Κυριακή, Ιουνίου 19, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΟΚΡΙΝΕΙ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ


Αρχίζουν να τίθενται οι βάσεις μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη, δήλωσε χθες Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, έπειτα από μία σύνοδο με ευρωπαίους και αφρικανούς, κυρίως, αξιωματούχους.
Ο Μπαν υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να απευθύνει ένα "συνεπές λογικά μήνυμα" για μία πολιτική επίλυση με το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν ενδείξεις προόδου.



"Προειδοποιώντας ότι μια συμφωνία απέχει ακόμη πολύ, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε πως οι απαρχές μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του για τη Λιβύη," Αμπντούλ-Ίλαχ Αλ-Χατίμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μάρτιν Νεζίρκι.

Ο Μπαν επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά την Παρασκευή με το Λίβυο πρωθυπουργό Μπαγκντάντι αλ-Μαχμούντι, ο οποίος δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει επαφές με τους εξεγερμένους. Ο Μ. Καντάφι, ωστόσο, εμμένει επισήμως στην αποφασιστικότητα του να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας.

Στο μεταξύ, αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έπληξε κατά λάθος μια φάλαγγα των δυνάμεων των Λίβυων εξεγερμένων στην περιοχή της Μπρέγκα (δυτικά), στις 16 Ιουνίου, ανακοίνωσε σήμερα η Ατλαντική Συμμαχία εκφράζοντας τη λύπη της για το ατυχές περιστατικό.

Επίσης, δυνατή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα, ξημερώματα Κυριακής, στο κέντρο της Τρίπολης, ενώ δημοσιογράφοι και ανταποκριτές ξένων πρακτορείων, όπως του γαλλικού, έγιναν μάρτυρες της αποκάλυψης δύο πτωμάτων, θυμάτων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, της κατοικημένης περιοχής Αράντα.

Λίβυοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως περίπου επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση του ΝΑΤΟ στην ανατολική Τρίπολη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Χθες η κυβέρνηση της Λιβύης κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι στοχεύει ειδικά αμάχους στην εκστρατεία που διεξάγει προκειμένου να βοηθήσει τους εξεγερμένους στον πόλεμό τους εναντίον του καθεστώτος του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΕΖΑ TV
19-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: