποδοχής και κράτησης, εκτός από τις υπάρχουσες, αποτελεί casus belli, μας είπε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης: «Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει ολοκληρωτική καθίζηση της Θράκης. Υπολογίζουν να εγκαταστήσουν τα νέα κέντρα κράτησης σε δύο εργοστάσια τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν. Το ένα βρίσκεται στην Ορεστιάδα, στον κεντρικό ιστό της πόλης και το άλλο στο νότιο Εβρο. Αυτό όμως δεν πρόκειται να γίνει. Δεν αντέχουμε να σηκώσουμε κι άλλο βάρος».


Την περασμένη Τετάρτη ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι τέσσερις δήμαρχοι του νομού Εβρου συναντήθηκαν με τον Χ. Παπουτσή: «Εξηγήσαμε στον υπουργό ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το αντισταθούμε δυναμικά. Η Θράκη με τη ευαίσθητη γεωστρατηγική της θέση, τη διαφορετικότητα σε θρησκείες και αντιλήψεις δεν θα αντέξει άλλες δοκιμασίες».

«Στο νησί μας υπάρχει κέντρο προσωρινής διαμονής το οποίο θέλουν να το μετατρέψουν σε πρώτης υποδοχής» εξηγεί ο δήμαρχος Σάμου, Στέλιος Θάνος. Και προσθέτει: «Αυτό εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Το κέντρο προσωρινής διαμονής στη Σάμο ορθώς υπάρχει κι εμείς επ' ουδενί δεν ζητήσαμε την παύση της λειτουργίας του. Δεν μπορεί όμως η Σάμος να γίνει ο χώρος υποδοχής για το σύνολο των μεταναστών όλου του νησιωτικού χώρου. Το πρόβλημα πρέπει να μοιραστεί. Να γίνουν μικρότερα κέντρα και σε άλλα νησιά. Διεκδικούμε, δηλαδή, ίση μεταχείριση και ισότιμη κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού ζητήματος» συμπληρώνει.

Στη Θεσπρωτία εξετάζονται, σύμφωνα με το υπουργείο, τρεις θέσεις για τη δημιουργία κέντρου κράτησης, εκτός της Ηγουμενίτσας. Οταν έγινε γνωστό, ότι μία από αυτές ενδέχεται να είναι η Βροσίνα στα όρια του Δήμου Ζίτσας, δεν άργησαν και οι αντιδράσεις: «Δεν είμαστε ρατσιστές» θα μας πει ο δήμαρχος Ζίτσας, Δημήτρης Ρογκότης. «Απλώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις στην περιοχή για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο για τους εξής λόγους: Η περιοχή απέχει 15 χιλιόμετρα από την Ηγουμενίτσα. Θα ξαναβρίσκονται δηλαδή σε πέντε λεπτά στην ίδια πύλη εξόδου, από την οποία όλοι προσπαθούν να διαφύγουν για την Ευρώπη. Πρόκειται επίσης για μια περιοχή στα σύνορα, με απομονωμένα χωριά που κατοικούνται από λιγοστούς γέροντες, στους οποίους θα αυξηθεί το αίσθημα της ανασφάλειας. Αυτά τα κέντρα πρέπει να δημιουργηθούν στην ενδοχώρα και όχι σε αραιοκατοικημένες περιοχές με ασθενή κοινωνικό ιστό».

Αλλά και στην... ενδοχώρα δεν είναι πιο ευνοϊκές οι διαθέσεις των δημάρχων απέναντι στον Χ. Παπουτσή. Ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, του διεμήνυσε ότι ο χώρος της πρώην βάσης του ΝΑΤΟ, τον οποίο το υπουργείο προορίζει για κέντρο κράτησης, θα γίνει «πνεύμονας πρασίνου»: «Η πόλη μας φιλοξενεί το μεγαλύτερο κόμβο βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ο Ασπρόπυργος ασφυκτιά από τη μόλυνση, τη ρύπανση και την τακτική της πολιτείας να μεταφέρει και να αποθέτει στην πόλη μας, και στο Θριάσιο πεδίο, οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ενοχλητικό για την Αθήνα».

«Δεν θέλουμε να μετατρέπεται κανένα μέρος της πατρίδας μας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών» λέει ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Χρήστος Κορτζίδης.

«Στο αεροδρόμιο ήδη λειτουργούν δύο κρατητήρια αλλοδαπών. Το ένα εδώ και εννέα χρόνια εκεί όπου είναι το αστυνομικό τμήμα Ελληνικού και το άλλο εδώ και 15 χρόνια σε κτίριο της πρώην αμερικανικής βάσης. Με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, δεν πρόκειται να γίνει κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη υπάρχει. Αν όμως η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια, όπως άλλωστε το συνηθίζει, και επιχειρήσει να κάνει κάτι άλλο, τότε θα αντιδράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, όπως ήδη έχουμε δηλώσει δημόσια και θα πούμε ένα δυνατό όχι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών» καταλήγει.

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ  - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: