Σάββατο, Ιουνίου 11, 2011

GOLDMAN SACHS: ΤΡΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ «ΑΙΝΙΓΜΑ» …ΠΩΣ ΤΟΛΜΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΑΚΟΜΗ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ;

THN παράταση του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα με αύξηση των πόρων του και reprofiling το 2012 στη χρονική διάρκεια όλων των ελληνικών ομολόγων βλέπουν ως πιθανότερη λύση στο ελληνικό "αίνιγμα" οι αναλυτές της Goldman Sachs Francesco Garzarelli και Constantin Burgi.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρουν, παρά το μεγάλο φάσμα επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους οι ρυθμιστές της πολιτικής, «πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι εταίροι της αναγνωρίζουν το κοινό τους συμφέρον να μπορέσει η χώρα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά για να γίνει αυτό απαιτείται χρόνος, συνεπώς θα απαιτηθούν περισσότερα χρήματα».


Παρά το πλήθος των επιλογών που υπάρχουν και των πιθανών συνδυασμών μεταξύ τους, ομαδοποιούνται ουσιαστικά σε τρεις:

Η πρώτη επιλογή είναι η ενίσχυση του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής με περισσότερα κεφάλαια. Η δεύτερη επιλογή είναι η εξαγορά χρόνου μέσω εθελοντικής επέκτασης των χρονικών λήξεων των ελληνικών ομολόγων (reprofiling) και η τρίτη λύση είναι η αναδιάρθρωση.

Αναφορικά με τη δεύτερη λύση, η πρόκληση είναι να επιτευχθεί η διαδικασία του reprofiling εθελοντικά χωρίς την ενεργοποίηση των CDSs, αν και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη τοποθετηθεί θεωρώντας κάτι τέτοιο "selective default".
Από τα παραπάνω, αναμένουμε τελικά να ληφθεί απόφαση για επιπρόσθετη εκταμίευση ενίσχυσης προς την Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες και, παρά τις διαφορετικές επιλογές της πολιτικής, η κεντρική μας υπόθεση είναι ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα περιλαμβάνει την παράταση του προγράμματος με αύξηση των πόρων του και reprofiling το 2012 στη χρονική διάρκεια όλων των ελληνικών ομολόγων.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το "κούρεμα" τώρα στα ελληνικά ομόλογα εμφανίζει περισσότερα κόστη παρά οφέλη, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει έλλειμμα ταμειακών ροών, εξηγούν οι αναλυτές του οίκου. Ακόμη, στην περίπτωση "κουρέματος" τώρα, η χρηματοδότηση για την περίοδο 2012-13 πιθανότατα θα εξακολουθήσει να παρέχεται από τους επίσημους φορείς του προγράμματος και ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη και οι δεσμεύσεις για βαθιές προσαρμογές θα είναι αρνητικά δεδομένα.

Πιο μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι μάλλον λογικό ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί τελικά, καθώς είναι δύσκολο η Ελλάδα να είναι σε θέση να διατηρήσει το πρόγραμμα μετακύλισης ομολόγων που χρησιμοποιούσε πριν από την κρίση.

Η αύξηση του ΑΕΠ και η δημοσιονομική σταθεροποίηση τα επόμενα έτη θα επιτρέψουν στους policy makers και στους επενδυτές να διαμορφώσουν μια καλύτερη απόφαση για το χρέος της χώρας.

Θ.Σ.

ΠΡΕΖΑ TV
11-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: