Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011

ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΚΑΥΤΗ" Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Καυτά ζητήματα όπως το νέο σύνταγμα, το κουρδικό, τα ερωτήματα γύρω από το πότε ακριβώς λήγει η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και άλλα συνιστούν τη δύσκολη ατζέντα της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις σημερινές βουλευτικές εκλογές, στην Τουρκία.
Η υπόθεση του νέου συντάγματος απασχολεί εδώ και καιρό για τα καλά τον τουρκικό πολιτικό κόσμο.
Πράγμα που προτάχθηκε ιδιαίτερα και κατά την προεκλογική περίοδο.
Αναμφισβήτητα η κοινοβουλευτική ισορροπία που θα προκύψει απόψε, θα καθορίσει και τη διαδικασία με την οποία θα συζητηθεί και θα ετοιμαστεί το νέο σύνταγμα.


Πέραν τούτου, όμως, αναμένεται να υπάρξει έντονη συζήτηση, αφού με το σύνταγμα θα πρέπει διευθετηθούν μια σειρά από ζητήματα που εδώ και πολλά χρόνια προκαλούν ένταση, όπως η μαντίλα, το εκπαιδευτικό σύστημα και το προεδρικό σύστημα, υπέρ του οποίου τάσσεται ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε συνδυασμό με το σύνταγμα θα υπάρξει συζήτηση και για νομοθετικές ρυθμίσεις σε νόμους, μεταξύ των οποίων είναι και αυτοί για τα πολιτικά κόμμα και τις εκλογές.
Δεύτερο σημαντικό θέμα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι το κουρδικό.
Ενδεχόμενη ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δύναμης του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, θα κάνει ακόμα πιο ανάγλυφη τη πίεση για αντιμετώπιση του θέματος.
Πέρα από τα ζητήματα δικαιωμάτων που προτάσσει το κόμμα αυτό, εδώ και καιρό είναι υπό συζήτηση στην Τουρκία το αν και κατά πόσο, ο έγκλειστος στη φυλακή ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, μπορεί να είναι συνομιλητής του τουρκικού κράτους.
Ζήτημα που θα προκαλέσει ένταση είναι και η υπόθεση της θητείας του προέδρου της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Είχε εκλεγεί στις 22 Αυγούστου 2007 για επταετή θητεία.
Στο μεταξύ,όμως, αναθεωρήθηκε το σύνταγμα το οποίο πλέον προβλέπει πενταετή θητεία για πρόεδρο, ο οποίος θα εκλέγεται με τη λαϊκή ψήφο και όχι από την εθνοσυνέλευση.
Οι απόψεις του πολιτικού και του νομικού κόσμου στην Τουρκία διίστανται ως προς το αν η θητεία του Γκιουλ ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2012 ή το 2014.
'Αλλο ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής, θα είναι η υπόθεση με τους δύο υποψηφίους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος που αναμένεται να εκλεγούν, αλλά είναι προφυλακισμένοι στο πλαίσιο της υπόθεσης "Εργκενεκόν".
Από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα εξαρτηθεί το αν θα μπορέσουν να πάρουν το αξίωμα αν εκλεγούν.
Πρόκειται για τον σχολιαστή της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" Μουσταφά Μπαλμπάϊ και τον ιδιοκτήτη ιδιωτικού νοσοκομείου στην 'Αγκυρα γιατρό Μεχμέτ Χαμπέραλ.
Τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει η οικονομία, η υπόθεση της εισαγγελικής έρευνας σχετικά με τους πραξικοπηματίες του 1980 και το θέμα των πυρηνικών σταθμών είναι άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα.
Ως προς την εξωτερική πολιτική, τα δύο άμεσα θέματα έχουν ελληνοτουρκικό ενδιαφέρον.
Πρώτον, εντός του Ιουνίου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η τακτική ετήσια κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων της Ελλάδας και της Τουρκίας με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς.
Η διαδικασία των εκλογών και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία μπορεί να καθυστερήσουν τη συνάντηση.
Δεύτερο είναι το Κυπριακό, αφού στις 4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η τριμερής συνάντηση με παρόντα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Καυτή ατζέντα περιμένει τη νέα τουρκική κυβέρνηση και σε θέματα που σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις της 'Αγκυρας με την Ουάσιγκτον.
Τέλος, παρουσιάζει ενδιαφέρον το κατά πόσο θα συνεχιστεί η κατάσταση απραξίας στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: