Στην Ελλάδα, τη γενέτειρα του «ευ αγωνίζεσθαι», θα χτυπάει από το Σάββατο 25 Ιουνίου έως και τις 3 Ιουλίου, η καρδιά των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011.
Οι μοναδικοί αγώνες στον κόσμο όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές.
Νικητές στον αγώνα τους για το σεβασμό μας στη διαφορετικότητά τους.
Νικητές στον αγώνα τους για την αυτοεκτίμησή τους.
Νικητές στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους ικανοτήτων.
Οι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από την Γιουνίς Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας.
Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν περισσότεροι από 7.000 αθλητές και αθλήτριες με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Αθλήματα στα οποία οι συμμετέχοντες δεν αποσκοπούν αποκλειστικά στη νίκη, στην πρωτιά, αλλά στη δυνατότητα ανάπτυξης της αυτοπεποίθησής τους, της χαράς του αγώνα και την αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνη, η συμμετοχή, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στον όρκο των αθλητών: «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!».
Το Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics Τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφής του δολοφονημένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία κλήθηκαν προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις ικανότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Μόλις έξι χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, έλαβαν χώρα στο Ιλινόις των ΗΠΑ οι πρώτοι Θερινοί Αγώνες με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά.
Από τότε μέχρι σήμερα τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινότητάς τους.
Στους αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Special Olympics ανά τον κόσμο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου θερινά και χειμερινά αθλήματα.
Οι δυνατότητες που δίνει το Παγκόσμιο Κίνημα σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία για συμμετοχή στον αθλητισμό, για την κοινωνική τους ένταξη και την απόδειξη της επάρκειάς τους στην κοινωνία είναι ευεργετικές τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσο και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν, ανεξαρτήτως πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαφορών.
Τα Special Olympics στην Ελλάδα Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.
Τα Special Olympics Ελλάς είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχει αναγνωρισθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.
Η δράση των Special Olympics Ελλάς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε εθελοντές.
Τα έξοδα διοργάνωσης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ενώ ένα σεβαστό ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία.
Μέχρι σήμερα τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε 24 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες.
Το έμβλημα των Παγκοσμίων Αγώνων 2011 Το έμβλημα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι ένας λαμπρός ήλιος.
Ο ήλιος, πηγή της ζωής παραπέμπει στη δυνατότητα υπέρβασης και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους Αγώνες.
Η υπέρβαση υποδηλώνεται από το κλαδί της ελιάς και η δύναμη από την σπειροειδή μορφή στο κέντρο του ήλιου.
Τα χρώματα αντανακλούν το ελληνικό τοπίο, ενώ προβάλλουν συναισθήματα όπως πάθος για ζωή μέσα από το θερμό κόκκινο, αισιοδοξία με το πορτοκαλί, αποφασιστικότητα με το μπλε, ελευθερία με το γαλάζιο και ελπίδα με το πράσινο.
Οι Τελετές Έναρξης και Λήξης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών είναι o Φωκάς Ευαγγελινός που με την καλλιτεχνική του ομάδα ανέλαβε να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις δημιουργικές και εθιμοτυπικές πτυχές των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.
Η ομάδα του Φωκά Ευαγγελινού απαρτίζεται από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους με εκτενέστατη εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και θεαμάτων, όπως ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης, η ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, ο σχεδιαστής φωτισμών Μάνφρεντ «Όλιε» Όλμα και ο κειμενογράφος Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
Σύμβουλοι οργάνωσης και παραγωγής των Τελετών έχουν αναλάβει οι Σάιμον Γκράβελινγκ και 'Αντριου Ουόλς των οποίων η εμπειρία στην παραγωγή διεθνών διοργανώσεων περιλαμβάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.
** Η Τελετή Έναρξης - 25 Ιουνίου στις 20:00 Η τελετή έναρξης, ένα τρίωρο, ξεχωριστό, συγκινητικό θέαμα θα τιμήσει τους αθλητές και θα γιορτάσει τις αξίες και τις παραδόσεις του κινήματος των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics.
Η κεντρική ιδέα του θεάματος στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία.
Πρωταγωνιστές της τελετής θα είναι εκατοντάδες ερμηνευτές/εθελοντές που θα συνυπάρξουν επί σκηνής με διάσημους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Παρέλαση αθλητών, Ομιλίες, Δημιουργικές Ενότητες, Επίσημη Έναρξη των Αγώνων, Έπαρση της Σημαίας των Special Olympics, Επίσημοι Όρκοι Αθλητών και Διαιτητών-Κριτών και η Φλόγα των Αγώνων.
** Η Τελετή Λήξης - 4 Ιουλίου στις 20:30 Η Τελετή Λήξης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα γιορτάσει την προσπάθεια και τις επιτυχίες των αθλητών μαζί με τους Κριτές και τους θεατές.
Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Επίσημη Λήξη των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Σβήσιμο της Φλόγας, Παράδοση των Αγώνων στην επόμενη Οργανωτική Επιτροπή, Μουσική και Χορός για τους αθλητές.
Τo Φεστιβάλ των Special Olympics Πέρα από το αγωνιστικό πρόγραμμα, οι αθλητές, οι οικογένειες τους, οι συμμετέχοντες των αγώνων, και το γενικότερο κοινό της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν και να συναντηθούν στη μεγάλη καθημερινή γιορτή των αγώνων, το Φεστιβάλ Special Olympics (26 Ιουνίου-3 Ιουλίου) στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ (10:00-19:00).
Συναυλίες, χορευτικά, γιγάντια παιχνίδια, πάρκο ψυχαγωγίας, εργαστήρια κατασκευών, προβολές ταινιών, πάρκο ανακύκλωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, ταχυδακτυλουργοί και μίμοι, ζωντανές ραδιοφωνικές μεταδόσεις απαρτίζουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Οι χορηγοί των αγώνων έρχονται να συμπληρώσουν με μία σειρά πρωτότυπων δράσεων και εκδηλώσεων αναδεικνύοντας το κοινωνικό τους έργο.
Το πρόγραμμα είναι καθημερινά αφιερωμένο σε μία από τις επτά περιοχές που δραστηριοποιούνται διεθνώς τα Special Olympics, με παραδοσιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τις αντίστοιχες πρεσβείες: 26 Ιουνίου Ευρώπη & Ευρασία, 27 Ιουνίου Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική, 28 Ιουνίου Ασία και Χώρες του Ειρηνικού, 29 Ιουνίου Βόρεια Αμερική, 30 Ιουνίου Ανατολική Ασία, 2 Ιουλίου Λατινική Αμερική, 3 Ιουλίου Αφρική.
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Διαδραστικές Αθλητικές Δραστηριότητες (Unity Sports Events-USE) Τα USE είναι μια νέα σειρά διαδραστικών μη αγωνιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων που προσφέρουν την ευκαιρία σε προσωπικότητες από το παγκόσμιο αθλητικό χώρο και από τον χώρο του θεάματος, σε αθλητές Special Olympics, φιλάθλους και εθελοντές να έλθουν κοντά και να συμμετέχουν όλοι μαζί σε διάφορα αθλήματα.
Το πρόγραμμα των Διαδραστικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων περιλαμβάνει επίσης αγώνες επίδειξης (USE DEMO) ανάμεσα σε διάσημους αθλητές.
Οι Διαδραστικές Αθλητικές Δραστηριότητες καθώς και οι αγώνες επίδειξης είναι ανοιχτοί για το κοινό και θα ακολουθήσουν το παρακάτω πρόγραμμα:
Ημερομηνία / Ώρα 'Αθλημα Αθλητική Εγκατάσταση
26 Ιουνίου / 15.00-16.00 Ποδηλασία Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
26 Ιουνίου / 13.00-14.00 Αντισφαίριση OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
28 Ιουνίου / 13.00-13.30 Αντιπτέριση Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
28 Ιουνίου / 14.00-17.00 Γκολφ Γκολφ Γλυφάδας
28 Ιουνίου / 15.30-16.00 Πατινάζ επί Δαπέδου Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
28 Ιουνίου / 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
28 Ιουνίου / 11.30-12.30 Αντισφαίριση/
USE Demo OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
29 Ιουνίου / 14.00-14.30 Κολύμβηση/
USE Demo ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού
Στίβου
29 Ιουνίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
30 Ιουνίου / 17.00-17.30 Πετοσφαίριση 'Αμμου Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
(Γήπεδο Μπιτς Βόλεϊ)
30 Ιουνίου / 14.00-17.00 Γκολφ Γκολφ Γλυφάδας
30 Ιουνίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
1 Ιουλίου / 13.00-16.00 Ιστιοπλοΐα Ακαδημία Ιστιοπλοϊας-Σχινιάς
1 Ιουλίου / 12.00-13.00 Καγιάκινγκ
(Αγώνες Dragon Boat) Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
1 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
1 Ιουλίου / 15.00-15.30 Χειροσφαίριση Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
1 Ιουλίου / 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
2 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
2 Ιουλίου / 12.00-13.00 Καγιάκινγκ Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
2 Ιουλίου / 12.00 Στίβος (4x100μ) OAKA Ολυμπιακό Στάδιο
2 Ιουλίου / 16.30-17.30 Πετοσφαίριση OAKA Ολυμπιακό Στάδιο
2 Ιουλίου / 12.30-13.30 Σόφτμπολ Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
2 Ιουλίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
3 Ιουλίου / 13.00-14.00 Μπόουλινγκ Μπλάνος Sports Park - Σπάτα
3 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
3 Ιουλίου / 15.00-15.30 Κολύμβηση ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού
Στίβου
3 Ιουλίου / 8.00-11.00 ΗμιMαραθώνιος,
Αγώνας Δρόμου 10χλμ Παναθηναϊκό Στάδιο
3 Ιουλίου / 15.00-16.30 Καλαθοσφαίριση ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κλειστό Γήπεδο
Καλαθοσφαίρισης
3 Ιουλίου / 11.45-12.30 Ποδόσφαιρο 5x5 Ολυμπιακό Γήπεδο Χόκεϊ Ελληνικού
3 Ιουλίου / 17.30-18.30 Μπότσε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
3 Ιουλίου / 13.30-14.00 Ποδηλασία/
USE Demo Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
3 Ιουλίου / 12.00-13.00 Αντισφαίριση/
USE Demo OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
3 Ιουλίου / 17.00-18.00 Γυμναστική/
USE Demo Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
4 Ιουλίου / 9.30-12.00 Γυμναστική
(APB-USE Demo) Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
Το πρόγραμμα των Αγώνων Το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων στο link http://www.athens2011.org/corporate_downloads/schedule_final.pdf
Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης
Ολυμπιακό Συγκρότημα ΟΑΚΑ Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας έχει φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες (1991), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (1997) και τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου (1982).
Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανακαινίστηκε πλήρως με την προσθήκη του στεγάστρου το οποίο ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.
Με τη σημερινή του μορφή το Στάδιο χωράει 74.768 καθήμενους θεατές.
Κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει έξι αθλήματα (Στίβος, Πετοσφαίριση, Υγρός Στίβος, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση και Δυναμική 'Αρση Βαρών) καθώς και το Φεστιβάλ Special Olympics.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Μπάσκετ 25/06/2011 - 03/07/2011 Τένις 26/06/2011 - 03/07/2011 Βόλεϊ 26/06/2011 - 29/06/2011 01/07/2011 - 03/07/2011 Στίβος 26/06/2011 - 03/07/2011 Υγρός Στίβος 26/06/2011 - 03/07/2011 Δυναμική 'Αρση Βαρών 27/06/2011 - 29/06/2011 01/07/2011 - 03/07/2011 Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, πρώην Αερολιμένας Αθηνών, βρίσκονται νότια του κέντρου της Αθήνας και για τις ανάγκες των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα αποτελούνται από τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά αποτελεί μέρος ενός παραθαλάσσιου Αθλητικού Συγκροτήματος το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό για τρέξιμο, περίπατους, ποδηλασία και ομαδικά σπορ.
Στα Προπονητικά Κέντρα που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 εντός του Αθλητικού Κέντρου, προπονούνται σήμερα αθλητές των Εθνικών Ομάδων διαφόρων αθλημάτων.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Μπάντμιντον 26/06/2011 - 29/06/2011
01/07/2011 - 03/07/2011
Γυμναστική 26/06/2011 - 04/07/2011
Ποδηλασία 26/06/2011 - 03/07/2011
Ποδόσφιαρο 5x5 26/06/2011 - 03/07/2011
Ποδόσφαιρο 7x7 26/06/2011 - 03/07/2011
Χάντμπολ 26/06/2011 - 01/07/2011
Σόφτμπολ 27/06/2011 - 03/07/2011
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Το ΣΕΦ βρίσκεται σε ένα προνομιακό συγκοινωνιακά κόμβο, στη δυτική γωνιά του Φαληρικού όρμου στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στο Μικρολίμανο και στον ποταμό Κηφισό, στην αρχή της παραλιακής ζώνης Φαλήρου - Σουνίου.
Απέχει 4χλμ.
από το λιμάνι του Πειραιά, 10χλμ.
από το κέντρο της Αθήνας και 24χλμ.
από το Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1981-1984 και κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα φιλοξενήσει τέσσερα αθλήματα.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Πινγκ Πονγκ 26/06/2011 - 29/06/2011
Μπότσε 26/06/2011 - 03/07/2011
Πατινάζ επί δαπέδου 26/06/2011 - 30/06/2011
Πετοσφαίριση 'Αμμου 30/06/2011 (επίδειξη)
Μπλάνος Αθλητικό Κέντρο, Σπάτα Πρόκειται για ένα νέο πολυχώρο άθλησης και ψυχαγωγίας στο 1ο χλμ.
της Λεωφόρου Πικερμίου στα Σπάτα Αττικής.
Η εγκατάσταση εκτείνεται σε τρεις ορόφους.
Για τις ανάγκες του αθλήματος θα χρησιμοποιηθούν 20 υπερσύγχρονοι συνθετικοί διάδρομοι Μπόουλινγκ.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Μπόουλινγκ 26/06/2011 - 03/07/20
Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο κατασκευάστηκε τη διετία 2002-2004 για τις ανάγκες της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Καλύπτει μία έκταση 800 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει και το πάρκο υπερπήδησης φυσικών εμποδίων.
Οι ιππικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας έχουν χαρακτηρισθεί ως από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Φιλοξενούν κάθε χρόνο μεγάλες διεθνείς ιππικές διοργανώσεις, με συμμετοχή πολλών διάσημων ιππέων και αμαζόνων.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στάβλους για την φιλοξενία 280 αλόγων, δύο αγωνιστικά ιπποδρόμια με πράσινο για την διεξαγωγή της υπερπήδησης εμποδίων, ένα αγωνιστικό ιπποδρόμιο με άμμο για την ιππική δεξιοτεχνία και έξι ιπποδρόμια με άμμο για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών-αλόγων.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ιππασία 27/06/2011 - 03/07/201
«Απήλιον» Προπονητικό Κέντρο Πανιωνίου, Κορωπί Το «Απήλιον» Προπονητικό Κέντρο Πανιωνίου κατασκευάστηκε στην περιοχή του Κορωπίου το 2010 και αποτελεί ένα πλήρες, υπερσύγχρονο κέντρο άθλησης με τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα 11Χ11 και δύο 5Χ5, τρία γήπεδα τέννις και πισίνα.
Στις εγκαταστάσεις του Απήλιον προπονείται η επαγγελματική ομάδα της ΠΑΕ Πανιώνιος.
Για το Ποδόσφαιρο των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω εγκαταστάσεις: - 2 αγωνιστικοί χώροι για τα Τουρνουά Ποδοσφαίρου 11X11 - Ένας επιπλέον χώρος προθέρμανσης - Διοικητικοί και βοηθητικοί χώροι για την λειτουργία του αθλήματος και της εγκατάστασης
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ποδόσφαιρο 11Χ11 26/06/2011 - 03/07/201
Γκολφ Γλυφάδας Το Γκολφ της Γλυφάδας ιδρύθηκε το 1962, σχεδιάστηκε από τον περίφημο Σκωτσέζο αρχιτέκτονα γηπέδων Ντόναλντ Χαραντάιν και έχει υποστεί δύο σημαντικές βελτιώσεις.
Μία ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γκολφ το 1979 και μία το 1991 για τις ανάγκες των ΧΙ Μεσογειακών Αγώνων Γκολφ.
Λόγω της αρχιτεκτονικής του δομής, του μεγάλου αριθμού των δένδρων και της δυσκολίας των διαδρόμων του (Fairways), θεωρείται ένα από τα καλύτερα γήπεδα στον κόσμο.
Το Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, 18 τρυπών (Holes), Par 72 (χαρακτηρισμός δυσκολίας γηπέδου) και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το Γήπεδο Γκολφ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Γλυφάδας.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Γκολφ 27/06/2011 - 28/06/2011
30/06/2011 - 02/07/201
Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Αγία Παρασκευή Το άθλημα του Τζούντο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου DEREE (το Αμερικανικό Κολλέγιο έχει δύο βασικούς κλάδους: το Κολλέγιο Pierce και το Κολλέγιο DEREE).
Το Κολλέγιο βρίσκεται στις υπώρειες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή, Βορειοανατολικά της Αθήνας.
Εκεί μεταφέρθηκε το 1965.
Έχει εύκολη πρόσβαση τόσο από την περιφερειακή Υμηττού όσο και από τη Λεωφόρο Μεσογείων.
Το Γυμναστήριο του DEREE διαθέτει πολλούς και ικανοποιητικούς λειτουργικούς χώρους και η χωρητικότητά του είναι περίπου 500 θεατών.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Τζούντο 28/06/2011
30/06/2011 - 02/07/2011
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά Ακαδημία Ιστιοπλοΐας Σχινιά Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και δημιουργήθηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.
Ο στίβος βρίσκεται 43χλμ.
από το κέντρο της Αθήνας και 3,9χλμ.
από τον Τύμβο του Μαραθώνα.
Η κυρίως λίμνη έχει μήκος 2.250 μέτρα και συνδέεται με μία δεύτερη βοηθητική λίμνη, η οποία χρησιμοποιείται για λόγους προπόνησης και προθέρμανσης.
Το Κωπηλατοδρόμιο διαθέτει σταθερές κερκίδες 1000 θέσεων.
Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας και το άθλημα επίδειξης Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης θα φιλοξενηθούν σε ένα πρότυπο αθλητικό και πολιτιστικό πολυχώρο στην παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα Αττικής.
Η Sailing Academy δημιουργήθηκε το 2007 από τους αθλητές και καταξιωμένους προπονητές ιστιοπλοΐας, Γιώργο Γιαβούρογλου και Τζώρτζη Κεφαλλωνίτη.
Το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Δοκιμαστική Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας στο πλαίσιο διεξαγωγής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.
Παράλληλα φιλοξενεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης και αναψυχής για ΑΜΕΑ.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ιστιοπλοΐα 27/06/2011 - 03/07/2011
Καγιάκινγκ 28/06/2011 - 29/06/2011
01/07/2011 - 02/07/2011
Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης 01/07/2011 (επίδειξη)
Παναθηναϊκό Στάδιο Το Παναθηναϊκό Στάδιο (το Στάδιο όλων των Αθηναίων), είναι ευρέως γνωστό ως «Καλλιμάρμαρο» λόγω του ότι η αναμαρμάρωσή του έγινε από Πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Είναι το στάδιο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.
Το Στάδιο αναφέρεται ιστορικά από το 330π.Χ.. Στην αρχαιότητα η περιοχή όπου σήμερα δεσπόζει το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και το ίδιο το Στάδιο, χρησιμοποιούταν για τα Παναθήναια, τους εορτασμούς προς τιμή της θεάς Αθηνάς.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στους πρόποδες του λόφου του Αρδηττού και ανακατασκευάστηκε ολοκληρωτικά το 1895, ώστε να γίνει το κύριο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Φιλοξένησε μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις .
Το 1997 εκεί έγινε η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το στάδιο φιλοξένησε τον τερματισμό του Μαραθωνίου και το άθλημα της Τοξοβολίας.
Η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι 45.000 θεατές.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Τελετή Έναρξης 25/06/2011
Τελετή Λήξης 04/07/2011
Ημιμαραθώνιος 03/07/2011
Τα αθλήματα της διοργάνωσης
Η βασική διαφορά μεταξύ των Αγώνων των Special Olympics και άλλων αθλητικών διοργανώσεων είναι ότι στα Special Olympics ενθαρρύνονται να συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία, όλων των επιπέδων ικανότητας.
Οι Αγώνες είναι δομημένοι έτσι ώστε οι αθλητές να συναγωνίζονται με αθλητές παρόμοιας ικανότητας και επίδοσης.
'Αλλα βασικά στοιχεία που συνυπολογίζονται για την κατάταξη των αθλητών-ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας είναι η ηλικία και φυσικά το φύλο.
Μέσω της κατάταξης θα υπάρχουν έως οκτώ αθλητές σε κάθε γκρουπ/ομάδα.
Τα αθλήματα Αντιπτέριση (Μπάντμιντον) Αριθμός Συμμετεχόντων: 160 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το «φτερό» στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας με τη ρακέτα και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ.
Η αντιπτέριση θεωρείται το γρηγορότερο άθλημα ρακέτας παγκοσμίως.
Στους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν 3 αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών-Γυναικών), 2.
Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και 3.
Διπλό (Μικτό).
Το παιχνίδι παίζεται είτε ένας εναντίων ενός, είτε δύο εναντίων δύο.
Ο αγώνας ολοκληρώνεται με τρία νικηφόρα γκέιμς των 21 πόντων.
Οι αθλητές αντιπτέρισης Special Olympics είναι διεθνώς 90.000.
Ο Αγωνιστικός χώρος έχει έκταση 35 μέτρα μήκος και 32 μέτρα πλάτος και περιλαμβάνει οκτώ γήπεδα τοποθετημένα πάνω σε ελαστική υπόβαση.
Το γήπεδο είναι ορθογώνιο (13,4μ x 6, 10μ) και διαιρείται με ένα δίχτυ (1,55μ).
Αντισφαίριση (Τένις) Αριθμός Συμμετεχόντων: 151 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ.
Στους Θερινούς Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν τρία αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών-Γυναικών), 2.
Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και 3.
Διπλό (Μικτό).
Οι αγώνες κατάταξης θα διεξαχθούν τις τρεις πρώτες ημέρες και οι τελικοί αγώνες τις επόμενες πέντε ημέρες.
Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν τις δύο τελευταίες ημέρες των αγώνων.
To αγωνιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 12 γήπεδα με μία πρωινή αγωνιστική περίοδο ανά ημέρα και οι αθλητές θα συμμετάσχουν το μέγιστο σε δύο αγωνίσματα.
Αθλητές που δεν συμμετείχαν στους αγώνες κατάταξης δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους τελικούς.
Παγκοσμίως οι αθλητές των Special Olympics στο άθλημα της αντισφαίρισης ξεπερνούν τις 24,000.
Γκολφ Αριθμός Συμμετεχόντων: 135 αθλητές Κάθε αθλητής επιδιώκει χτυπώντας το μπαλάκι με το μπαστούνι να το στείλει σε μία σειρά από τρύπες στο έδαφος με τις λιγότερες δυνατόν βολές.
Οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 για το γκολφ θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Οι αθλητές θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων.
Οι κατηγορίες για τους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα οριστούν τις ημέρες των αγώνων ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε αθλητή.
Το επίπεδο 1 θα διεξαχθεί στο γήπεδο προπόνησης και στα δυο προπονητικά γκριν (greens).
Ο αγωνιστικός χώρος του επιπέδου 1 θα χρησιμοποιηθεί και ως χώρος προπόνησης για τα επίπεδα 2, 4 και 5.
Τα επίπεδα 2, 4 και 5 θα διεξαχθούν στο αγωνιστικό γήπεδο των 18 τρυπών.
Γυμναστική Αριθμός Συμμετεχόντων: 179 αθλητές (ενόργανη), 105 αθλητές (ρυθμική) Η γυμναστική περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ενόργανη και ρυθμική, στα οποία κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να εκτελέσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τεχνική ασκήσεις της επιλογής του.
Το άθλημα της γυμναστικής των Special Olympics είναι ατομικό και αποτελείται από την ενόργανη γυμναστική ανδρών, την ενόργανη γυμναστική γυναικών και την ρυθμική γυμναστική γυναικών.
Οι αγώνες κατάταξης θα γίνονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο ικανοτήτων των αθλητών/τριών.
Αθλητές/τριες που δεν θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης, δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στους τελικούς.
Κάθε αθλητής/τρια μπορεί να πάρει μέρος σε ένα ή περισσότερα αγωνίσματα ή στο σύνθετο ατομικό (στο ίδιο επίπεδο σε όλα τα αγωνίσματα).
Το άθλημα της γυμναστικής συνδυάζει αντοχή, ευλυγισία και τεχνική.
Δυναμική 'Αρση Βαρών Αριθμός Συμμετεχόντων: 202 αθλητές Κάθε αθλητής / τρια επιδιώκει να ανυψώσει περισσότερα κιλά από τους συναθλητές του χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες κινήσεις.Η δυναμική άρση βαρών στους Special Olympics σημαίνει πολλά περισσότερα από δυναμικές άρσεις, βαθύ κάθισμα ή πιέσεις στον πάγκο.
Σημαίνει προσπάθεια, επιμονή και αφοσίωση.
Η κατάρτιση, η αποφασιστικότητα και η συμπεριφορά είναι αυτές που καθορίζουν την ισορροπία μεταξύ επιτυχημένης και αποτυχημένης προσπάθειας.
Η μπάρα μπορεί να δοκιμάζει τις φυσικές ικανότητες ενός αθλητή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει μία εσωτερική επιθυμία για βελτίωση - «να μην συμβιβαστεί με λιγότερα».
Η δυναμική άρση βαρών θα διεξαχθεί σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα διαστάσεων 10μ Χ 10μ Χ1μ και περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα: βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου, δυναμική άρση, συνδυασμός (πίεση πάγκου και δυναμική άρση) και συνδυασμός (βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου και δυναμική άρση).
Οι αθλητές θα κατανεμηθούν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα και το σωματικό βάρος και δεν μπορούν να είναι μικρότεροι των 14 ετών.
Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε τέσσερα αγωνίσματα το πολύ.
Τα αγωνίσματα διεξάγονται σε δύο περιόδους, μία πρωινή και μία μεσημεριανή.
Πριν από κάθε περίοδο οι αθλητές ζυγίζονται ώστε να αναχθούν σε κατηγορίες σωματικού βάρους.
Οι αθλητές μπορούν να βραβευθούν για το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά καθώς και για το σύνολό τους.
Στο τέλος της κάθε περιόδου θα γίνονται οι απονομές των μεταλλίων.
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 297 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στην πλευρά του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του πάνω από το δίχτυ που χωρίζει το τραπέζι στα δύο.
Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα γρήγορο άθλημα που απαιτεί άριστο συντονισμό χεριού και ματιών.
Οι αθλητές των Special Olympics διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία δύναμης και επιδεξιότητας ώστε να μπορούν να παίξουν επιτραπέζια αντισφαίριση.
Εκτός από τα παραδοσιακά αγωνίσματα, τα Special Olympics περιλαμβάνουν ατομικά αγωνίσματα δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν οι αθλητές λάβουν μέρος στα αγωνίσματα.
Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν αναπήδηση στη ρακέτα, βολέ κανονικό και ρεβέρ.
Οι 297 αθλητές της επιτραπέζια αντισφαίρισης θα αγωνιστούν σε τρία αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών - Γυναικών) 2.
Διπλό (Ανδρών - Γυναικών) 3.
Μικτό διπλό.
Η κατάταξη των αθλητών γίνεται βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικού επιπέδου.
Η κεντρική αρένα του σταδίου θα χρησιμοποιηθεί ως αγωνιστικός χώρος για την επιτραπέζια αντισφαίριση.
Η συνολική επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου έχει 50 μέτρα μήκος και 25 μέτρα πλάτος, και σε αυτή θα τοποθετηθούν 24 τραπέζια.
Ιππασία Αριθμός Συμμετεχόντων: 124 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να εκτελέσει συγκεκριμένες ασκήσεις (δεξιοτεχνίας, υπερπήδησης εμποδίων κ.α) σε συνεργασία με το άλογό του.
Η ιππασία αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics.
Η ισορροπία, η ευστάθεια, η σωστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ αλόγου και αθλητή / αθλήτριας είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να συνυπάρχουν.
Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει την διεξαγωγή πέντε συνολικά αγωνισμάτων: ιππική δεξιοτεχνία (Dressage), ιππική δεξιοτεχνία με υπερπήδηση εμποδίων (Prix Caprilli), εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων με οδηγίες από τον κριτή (English Equitation), ασκήσεις επίπεδης εργασίας (Working Trails), διαγωνισμός-σκυταλοδρομία 2 ατόμων (2 person Team Relay).
Θα χρησιμοποιηθούν δύο αγωνιστικοί χώροι, το κλειστό ιπποδρόμιο και το ιπποδρόμιο της ιππικής δεξιοτεχνίας.
Διαθέσιμα θα είναι επίσης και έξι ιπποδρόμια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών με τα άλογά τους.
Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων τα άλογα θα φιλοξενηθούν στους στάβλους του Ολυμπιακού Κέντρου ιππασίας στο Μαρκόπουλο.
Ιστιοπλοΐα Αριθμός Συμμετεχόντων: 74 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει με το σκάφος του (μονοθέσιο, διθέσιο ή τριθέσιο) μία προκαθορισμένη στον θαλάσσιο στίβο απόσταση.
Η ταχύτητα, η δύναμη και η εξυπνάδα είναι τρία σημαντικά προτερήματα για την επιτυχία σε οποιοδήποτε άθλημα και η ιστιοπλοΐα των Special Olympics δεν αποτελεί εξαίρεση.
Οι καλύτεροι ιστιοπλόοι αναπτύσσουν και τα τρία αυτά προτερήματα στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους.
Το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί στην Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά.
Οι αθλητές/τριες θα αγωνισθούν ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους.
Η εγκατάσταση είναι έκτασης 18 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και αποτελείται από 600 τμ κλειστούς χώρους.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαφών: μονοθέσια (Optimist & Laser 4,7), διθέσια (420), τριθέσια (Laser Bahia).
Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες σκαφών.
Καγιάκινγκ Αριθμός Συμμετεχόντων: 61 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει κωπηλατώντας, με μονοθέσιο ή διθέσιο σκάφος, μία προκαθορισμένη απόσταση σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Το καγιάκινγκ είναι ένα άθλημα που διεξάγεται σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, όπου οι αθλητές διαγωνίζονται σε αποστάσεις των 200μ και 500μ είτε μόνοι τους, είτε ως ζεύγος με έναν άλλο αθλητή.
Το καγιάκινγκ είναι ένα από τα νεότερα αθλήματα των Special Olympics και απαιτεί κάποιες θεμελιώδεις δεξιότητες ώστε να είναι ασφαλές και επιτυχημένο.
Οι κινήσεις τροφοδοτούνται από μεγάλες μυϊκές ομάδες του κορμού καθώς και των χεριών.
Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν την τουριστική κατηγορία (με τη χρήση καγιάκ τουριστικού τύπου, που είναι σταθερό και ιδανικό για κωπηλασία σε ήρεμα νερά και είναι άμεσα διαθέσιμο από τους διοργανωτές) και την αμιγώς αγωνιστική κατηγορία (αγωνιστικά καγιάκ που είναι μακρύτερα και στενότερα και ως εκ τούτου πολύ πιο γρήγορα αλλά και πιο ασταθή).
Το άθλημα του καγιάκινγκ αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: 1.
Μονοθέσιο τουριστικό καγιάκ (single tourist kayak) 500μ & 200μ, 2.
Διθέσιο τουριστικό καγιάκ (double tourist kayak) 500μ & 200μ και 3.
Διθέσιο τουριστικό καγιάκ Unified - Ομάδες Κοινωνικής Ένταξης 500μ & 200μ (double tourist kayak Unified).
Ανεξάρτητα αν ο στίβος έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (9 διαδρομές - σύστημα Albano), κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν μόνο 6 διαδρομές σαν αγωνιστικές διαδρομές (διαδρομές νούμερο 2-7).
Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 679 αθλητές Κάθε ομάδα αποτελούμενη από πέντε παίκτες επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», στέλνοντας την μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας.
Το μπάσκετ είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ των αθλητών των Special Olympics.
Στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ημέρες με αγώνες κατάταξης σε κατηγορίες και επτά ημέρες με αγώνες ομίλων και αγώνες μεταλλίων.
Συνολικά θα συμμετάσχουν 71 ομάδες, οι οποίες παίρνουν μέρος στα τουρνουά Ανδρών, Γυναικών και Κοινωνικής Ένταξης (Unified).
Όλες οι ομάδες θα αξιολογηθούν ως προς την κατανομή τους σε κατηγορίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλέον δίκαιος ανταγωνισμός και να υπάρξει η πιο εποικοδομητική και θετική διοργάνωση Special Olympics.
Οι ομάδες θα κατανεμηθούν σε κατηγορίες μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας κατάταξης.
Στην αθλητική εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις αγωνιστικοί χώροι-το κεντρικό γήπεδο συν τρία ακόμα γήπεδα στο χώρο των προπονητηρίων του Ολυμπιακού Κλειστού Γηπέδου.
Όλα τα γήπεδα διαθέτουν παρκέ (αγωνιστικών διαστάσεων 28X15μ), σύμφωνα με τις διεθνείς αγωνιστικές προδιαγραφές.
Υγρός Στίβος (Κολύμβηση) Αριθμός Συμμετεχόντων: 707 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει, κολυμπώντας κατά συγκεκριμένο τρόπο (στυλ) και στον καλύτερο δυνατό χρόνο μία συγκεκριμένη απόσταση στην πισίνα.
Το άθλημα της κολύμβησης περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και επιπέδων ικανότητας, καθώς και μια ποικιλία κολυμβητικών στυλ.
Στους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 αναμένεται να συμμετάσχουν 707 αθλητές από 119 αποστολές σε 25 αγωνίσματα: 25μ ελεύθερο, 25μ ύπτιο, 25μ πεταλούδα, 25μ πρόσθιο, 50μ πεταλούδα, 50μ πρόσθιο, 50μ ελεύθερο, 50μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο, 100μ ύπτιο, 100μ πεταλούδα, 100μ πρόσθιο, 100μ μικτή ατομική, 200μ μικτή ατομική, 200μ πρόσθιο, 200μ ελεύθερο, 200μ ύπτιο, 400μ ελεύθερο, 800μ ελεύθερο, 1500μ ελεύθερο, 4x25μ ελεύθερο, 4x50μ ελεύθερο, 4x100μ ελεύθερο, 4x50μ μικτή ομαδική, 4x100μ μικτή ομαδική.
Οι αγώνες της κολύμβησης θα λάβουν χώρα στην κλειστή πισίνα του κολυμβητηρίου, η οποία θα διαμορφωθεί σε πισίνα 25μ με μια ειδική κατασκευή.
Επίσης θα χρησιμοποιηθούν μία εσωτερική πισίνα 25μ και μία εξωτερική πισίνα 50μ ως πισίνες προθέρμανσης.
Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης Αριθμός Συμμετεχόντων: 37 αθλητές Η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 ως άθλημα επίδειξης.
Το αγώνισμα θα λάβει χώρα στην Ιστιοπλοϊκή Ακαδημία Σχινιά στο Μαραθώνα σε μία ορθογώνια διαδρομή 1.500μ παράλληλα με την ακτογραμμή.
Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν από την παραλία, λίγα μέτρα μακριά από το νερό.
Οι αθλητές κατατάσσονται σε σειρές ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την ικανότητά τους.
Η κατάταξη των αθλητών για την Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αθλητών στο αγώνισμα των 800μ ελεύθερο στους αγώνες της Κολύμβησης.
Μπόουλινγκ Αριθμός Συμμετεχόντων: 299 αθλητές Το μπόουλινγκ δέκα κορίνων ή όπως κοινώς αναφέρεται στις ΗΠΑ «μπόουλινγκ» είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα στο οποίο ο αθλητής/τρια κυλάει μία μπάλα σε ξύλινο ή συνθετικό διάδρομο επιδιώκοντας να ρίξει τον μέγιστο δυνατό αριθμό κορινών που διατάσσονται στο τέλος του διαδρόμου.
Το μπόουλινγκ, αν και δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα, θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο των Special Olympics.
Συμμετέχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία και από τις πέντε ηπείρους.
Είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικίας και αθλητικής ικανότητας, γιατί εξασφαλίζει άθληση και ταυτόχρονα συμμετοχή και κοινωνική ένταξη.
Τα επίσημα αγωνίσματα που θα λάβουν χώρα στους Παγκόσμιους Αγώνες είναι: ατομικό, διπλό και ομαδικό (ανδρών, γυναικών και μικτό).
Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ημέρες κατάταξης σε σειρές και έξι ημέρες αγωνιστικής δραστηριότητας.
Το άθλημα του μπόουλινγκ θα διεξαχθεί στο αθλητικό πάρκο Μπλάνος (Σπάτα Αττικής).
Η εγκατάσταση έχει 20 συνθετικούς διαδρόμους σε ένα επίπεδο με ηλεκτρονική καταγραφή του σκορ.
Μπότσε Αριθμός Συμμετεχόντων: 340 αθλητές Το μπότσε είναι ιταλικό παιχνίδι.
Η βασική αρχή του είναι η ρίψη μιας μπάλας με σκοπό να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία μπάλα-στόχο, που ονομάζεται παλίνα.
Ένα παιχνίδι μπότσε απαρτίζεται από δύο ομάδες και παίζεται σε ένα γήπεδο μπότσε με οκτώ μπάλες (τέσσερις μπάλες για κάθε ομάδα) και ένα μικρότερο μπαλάκι-στόχο.
Με συγκεκριμένη σειρά κάθε ομάδα ρίχνει τις τέσσερις μπάλες της προς την παλίνα και όταν εξαντληθούν οι μπάλες και των δύο ομάδων (τέλος γύρου) τον πόντο κερδίζει η ομάδα της οποίας η μπάλα είναι πιο κοντά στην παλίνα.
Το μπότσε σαν άθλημα των Special Olympics προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με διανοητική αναπηρία να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.
Μετά το ποδόσφαιρο και το γκολφ, το μπότσε είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο άθλημα.
Πατινάζ επί Δαπέδου Αριθμός Συμμετεχόντων: 121 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει, κινούμενος πάνω σε ειδικά πατίνια μία προκαθορισμένη διαδρομή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
To πατινάζ επί δαπέδου περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα ταχύτητας.
Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, των αρχάριων και των προχωρημένων αθλητών.
Τα αγωνίσματα των αρχάριων περιλαμβάνουν τα 30μ και 30μ σλάλομ, ενώ αυτά για τους προχωρημένους αθλητές τα 100μ, 300μ, 500μ, 1000μ και τις σκυταλοδρομίες των 2x100μ, 2x200μ και 4x100μ.
Το άθλημα του πατινάζ επί δαπέδου θα διεξαχθεί στην κεντρική αρένα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Θα υπάρχει μια ορθογώνια πίστα (ξύλινη επίπεδη επιφάνεια) επίσημων αγωνιστικών προδιαγραφών 100μ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Special Olympics.
Η περίμετρος της πίστας θα αποτελείται από μπλε προστατευτικά στρώματα.
Το πατινάζ επί δαπέδου είναι ένα άθλημα προσιτό σε όλους που απαιτεί έναν αρκετά οικονομικό εξοπλισμό (πατίνια).
Πετοσφαίριση (Βόλεϊ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 268 αθλητές Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 6 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της.
Η Πετοσφαίριση είναι από τα πιο ομαδικά αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες, συμμετέχουν στους αγώνες, έχοντας να συνεργαστούν απαραίτητα με τους συναθλητές/συναθλήτριές τους, αφού καμία ομάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε ατομικές ενέργειες αθλητών/τριών.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν, θα αγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών και ομάδες προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης (Unified).
Στην κατηγορία Unified αγωνίζονται τρεις αθλητές/αθλήτριες Special Olympics και τρεις αθλητές/αθλήτριες Πετοσφαίρισης, οι οποίοι αποκαλούνται «συνοδοί αθλητές» (partners).
Θα προηγηθεί η κατηγοριοποίηση των αθλητών, ανάλογα με την αγωνιστική ικανότητα των αθλητών κάθε ομάδας.
Το άθλημα της Πετοσφαίρισης, θα πραγματοποιηθεί στην Κλειστή Αίθουσα «Γ.
Κασιμάτης» του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), όπου θα δημιουργηθούν τρεις αγωνιστικοί χώροι Πετοσφαίρισης, κάτω από την ίδια «στέγη».
Είκοσιέξι ομάδες από 18 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011.
Πετοσφαίριση 'Αμμου (Μπίτς Βόλεϊ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 16 ομάδες ανδρών-γυναικών Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της.
Η πετοσφαίριση άμμου έχει συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των θερινών αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, ως άθλημα επίδειξης.
Το άθλημα θα φιλοξενηθεί στο Προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Φάληρο.
Στους αγώνες θα συμμετάσχουν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και στο αγώνισμα της πετοσφαίρισης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί ως Unified άθλημα (αγώνας Κοινωνικής Ένταξης) με ομάδες τεσσάρων αθλητών (τρεις αθλητές Special Olympics και ένας αθλητής-συνοδός) και έως δύο αναπληρωματικούς.
Για τους αγώνες θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της πετοσφαίρισης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα προσαρμογής στους μετέχοντες αθλητές.
Οι διαστάσεις του γηπέδου θα είναι έξι μέτρα (6μ) πλάτος και δώδεκα μέτρα (12μ) μήκος, με το φιλέ να έχει ύψος 2,24μ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα ομίλων, σε ένα σετ των 21 πόντων.
Ποδηλασία Αριθμός Συμμετεχόντων: 192 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει, κινούμενος με το ποδήλατό του/της, ανάλογα με το αγώνισμα, να διανύσει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο προκαθορισμένη απόσταση ή να τερματίσει πρώτος/η στην απόσταση αυτή.
Η ποδηλασία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ισορροπία, αντοχή και τακτική.
Οι Αγώνες των Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα ατομικής χρονομέτρησης και αγωνίσματα αντοχής σε διάφορες αποστάσεις.
Το άθλημα της ποδηλασίας θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ Ελληνικού, ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα χώρο (Common Domain) του Ελληνικού.
Ανάλογα με το αγώνισμα (ατομική χρονομέτρηση, αντοχή) θα χρησιμοποιηθούν τρεις διαφορετικές διαδρομές: 500μ.
και 1000μ.
για τα αγωνίσματα χρονομέτρησης και 2,5χλμ για το αγώνισμα των ατομικών χρονομετρήσεων και τους αγώνες αντοχής.
Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου είναι από άσφαλτο και κατά τόπους ομαλό πλακόστρωτο.
Ποδόσφαιρο Αριθμός Συμμετεχόντων: 1.268 αθλητές (5X5: 381, 7X7: 594, 11X11: 293) Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 5, 7 ή 11 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερα «τέρματα», στέλνοντας την μπάλα στην εστία της αντιπάλου της.
Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα των Special Olympics και το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων άθλημα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.
Το άθλημα αποτελείται από 3 αγωνίσματα: ποδόσφαιρο 11Χ11, ποδόσφαιρο 7Χ7, ποδόσφαιρο 5Χ5.
Ο κάθε αθλητής πρέπει να είναι 15 ετών και άνω ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στους Αγώνες.
Κάθε αθλητής μπορεί να λάβει μέρος σε ένα αγώνισμα.
Εκτός από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, οι Special Olympics περιλαμβάνουν διαγωνισμούς επιμέρους δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου.
Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα.
Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν ντρίπλα, σουτ, τρέξιμο και λάκτισμα.
Σόφτμπολ Αριθμός Συμμετεχόντων: 95 αθλητές Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους» από την αντίπαλό της, χτυπώντας με συγκεκριμένο τρόπο την μπάλα με ειδικό μπαστούνι.
Η διαδικασία κατάταξης βασίζεται: α) Στο σύνολο των πόντων που αθροίζεται από τα αποτελέσματα κάθε αθλητή στα τέσσερα ομαδικά αγωνίσματα ικανοτήτων, στο τρέξιμο στις βάσεις, στη ρίψη, στην υποδοχή και στο χτύπημα με το ρόπαλο.
β) Μια σειρά αγώνων κατάταξης.
Το σόφτμπολ είναι γνωστό και ανεπτυγμένο άθλημα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και ο κύριος εξοπλισμός του είναι το γάντι, το ρόπαλο, η μπάλα και οι βάσεις.
Στίβος Αριθμός Συμμετεχόντων: 1.095 αθλητές Ο Στίβος περιλαμβάνει αγωνίσματα: Δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, βάδην, συνθέτων, σκυταλοδρομιών και ΗμιΜαραθώνιος, στα οποία κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση.
Τα αγωνίσματα του στίβου των Special Olympics καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγωνισμάτων στίβου, από τα 100μ έως τον Ημιμαραθώνιο, τις σκυταλοδρομίες και τα αγωνίσματα με αμαξίδιο.
Επιπλέον, οι αγώνες Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα, όπου αθλητές με μικρότερες δυνατότητες μπορούν να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του στίβου.
Το άθλημα του στίβου περιλαμβάνει 26 αγωνίσματα ανδρών και 26 γυναικών.
Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε δυο αγωνίσματα και μια σκυταλοδρομία ή δύο σκυταλοδρομίες και ένα αγώνισμα.
Στις τέσσερις πρώτες ημέρες έχουμε τους αγώνες κατάταξης και τις επόμενες τέσσερις τους τελικούς και τις απονομές.
Η κατάταξη θα γίνει βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικής ικανότητας.
Ο στίβος περιλαμβάνει τρία διπλά σκάμματα για άλματα, δύο βαλβίδες σφαιροβολίας, δύο βαλβίδες ρίψης μαλακής μπάλας, δύο διαδρόμους ακοντισμού και δύο στρώματα για άλματα σε ύψος.
Ο ημιμαραθώνιος θα ξεκινήσει και θα τερματίσει μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τζούντο Αριθμός Συμμετεχόντων: 136 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να επιβληθεί επί του αντιπάλου του, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, στην όρθια θέση πιάνοντάς τον από την ειδική στολή (judogi) και προσπαθώντας να τον ρίξει κάτω και στην ύπτια θέση προσπαθώντας να τον καθηλώσει με την πλάτη στο έδαφος για ορισμένο χρόνο ή να εφαρμόσει πνικτικές ή στρεβλωτικές λαβές, που όμως δεν επιτρέπονται στα Special Olympics.
Το τζούντο είναι ένα άθλημα που απαιτεί φυσικές δεξιότητες και πνευματική πειθαρχία.
Προήλθε από την Ιαπωνία ως παράγωγο των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι και ιδρύθηκε το 1882 από τον Τζιγκόρο Κάνο.
Η μορφή των αγώνων θα είναι ατομική και ο σχηματισμός των κατηγοριών των αθλητών θα γίνει με βάση την ηλικία, το φύλο, το βάρος και τις ικανότητες του κάθε αθλητού.
Οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν μόνο σε μία κατηγορία.
Επειδή διάφορες τεχνικές (π.χ. τεχνικές αυτοθυσίας, πνικτικές και στρεβλωτικές λαβές) δεν επιτρέπονται στην προπόνηση και τα αγωνίσματα των Special Olympics, το τζούντο είναι ένα άθλημα ασφαλές για τους αθλητές που έχουν τα κατάλληλα προσόντα.
Χειροσφαίριση (Χάντμπολ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 152 αθλητές Η χειροσφαίριση είναι άθλημα έντονης σωματικής επαφής, με σουτ που οι ταχύτητες πλησιάζουν τα 100χλμ./ώρα.
Παίζεται από δύο ομάδες αποτελούμενες από επτά παίκτες (τερματοφύλακα + έξι παίκτες γηπέδου), σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 40μ.X20μ., στοιχείο που κάνει το άθλημα πολύ γρήγορο.
Στόχος κάθε ομάδος είναι να πετύχει όσα περισσότερα γκολ μπορεί στην εστία των αντιπάλων.
Οι αγώνες διαρκούν δύο ημίχρονα των 20’ κάθε ένα.
Οι παίκτες μπορούν να κάνουν μέχρι τρία βήματα με τη μπάλα στα χέρια και να την κρατήσουν μέχρι τρία δευτερόλεπτα πριν δώσουν πάσα, κάνουν ντρίμπλα ή σουτάρουν.
Οι αμυνόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα χέρια ή τον κορμό τους για να σταματήσουν τη μπάλα, αλλά όχι τα πόδια τους (πλην των τερματοφυλάκων).
Οι ελεύθερες ρίψεις, οι πλάγιες ρίψεις και τα πέναλτυ είναι αναπόσπαστα στοιχεία του παιχνιδιού.
Οι αθλητές της χειροσφαίρισης φημίζονται για την ταχύτητα, την ευκινησία, τη φυσική δύναμη και την αντοχή τους.
Η χειροσφαίριση των Special Olympics περιλαμβάνει προπόνηση σε βασικές ατομικές δεξιότητες (πχ.
πάσα, ντρίμπλα, σουτ κλπ.), η ανάπτυξη των οποίων είναι προαπαιτούμενη της ένταξης ενός αθλητή σε ομάδα.
Στους Αγώνες της ΑΘΗΝΑ 2011 η χειροσφαίριση θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες (ανδρών, γυναικών), με 14 ομάδες (11 ανδρών + 3 γυναικών), σε ένα γήπεδο αγώνων και ένα προθερμαντήριο.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011
Οι μοναδικοί αγώνες στον κόσμο όπου όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές είναι νικητές.
Νικητές στον αγώνα τους για το σεβασμό μας στη διαφορετικότητά τους.
Νικητές στον αγώνα τους για την αυτοεκτίμησή τους.
Νικητές στον αγώνα τους για την υπεράσπιση των ξεχωριστών τους ικανοτήτων.
Οι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από την Γιουνίς Κένεντι Σράιβερ, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας.
Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.
Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Σάββατο 25 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης των αγώνων, στους οποίους θα συμμετέχουν περισσότεροι από 7.000 αθλητές και αθλήτριες με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Αθλήματα στα οποία οι συμμετέχοντες δεν αποσκοπούν αποκλειστικά στη νίκη, στην πρωτιά, αλλά στη δυνατότητα ανάπτυξης της αυτοπεποίθησής τους, της χαράς του αγώνα και την αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνη, η συμμετοχή, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στον όρκο των αθλητών: «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!».
Το Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics Τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Γιούνις Κένεντι Σράιβερ (1921-2009), αδελφής του δολοφονημένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία κλήθηκαν προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις ικανότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Μόλις έξι χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, έλαβαν χώρα στο Ιλινόις των ΗΠΑ οι πρώτοι Θερινοί Αγώνες με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά.
Από τότε μέχρι σήμερα τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,7 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινότητάς τους.
Στους αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Special Olympics ανά τον κόσμο υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου θερινά και χειμερινά αθλήματα.
Οι δυνατότητες που δίνει το Παγκόσμιο Κίνημα σε ανθρώπους με διανοητική αναπηρία για συμμετοχή στον αθλητισμό, για την κοινωνική τους ένταξη και την απόδειξη της επάρκειάς τους στην κοινωνία είναι ευεργετικές τόσο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους όσο και για τις κοινότητες στις οποίες ζουν, ανεξαρτήτως πολιτιστικών, θρησκευτικών ή άλλων διαφορών.
Τα Special Olympics στην Ελλάδα Τα Special Olympics Ελλάς ιδρύθηκαν το 1987 ως ένα μη κερδοσκοπικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό σωματείο με σκοπό την ένταξη των Ελλήνων με διανοητική αναπηρία στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, προσφέροντας σε αυτούς τη δυνατότητα να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ικανότητές τους και να τις προβάλλουν στην παγκόσμια κοινότητα, μέσα από τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Ταυτόχρονα, ανέλαβαν την ευθύνη να εμπνεύσουν στην ελληνική κοινωνία και την πολιτεία το σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων με διανοητική αναπηρία, τις ξεχωριστές ανάγκες τους και την πεποίθηση ότι αποτελούν χρήσιμα και ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας.
Τα Special Olympics Ελλάς είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και έχει αναγνωρισθεί επίσημα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), ως Φίλαθλο Αθλητικό Σωματείο.
Η δράση των Special Olympics Ελλάς μέχρι σήμερα στηρίζεται σε εθελοντές.
Τα έξοδα διοργάνωσης και συμμετοχής των αθλητών σε αγώνες καλύπτονται από χορηγίες ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, ενώ ένα σεβαστό ποσό καλύπτεται από την Πολιτεία.
Μέχρι σήμερα τα Special Olympics Ελλάς προσφέρουν δυνατότητες συμμετοχής σε ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες σε 24 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο κάθε έτους τα Special Olympics Ελλάς, πέραν των προγραμμάτων προπόνησης, οργανώνουν Τοπικούς, Περιφερειακούς και Πανελλήνιους Αγώνες.
Το έμβλημα των Παγκοσμίων Αγώνων 2011 Το έμβλημα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 είναι ένας λαμπρός ήλιος.
Ο ήλιος, πηγή της ζωής παραπέμπει στη δυνατότητα υπέρβασης και τη δύναμη του αθλητή που παίρνει μέρος στους Αγώνες.
Η υπέρβαση υποδηλώνεται από το κλαδί της ελιάς και η δύναμη από την σπειροειδή μορφή στο κέντρο του ήλιου.
Τα χρώματα αντανακλούν το ελληνικό τοπίο, ενώ προβάλλουν συναισθήματα όπως πάθος για ζωή μέσα από το θερμό κόκκινο, αισιοδοξία με το πορτοκαλί, αποφασιστικότητα με το μπλε, ελευθερία με το γαλάζιο και ελπίδα με το πράσινο.
Οι Τελετές Έναρξης και Λήξης στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο Εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών είναι o Φωκάς Ευαγγελινός που με την καλλιτεχνική του ομάδα ανέλαβε να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις δημιουργικές και εθιμοτυπικές πτυχές των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Αγώνων.
Η ομάδα του Φωκά Ευαγγελινού απαρτίζεται από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους με εκτενέστατη εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και θεαμάτων, όπως ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης, η ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, ο σχεδιαστής φωτισμών Μάνφρεντ «Όλιε» Όλμα και ο κειμενογράφος Θεόδωρος Γρηγοριάδης.
Σύμβουλοι οργάνωσης και παραγωγής των Τελετών έχουν αναλάβει οι Σάιμον Γκράβελινγκ και 'Αντριου Ουόλς των οποίων η εμπειρία στην παραγωγή διεθνών διοργανώσεων περιλαμβάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.
** Η Τελετή Έναρξης - 25 Ιουνίου στις 20:00 Η τελετή έναρξης, ένα τρίωρο, ξεχωριστό, συγκινητικό θέαμα θα τιμήσει τους αθλητές και θα γιορτάσει τις αξίες και τις παραδόσεις του κινήματος των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics.
Η κεντρική ιδέα του θεάματος στηρίζεται στην Ελληνική Μυθολογία.
Πρωταγωνιστές της τελετής θα είναι εκατοντάδες ερμηνευτές/εθελοντές που θα συνυπάρξουν επί σκηνής με διάσημους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Παρέλαση αθλητών, Ομιλίες, Δημιουργικές Ενότητες, Επίσημη Έναρξη των Αγώνων, Έπαρση της Σημαίας των Special Olympics, Επίσημοι Όρκοι Αθλητών και Διαιτητών-Κριτών και η Φλόγα των Αγώνων.
** Η Τελετή Λήξης - 4 Ιουλίου στις 20:30 Η Τελετή Λήξης των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα γιορτάσει την προσπάθεια και τις επιτυχίες των αθλητών μαζί με τους Κριτές και τους θεατές.
Στο πλαίσιο της τελετής θα πραγματοποιηθούν: Επίσημη Λήξη των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, Σβήσιμο της Φλόγας, Παράδοση των Αγώνων στην επόμενη Οργανωτική Επιτροπή, Μουσική και Χορός για τους αθλητές.
Τo Φεστιβάλ των Special Olympics Πέρα από το αγωνιστικό πρόγραμμα, οι αθλητές, οι οικογένειες τους, οι συμμετέχοντες των αγώνων, και το γενικότερο κοινό της Αθήνας έχουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν, να διασκεδάσουν και να συναντηθούν στη μεγάλη καθημερινή γιορτή των αγώνων, το Φεστιβάλ Special Olympics (26 Ιουνίου-3 Ιουλίου) στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ (10:00-19:00).
Συναυλίες, χορευτικά, γιγάντια παιχνίδια, πάρκο ψυχαγωγίας, εργαστήρια κατασκευών, προβολές ταινιών, πάρκο ανακύκλωσης, ηλεκτρονικά παιχνίδια, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, ταχυδακτυλουργοί και μίμοι, ζωντανές ραδιοφωνικές μεταδόσεις απαρτίζουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Οι χορηγοί των αγώνων έρχονται να συμπληρώσουν με μία σειρά πρωτότυπων δράσεων και εκδηλώσεων αναδεικνύοντας το κοινωνικό τους έργο.
Το πρόγραμμα είναι καθημερινά αφιερωμένο σε μία από τις επτά περιοχές που δραστηριοποιούνται διεθνώς τα Special Olympics, με παραδοσιακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις από τις αντίστοιχες πρεσβείες: 26 Ιουνίου Ευρώπη & Ευρασία, 27 Ιουνίου Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική, 28 Ιουνίου Ασία και Χώρες του Ειρηνικού, 29 Ιουνίου Βόρεια Αμερική, 30 Ιουνίου Ανατολική Ασία, 2 Ιουλίου Λατινική Αμερική, 3 Ιουλίου Αφρική.
Η είσοδος σε όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη. Διαδραστικές Αθλητικές Δραστηριότητες (Unity Sports Events-USE) Τα USE είναι μια νέα σειρά διαδραστικών μη αγωνιστικών αθλητικών δραστηριοτήτων που προσφέρουν την ευκαιρία σε προσωπικότητες από το παγκόσμιο αθλητικό χώρο και από τον χώρο του θεάματος, σε αθλητές Special Olympics, φιλάθλους και εθελοντές να έλθουν κοντά και να συμμετέχουν όλοι μαζί σε διάφορα αθλήματα.
Το πρόγραμμα των Διαδραστικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων περιλαμβάνει επίσης αγώνες επίδειξης (USE DEMO) ανάμεσα σε διάσημους αθλητές.
Οι Διαδραστικές Αθλητικές Δραστηριότητες καθώς και οι αγώνες επίδειξης είναι ανοιχτοί για το κοινό και θα ακολουθήσουν το παρακάτω πρόγραμμα:
Ημερομηνία / Ώρα 'Αθλημα Αθλητική Εγκατάσταση
26 Ιουνίου / 15.00-16.00 Ποδηλασία Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
26 Ιουνίου / 13.00-14.00 Αντισφαίριση OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
28 Ιουνίου / 13.00-13.30 Αντιπτέριση Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
28 Ιουνίου / 14.00-17.00 Γκολφ Γκολφ Γλυφάδας
28 Ιουνίου / 15.30-16.00 Πατινάζ επί Δαπέδου Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
28 Ιουνίου / 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
28 Ιουνίου / 11.30-12.30 Αντισφαίριση/
USE Demo OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
29 Ιουνίου / 14.00-14.30 Κολύμβηση/
USE Demo ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού
Στίβου
29 Ιουνίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
30 Ιουνίου / 17.00-17.30 Πετοσφαίριση 'Αμμου Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
(Γήπεδο Μπιτς Βόλεϊ)
30 Ιουνίου / 14.00-17.00 Γκολφ Γκολφ Γλυφάδας
30 Ιουνίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
1 Ιουλίου / 13.00-16.00 Ιστιοπλοΐα Ακαδημία Ιστιοπλοϊας-Σχινιάς
1 Ιουλίου / 12.00-13.00 Καγιάκινγκ
(Αγώνες Dragon Boat) Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
1 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
1 Ιουλίου / 15.00-15.30 Χειροσφαίριση Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
1 Ιουλίου / 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
2 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
2 Ιουλίου / 12.00-13.00 Καγιάκινγκ Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά
2 Ιουλίου / 12.00 Στίβος (4x100μ) OAKA Ολυμπιακό Στάδιο
2 Ιουλίου / 16.30-17.30 Πετοσφαίριση OAKA Ολυμπιακό Στάδιο
2 Ιουλίου / 12.30-13.30 Σόφτμπολ Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
2 Ιουλίου/ 10.00-14.00 Football Fun Park/
USE Demo Περιβάλλων χώρος Ελληνικού
3 Ιουλίου / 13.00-14.00 Μπόουλινγκ Μπλάνος Sports Park - Σπάτα
3 Ιουλίου / 13.00-14.00 Πινγκ Πονγκ Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
3 Ιουλίου / 15.00-15.30 Κολύμβηση ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού
Στίβου
3 Ιουλίου / 8.00-11.00 ΗμιMαραθώνιος,
Αγώνας Δρόμου 10χλμ Παναθηναϊκό Στάδιο
3 Ιουλίου / 15.00-16.30 Καλαθοσφαίριση ΟΑΚΑ Ολυμπιακό Κλειστό Γήπεδο
Καλαθοσφαίρισης
3 Ιουλίου / 11.45-12.30 Ποδόσφαιρο 5x5 Ολυμπιακό Γήπεδο Χόκεϊ Ελληνικού
3 Ιουλίου / 17.30-18.30 Μπότσε Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
3 Ιουλίου / 13.30-14.00 Ποδηλασία/
USE Demo Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπoλ
Ελληνικού
3 Ιουλίου / 12.00-13.00 Αντισφαίριση/
USE Demo OAKA Ολυμπιακό Κέντρο
Αντισφαίρισης
3 Ιουλίου / 17.00-18.00 Γυμναστική/
USE Demo Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
4 Ιουλίου / 9.30-12.00 Γυμναστική
(APB-USE Demo) Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο
Ελληνικού
Το πρόγραμμα των Αγώνων Το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων στο link http://www.athens2011.org/corporate_downloads/schedule_final.pdf
Οι εγκαταστάσεις της διοργάνωσης
Ολυμπιακό Συγκρότημα ΟΑΚΑ Το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας έχει φιλοξενήσει τους Μεσογειακούς Αγώνες (1991), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου (1997) και τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Ανοιχτού Στίβου (1982).
Για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ανακαινίστηκε πλήρως με την προσθήκη του στεγάστρου το οποίο ανέλαβε το γραφείο του Σαντιάγο Καλατράβα.
Με τη σημερινή του μορφή το Στάδιο χωράει 74.768 καθήμενους θεατές.
Κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το ΟΑΚΑ θα φιλοξενήσει έξι αθλήματα (Στίβος, Πετοσφαίριση, Υγρός Στίβος, Καλαθοσφαίριση, Αντισφαίριση και Δυναμική 'Αρση Βαρών) καθώς και το Φεστιβάλ Special Olympics.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής: Μπάσκετ 25/06/2011 - 03/07/2011 Τένις 26/06/2011 - 03/07/2011 Βόλεϊ 26/06/2011 - 29/06/2011 01/07/2011 - 03/07/2011 Στίβος 26/06/2011 - 03/07/2011 Υγρός Στίβος 26/06/2011 - 03/07/2011 Δυναμική 'Αρση Βαρών 27/06/2011 - 29/06/2011 01/07/2011 - 03/07/2011 Ολυμπιακό Συγκρότημα Ελληνικού Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά Οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού, πρώην Αερολιμένας Αθηνών, βρίσκονται νότια του κέντρου της Αθήνας και για τις ανάγκες των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα αποτελούνται από τέσσερις ξεχωριστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά αποτελεί μέρος ενός παραθαλάσσιου Αθλητικού Συγκροτήματος το οποίο είναι ανοιχτό για το κοινό για τρέξιμο, περίπατους, ποδηλασία και ομαδικά σπορ.
Στα Προπονητικά Κέντρα που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 εντός του Αθλητικού Κέντρου, προπονούνται σήμερα αθλητές των Εθνικών Ομάδων διαφόρων αθλημάτων.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Μπάντμιντον 26/06/2011 - 29/06/2011
01/07/2011 - 03/07/2011
Γυμναστική 26/06/2011 - 04/07/2011
Ποδηλασία 26/06/2011 - 03/07/2011
Ποδόσφιαρο 5x5 26/06/2011 - 03/07/2011
Ποδόσφαιρο 7x7 26/06/2011 - 03/07/2011
Χάντμπολ 26/06/2011 - 01/07/2011
Σόφτμπολ 27/06/2011 - 03/07/2011
Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Το ΣΕΦ βρίσκεται σε ένα προνομιακό συγκοινωνιακά κόμβο, στη δυτική γωνιά του Φαληρικού όρμου στο Νέο Φάληρο, ανάμεσα στο Μικρολίμανο και στον ποταμό Κηφισό, στην αρχή της παραλιακής ζώνης Φαλήρου - Σουνίου.
Απέχει 4χλμ.
από το λιμάνι του Πειραιά, 10χλμ.
από το κέντρο της Αθήνας και 24χλμ.
από το Αεροδρόμιο Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Κατασκευάστηκε την περίοδο 1981-1984 και κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα φιλοξενήσει τέσσερα αθλήματα.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Πινγκ Πονγκ 26/06/2011 - 29/06/2011
Μπότσε 26/06/2011 - 03/07/2011
Πατινάζ επί δαπέδου 26/06/2011 - 30/06/2011
Πετοσφαίριση 'Αμμου 30/06/2011 (επίδειξη)
Μπλάνος Αθλητικό Κέντρο, Σπάτα Πρόκειται για ένα νέο πολυχώρο άθλησης και ψυχαγωγίας στο 1ο χλμ.
της Λεωφόρου Πικερμίου στα Σπάτα Αττικής.
Η εγκατάσταση εκτείνεται σε τρεις ορόφους.
Για τις ανάγκες του αθλήματος θα χρησιμοποιηθούν 20 υπερσύγχρονοι συνθετικοί διάδρομοι Μπόουλινγκ.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Μπόουλινγκ 26/06/2011 - 03/07/20
Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου Το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο κατασκευάστηκε τη διετία 2002-2004 για τις ανάγκες της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Καλύπτει μία έκταση 800 στρεμμάτων η οποία περιλαμβάνει και το πάρκο υπερπήδησης φυσικών εμποδίων.
Οι ιππικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας έχουν χαρακτηρισθεί ως από τις καλύτερες στην Ευρώπη.
Φιλοξενούν κάθε χρόνο μεγάλες διεθνείς ιππικές διοργανώσεις, με συμμετοχή πολλών διάσημων ιππέων και αμαζόνων.
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν στάβλους για την φιλοξενία 280 αλόγων, δύο αγωνιστικά ιπποδρόμια με πράσινο για την διεξαγωγή της υπερπήδησης εμποδίων, ένα αγωνιστικό ιπποδρόμιο με άμμο για την ιππική δεξιοτεχνία και έξι ιπποδρόμια με άμμο για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών-αλόγων.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ιππασία 27/06/2011 - 03/07/201
«Απήλιον» Προπονητικό Κέντρο Πανιωνίου, Κορωπί Το «Απήλιον» Προπονητικό Κέντρο Πανιωνίου κατασκευάστηκε στην περιοχή του Κορωπίου το 2010 και αποτελεί ένα πλήρες, υπερσύγχρονο κέντρο άθλησης με τρία ποδοσφαιρικά γήπεδα 11Χ11 και δύο 5Χ5, τρία γήπεδα τέννις και πισίνα.
Στις εγκαταστάσεις του Απήλιον προπονείται η επαγγελματική ομάδα της ΠΑΕ Πανιώνιος.
Για το Ποδόσφαιρο των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν οι παρακάτω εγκαταστάσεις: - 2 αγωνιστικοί χώροι για τα Τουρνουά Ποδοσφαίρου 11X11 - Ένας επιπλέον χώρος προθέρμανσης - Διοικητικοί και βοηθητικοί χώροι για την λειτουργία του αθλήματος και της εγκατάστασης
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ποδόσφαιρο 11Χ11 26/06/2011 - 03/07/201
Γκολφ Γλυφάδας Το Γκολφ της Γλυφάδας ιδρύθηκε το 1962, σχεδιάστηκε από τον περίφημο Σκωτσέζο αρχιτέκτονα γηπέδων Ντόναλντ Χαραντάιν και έχει υποστεί δύο σημαντικές βελτιώσεις.
Μία ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Γκολφ το 1979 και μία το 1991 για τις ανάγκες των ΧΙ Μεσογειακών Αγώνων Γκολφ.
Λόγω της αρχιτεκτονικής του δομής, του μεγάλου αριθμού των δένδρων και της δυσκολίας των διαδρόμων του (Fairways), θεωρείται ένα από τα καλύτερα γήπεδα στον κόσμο.
Το Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας είναι Ολυμπιακών προδιαγραφών, 18 τρυπών (Holes), Par 72 (χαρακτηρισμός δυσκολίας γηπέδου) και διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για την οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων διεθνούς ενδιαφέροντος.
Το Γήπεδο Γκολφ βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή της Γλυφάδας.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Γκολφ 27/06/2011 - 28/06/2011
30/06/2011 - 02/07/201
Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, Αγία Παρασκευή Το άθλημα του Τζούντο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου DEREE (το Αμερικανικό Κολλέγιο έχει δύο βασικούς κλάδους: το Κολλέγιο Pierce και το Κολλέγιο DEREE).
Το Κολλέγιο βρίσκεται στις υπώρειες του Υμηττού στην Αγία Παρασκευή, Βορειοανατολικά της Αθήνας.
Εκεί μεταφέρθηκε το 1965.
Έχει εύκολη πρόσβαση τόσο από την περιφερειακή Υμηττού όσο και από τη Λεωφόρο Μεσογείων.
Το Γυμναστήριο του DEREE διαθέτει πολλούς και ικανοποιητικούς λειτουργικούς χώρους και η χωρητικότητά του είναι περίπου 500 θεατών.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Τζούντο 28/06/2011
30/06/2011 - 02/07/2011
Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά Ακαδημία Ιστιοπλοΐας Σχινιά Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και δημιουργήθηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004.
Ο στίβος βρίσκεται 43χλμ.
από το κέντρο της Αθήνας και 3,9χλμ.
από τον Τύμβο του Μαραθώνα.
Η κυρίως λίμνη έχει μήκος 2.250 μέτρα και συνδέεται με μία δεύτερη βοηθητική λίμνη, η οποία χρησιμοποιείται για λόγους προπόνησης και προθέρμανσης.
Το Κωπηλατοδρόμιο διαθέτει σταθερές κερκίδες 1000 θέσεων.
Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας και το άθλημα επίδειξης Κολύμβησης Ανοιχτής Θαλάσσης θα φιλοξενηθούν σε ένα πρότυπο αθλητικό και πολιτιστικό πολυχώρο στην παραλία του Σχινιά στον Μαραθώνα Αττικής.
Η Sailing Academy δημιουργήθηκε το 2007 από τους αθλητές και καταξιωμένους προπονητές ιστιοπλοΐας, Γιώργο Γιαβούρογλου και Τζώρτζη Κεφαλλωνίτη.
Το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η Δοκιμαστική Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας στο πλαίσιο διεξαγωγής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.
Παράλληλα φιλοξενεί προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, άθλησης και αναψυχής για ΑΜΕΑ.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Ιστιοπλοΐα 27/06/2011 - 03/07/2011
Καγιάκινγκ 28/06/2011 - 29/06/2011
01/07/2011 - 02/07/2011
Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης 01/07/2011 (επίδειξη)
Παναθηναϊκό Στάδιο Το Παναθηναϊκό Στάδιο (το Στάδιο όλων των Αθηναίων), είναι ευρέως γνωστό ως «Καλλιμάρμαρο» λόγω του ότι η αναμαρμάρωσή του έγινε από Πεντελικό μάρμαρο, το ίδιο μάρμαρο με το οποίο κατασκευάστηκε και ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών.
Είναι το στάδιο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.
Το Στάδιο αναφέρεται ιστορικά από το 330π.Χ.. Στην αρχαιότητα η περιοχή όπου σήμερα δεσπόζει το Παναθηναϊκό Στάδιο αλλά και το ίδιο το Στάδιο, χρησιμοποιούταν για τα Παναθήναια, τους εορτασμούς προς τιμή της θεάς Αθηνάς.
Το Παναθηναϊκό Στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας στους πρόποδες του λόφου του Αρδηττού και ανακατασκευάστηκε ολοκληρωτικά το 1895, ώστε να γίνει το κύριο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896.
Φιλοξένησε μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις .
Το 1997 εκεί έγινε η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 το στάδιο φιλοξένησε τον τερματισμό του Μαραθωνίου και το άθλημα της Τοξοβολίας.
Η συνολική χωρητικότητα του σταδίου είναι 45.000 θεατές.
Ημερομηνίες Διεξαγωγής:
Τελετή Έναρξης 25/06/2011
Τελετή Λήξης 04/07/2011
Ημιμαραθώνιος 03/07/2011
Τα αθλήματα της διοργάνωσης
Η βασική διαφορά μεταξύ των Αγώνων των Special Olympics και άλλων αθλητικών διοργανώσεων είναι ότι στα Special Olympics ενθαρρύνονται να συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία, όλων των επιπέδων ικανότητας.
Οι Αγώνες είναι δομημένοι έτσι ώστε οι αθλητές να συναγωνίζονται με αθλητές παρόμοιας ικανότητας και επίδοσης.
'Αλλα βασικά στοιχεία που συνυπολογίζονται για την κατάταξη των αθλητών-ομάδων σε γκρουπ δυναμικότητας είναι η ηλικία και φυσικά το φύλο.
Μέσω της κατάταξης θα υπάρχουν έως οκτώ αθλητές σε κάθε γκρουπ/ομάδα.
Τα αθλήματα Αντιπτέριση (Μπάντμιντον) Αριθμός Συμμετεχόντων: 160 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το «φτερό» στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας με τη ρακέτα και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ.
Η αντιπτέριση θεωρείται το γρηγορότερο άθλημα ρακέτας παγκοσμίως.
Στους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν 3 αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών-Γυναικών), 2.
Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και 3.
Διπλό (Μικτό).
Το παιχνίδι παίζεται είτε ένας εναντίων ενός, είτε δύο εναντίων δύο.
Ο αγώνας ολοκληρώνεται με τρία νικηφόρα γκέιμς των 21 πόντων.
Οι αθλητές αντιπτέρισης Special Olympics είναι διεθνώς 90.000.
Ο Αγωνιστικός χώρος έχει έκταση 35 μέτρα μήκος και 32 μέτρα πλάτος και περιλαμβάνει οκτώ γήπεδα τοποθετημένα πάνω σε ελαστική υπόβαση.
Το γήπεδο είναι ορθογώνιο (13,4μ x 6, 10μ) και διαιρείται με ένα δίχτυ (1,55μ).
Αντισφαίριση (Τένις) Αριθμός Συμμετεχόντων: 151 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στο γήπεδο του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του και στέλνοντάς το πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ.
Στους Θερινούς Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα διεξαχθούν τρία αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών-Γυναικών), 2.
Διπλό (Ανδρών-Γυναικών) και 3.
Διπλό (Μικτό).
Οι αγώνες κατάταξης θα διεξαχθούν τις τρεις πρώτες ημέρες και οι τελικοί αγώνες τις επόμενες πέντε ημέρες.
Οι απονομές θα πραγματοποιηθούν τις δύο τελευταίες ημέρες των αγώνων.
To αγωνιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε 12 γήπεδα με μία πρωινή αγωνιστική περίοδο ανά ημέρα και οι αθλητές θα συμμετάσχουν το μέγιστο σε δύο αγωνίσματα.
Αθλητές που δεν συμμετείχαν στους αγώνες κατάταξης δεν μπορούν να συμμετάσχουν στους τελικούς.
Παγκοσμίως οι αθλητές των Special Olympics στο άθλημα της αντισφαίρισης ξεπερνούν τις 24,000.
Γκολφ Αριθμός Συμμετεχόντων: 135 αθλητές Κάθε αθλητής επιδιώκει χτυπώντας το μπαλάκι με το μπαστούνι να το στείλει σε μία σειρά από τρύπες στο έδαφος με τις λιγότερες δυνατόν βολές.
Οι Παγκόσμιοι Θερινοί Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 για το γκολφ θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Γήπεδο Γκολφ της Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Οι αθλητές θα χωριστούν σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων.
Οι κατηγορίες για τους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα οριστούν τις ημέρες των αγώνων ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε αθλητή.
Το επίπεδο 1 θα διεξαχθεί στο γήπεδο προπόνησης και στα δυο προπονητικά γκριν (greens).
Ο αγωνιστικός χώρος του επιπέδου 1 θα χρησιμοποιηθεί και ως χώρος προπόνησης για τα επίπεδα 2, 4 και 5.
Τα επίπεδα 2, 4 και 5 θα διεξαχθούν στο αγωνιστικό γήπεδο των 18 τρυπών.
Γυμναστική Αριθμός Συμμετεχόντων: 179 αθλητές (ενόργανη), 105 αθλητές (ρυθμική) Η γυμναστική περιλαμβάνει δύο αγωνίσματα, ενόργανη και ρυθμική, στα οποία κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να εκτελέσει με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τεχνική ασκήσεις της επιλογής του.
Το άθλημα της γυμναστικής των Special Olympics είναι ατομικό και αποτελείται από την ενόργανη γυμναστική ανδρών, την ενόργανη γυμναστική γυναικών και την ρυθμική γυμναστική γυναικών.
Οι αγώνες κατάταξης θα γίνονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο ικανοτήτων των αθλητών/τριών.
Αθλητές/τριες που δεν θα πάρουν μέρος στους αγώνες κατάταξης, δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στους τελικούς.
Κάθε αθλητής/τρια μπορεί να πάρει μέρος σε ένα ή περισσότερα αγωνίσματα ή στο σύνθετο ατομικό (στο ίδιο επίπεδο σε όλα τα αγωνίσματα).
Το άθλημα της γυμναστικής συνδυάζει αντοχή, ευλυγισία και τεχνική.
Δυναμική 'Αρση Βαρών Αριθμός Συμμετεχόντων: 202 αθλητές Κάθε αθλητής / τρια επιδιώκει να ανυψώσει περισσότερα κιλά από τους συναθλητές του χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες κινήσεις.Η δυναμική άρση βαρών στους Special Olympics σημαίνει πολλά περισσότερα από δυναμικές άρσεις, βαθύ κάθισμα ή πιέσεις στον πάγκο.
Σημαίνει προσπάθεια, επιμονή και αφοσίωση.
Η κατάρτιση, η αποφασιστικότητα και η συμπεριφορά είναι αυτές που καθορίζουν την ισορροπία μεταξύ επιτυχημένης και αποτυχημένης προσπάθειας.
Η μπάρα μπορεί να δοκιμάζει τις φυσικές ικανότητες ενός αθλητή, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει μία εσωτερική επιθυμία για βελτίωση - «να μην συμβιβαστεί με λιγότερα».
Η δυναμική άρση βαρών θα διεξαχθεί σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα διαστάσεων 10μ Χ 10μ Χ1μ και περιλαμβάνει τα εξής αγωνίσματα: βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου, δυναμική άρση, συνδυασμός (πίεση πάγκου και δυναμική άρση) και συνδυασμός (βαθύ κάθισμα, πίεση πάγκου και δυναμική άρση).
Οι αθλητές θα κατανεμηθούν ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την ικανότητα και το σωματικό βάρος και δεν μπορούν να είναι μικρότεροι των 14 ετών.
Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε τέσσερα αγωνίσματα το πολύ.
Τα αγωνίσματα διεξάγονται σε δύο περιόδους, μία πρωινή και μία μεσημεριανή.
Πριν από κάθε περίοδο οι αθλητές ζυγίζονται ώστε να αναχθούν σε κατηγορίες σωματικού βάρους.
Οι αθλητές μπορούν να βραβευθούν για το κάθε αγώνισμα ξεχωριστά καθώς και για το σύνολό τους.
Στο τέλος της κάθε περιόδου θα γίνονται οι απονομές των μεταλλίων.
Επιτραπέζια Αντισφαίριση (Πινγκ-Πονγκ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 297 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να περάσει το μπαλάκι στην πλευρά του αντιπάλου του, χτυπώντας το με τη ρακέτα του πάνω από το δίχτυ που χωρίζει το τραπέζι στα δύο.
Η επιτραπέζια αντισφαίριση είναι ένα γρήγορο άθλημα που απαιτεί άριστο συντονισμό χεριού και ματιών.
Οι αθλητές των Special Olympics διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία δύναμης και επιδεξιότητας ώστε να μπορούν να παίξουν επιτραπέζια αντισφαίριση.
Εκτός από τα παραδοσιακά αγωνίσματα, τα Special Olympics περιλαμβάνουν ατομικά αγωνίσματα δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν οι αθλητές λάβουν μέρος στα αγωνίσματα.
Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν αναπήδηση στη ρακέτα, βολέ κανονικό και ρεβέρ.
Οι 297 αθλητές της επιτραπέζια αντισφαίρισης θα αγωνιστούν σε τρία αγωνίσματα: 1.
Μονό (Ανδρών - Γυναικών) 2.
Διπλό (Ανδρών - Γυναικών) 3.
Μικτό διπλό.
Η κατάταξη των αθλητών γίνεται βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικού επιπέδου.
Η κεντρική αρένα του σταδίου θα χρησιμοποιηθεί ως αγωνιστικός χώρος για την επιτραπέζια αντισφαίριση.
Η συνολική επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου έχει 50 μέτρα μήκος και 25 μέτρα πλάτος, και σε αυτή θα τοποθετηθούν 24 τραπέζια.
Ιππασία Αριθμός Συμμετεχόντων: 124 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να εκτελέσει συγκεκριμένες ασκήσεις (δεξιοτεχνίας, υπερπήδησης εμποδίων κ.α) σε συνεργασία με το άλογό του.
Η ιππασία αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics.
Η ισορροπία, η ευστάθεια, η σωστή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ αλόγου και αθλητή / αθλήτριας είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να συνυπάρχουν.
Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει την διεξαγωγή πέντε συνολικά αγωνισμάτων: ιππική δεξιοτεχνία (Dressage), ιππική δεξιοτεχνία με υπερπήδηση εμποδίων (Prix Caprilli), εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων με οδηγίες από τον κριτή (English Equitation), ασκήσεις επίπεδης εργασίας (Working Trails), διαγωνισμός-σκυταλοδρομία 2 ατόμων (2 person Team Relay).
Θα χρησιμοποιηθούν δύο αγωνιστικοί χώροι, το κλειστό ιπποδρόμιο και το ιπποδρόμιο της ιππικής δεξιοτεχνίας.
Διαθέσιμα θα είναι επίσης και έξι ιπποδρόμια τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την προπόνηση και την προθέρμανση των αθλητών με τα άλογά τους.
Καθόλη τη διάρκεια των αγώνων τα άλογα θα φιλοξενηθούν στους στάβλους του Ολυμπιακού Κέντρου ιππασίας στο Μαρκόπουλο.
Ιστιοπλοΐα Αριθμός Συμμετεχόντων: 74 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει με το σκάφος του (μονοθέσιο, διθέσιο ή τριθέσιο) μία προκαθορισμένη στον θαλάσσιο στίβο απόσταση.
Η ταχύτητα, η δύναμη και η εξυπνάδα είναι τρία σημαντικά προτερήματα για την επιτυχία σε οποιοδήποτε άθλημα και η ιστιοπλοΐα των Special Olympics δεν αποτελεί εξαίρεση.
Οι καλύτεροι ιστιοπλόοι αναπτύσσουν και τα τρία αυτά προτερήματα στο μέγιστο βαθμό των δυνατοτήτων τους.
Το άθλημα της ιστιοπλοΐας θα διεξαχθεί στην Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά.
Οι αθλητές/τριες θα αγωνισθούν ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδό τους.
Η εγκατάσταση είναι έκτασης 18 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα και αποτελείται από 600 τμ κλειστούς χώρους.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι σκαφών: μονοθέσια (Optimist & Laser 4,7), διθέσια (420), τριθέσια (Laser Bahia).
Κάθε αθλητής μπορεί να συμμετέχει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες σκαφών.
Καγιάκινγκ Αριθμός Συμμετεχόντων: 61 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει κωπηλατώντας, με μονοθέσιο ή διθέσιο σκάφος, μία προκαθορισμένη απόσταση σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
Το καγιάκινγκ είναι ένα άθλημα που διεξάγεται σε επίπεδη υδάτινη επιφάνεια, όπου οι αθλητές διαγωνίζονται σε αποστάσεις των 200μ και 500μ είτε μόνοι τους, είτε ως ζεύγος με έναν άλλο αθλητή.
Το καγιάκινγκ είναι ένα από τα νεότερα αθλήματα των Special Olympics και απαιτεί κάποιες θεμελιώδεις δεξιότητες ώστε να είναι ασφαλές και επιτυχημένο.
Οι κινήσεις τροφοδοτούνται από μεγάλες μυϊκές ομάδες του κορμού καθώς και των χεριών.
Τα αγωνίσματα περιλαμβάνουν την τουριστική κατηγορία (με τη χρήση καγιάκ τουριστικού τύπου, που είναι σταθερό και ιδανικό για κωπηλασία σε ήρεμα νερά και είναι άμεσα διαθέσιμο από τους διοργανωτές) και την αμιγώς αγωνιστική κατηγορία (αγωνιστικά καγιάκ που είναι μακρύτερα και στενότερα και ως εκ τούτου πολύ πιο γρήγορα αλλά και πιο ασταθή).
Το άθλημα του καγιάκινγκ αποτελείται από τα εξής αγωνίσματα: 1.
Μονοθέσιο τουριστικό καγιάκ (single tourist kayak) 500μ & 200μ, 2.
Διθέσιο τουριστικό καγιάκ (double tourist kayak) 500μ & 200μ και 3.
Διθέσιο τουριστικό καγιάκ Unified - Ομάδες Κοινωνικής Ένταξης 500μ & 200μ (double tourist kayak Unified).
Ανεξάρτητα αν ο στίβος έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους Διεθνείς Κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (9 διαδρομές - σύστημα Albano), κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 θα χρησιμοποιηθούν μόνο 6 διαδρομές σαν αγωνιστικές διαδρομές (διαδρομές νούμερο 2-7).
Καλαθοσφαίριση (Μπάσκετ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 679 αθλητές Κάθε ομάδα αποτελούμενη από πέντε παίκτες επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», στέλνοντας την μπάλα στο καλάθι της αντίπαλης ομάδας.
Το μπάσκετ είναι ένα από τα αγαπημένα σπορ των αθλητών των Special Olympics.
Στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ημέρες με αγώνες κατάταξης σε κατηγορίες και επτά ημέρες με αγώνες ομίλων και αγώνες μεταλλίων.
Συνολικά θα συμμετάσχουν 71 ομάδες, οι οποίες παίρνουν μέρος στα τουρνουά Ανδρών, Γυναικών και Κοινωνικής Ένταξης (Unified).
Όλες οι ομάδες θα αξιολογηθούν ως προς την κατανομή τους σε κατηγορίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο πλέον δίκαιος ανταγωνισμός και να υπάρξει η πιο εποικοδομητική και θετική διοργάνωση Special Olympics.
Οι ομάδες θα κατανεμηθούν σε κατηγορίες μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής διαδικασίας κατάταξης.
Στην αθλητική εγκατάσταση θα χρησιμοποιηθούν τέσσερις αγωνιστικοί χώροι-το κεντρικό γήπεδο συν τρία ακόμα γήπεδα στο χώρο των προπονητηρίων του Ολυμπιακού Κλειστού Γηπέδου.
Όλα τα γήπεδα διαθέτουν παρκέ (αγωνιστικών διαστάσεων 28X15μ), σύμφωνα με τις διεθνείς αγωνιστικές προδιαγραφές.
Υγρός Στίβος (Κολύμβηση) Αριθμός Συμμετεχόντων: 707 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει, κολυμπώντας κατά συγκεκριμένο τρόπο (στυλ) και στον καλύτερο δυνατό χρόνο μία συγκεκριμένη απόσταση στην πισίνα.
Το άθλημα της κολύμβησης περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα ηλικιών και επιπέδων ικανότητας, καθώς και μια ποικιλία κολυμβητικών στυλ.
Στους Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 αναμένεται να συμμετάσχουν 707 αθλητές από 119 αποστολές σε 25 αγωνίσματα: 25μ ελεύθερο, 25μ ύπτιο, 25μ πεταλούδα, 25μ πρόσθιο, 50μ πεταλούδα, 50μ πρόσθιο, 50μ ελεύθερο, 50μ ύπτιο, 100μ ελεύθερο, 100μ ύπτιο, 100μ πεταλούδα, 100μ πρόσθιο, 100μ μικτή ατομική, 200μ μικτή ατομική, 200μ πρόσθιο, 200μ ελεύθερο, 200μ ύπτιο, 400μ ελεύθερο, 800μ ελεύθερο, 1500μ ελεύθερο, 4x25μ ελεύθερο, 4x50μ ελεύθερο, 4x100μ ελεύθερο, 4x50μ μικτή ομαδική, 4x100μ μικτή ομαδική.
Οι αγώνες της κολύμβησης θα λάβουν χώρα στην κλειστή πισίνα του κολυμβητηρίου, η οποία θα διαμορφωθεί σε πισίνα 25μ με μια ειδική κατασκευή.
Επίσης θα χρησιμοποιηθούν μία εσωτερική πισίνα 25μ και μία εξωτερική πισίνα 50μ ως πισίνες προθέρμανσης.
Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης Αριθμός Συμμετεχόντων: 37 αθλητές Η κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης θα συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011 ως άθλημα επίδειξης.
Το αγώνισμα θα λάβει χώρα στην Ιστιοπλοϊκή Ακαδημία Σχινιά στο Μαραθώνα σε μία ορθογώνια διαδρομή 1.500μ παράλληλα με την ακτογραμμή.
Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα γίνουν από την παραλία, λίγα μέτρα μακριά από το νερό.
Οι αθλητές κατατάσσονται σε σειρές ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την ικανότητά τους.
Η κατάταξη των αθλητών για την Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των αθλητών στο αγώνισμα των 800μ ελεύθερο στους αγώνες της Κολύμβησης.
Μπόουλινγκ Αριθμός Συμμετεχόντων: 299 αθλητές Το μπόουλινγκ δέκα κορίνων ή όπως κοινώς αναφέρεται στις ΗΠΑ «μπόουλινγκ» είναι ένα ανταγωνιστικό άθλημα στο οποίο ο αθλητής/τρια κυλάει μία μπάλα σε ξύλινο ή συνθετικό διάδρομο επιδιώκοντας να ρίξει τον μέγιστο δυνατό αριθμό κορινών που διατάσσονται στο τέλος του διαδρόμου.
Το μπόουλινγκ, αν και δεν ανήκει στα Ολυμπιακά αθλήματα, θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στον κόσμο των Special Olympics.
Συμμετέχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 100.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία και από τις πέντε ηπείρους.
Είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία, ανεξαρτήτως ηλικίας και αθλητικής ικανότητας, γιατί εξασφαλίζει άθληση και ταυτόχρονα συμμετοχή και κοινωνική ένταξη.
Τα επίσημα αγωνίσματα που θα λάβουν χώρα στους Παγκόσμιους Αγώνες είναι: ατομικό, διπλό και ομαδικό (ανδρών, γυναικών και μικτό).
Το αγωνιστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο ημέρες κατάταξης σε σειρές και έξι ημέρες αγωνιστικής δραστηριότητας.
Το άθλημα του μπόουλινγκ θα διεξαχθεί στο αθλητικό πάρκο Μπλάνος (Σπάτα Αττικής).
Η εγκατάσταση έχει 20 συνθετικούς διαδρόμους σε ένα επίπεδο με ηλεκτρονική καταγραφή του σκορ.
Μπότσε Αριθμός Συμμετεχόντων: 340 αθλητές Το μπότσε είναι ιταλικό παιχνίδι.
Η βασική αρχή του είναι η ρίψη μιας μπάλας με σκοπό να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε μία μπάλα-στόχο, που ονομάζεται παλίνα.
Ένα παιχνίδι μπότσε απαρτίζεται από δύο ομάδες και παίζεται σε ένα γήπεδο μπότσε με οκτώ μπάλες (τέσσερις μπάλες για κάθε ομάδα) και ένα μικρότερο μπαλάκι-στόχο.
Με συγκεκριμένη σειρά κάθε ομάδα ρίχνει τις τέσσερις μπάλες της προς την παλίνα και όταν εξαντληθούν οι μπάλες και των δύο ομάδων (τέλος γύρου) τον πόντο κερδίζει η ομάδα της οποίας η μπάλα είναι πιο κοντά στην παλίνα.
Το μπότσε σαν άθλημα των Special Olympics προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με διανοητική αναπηρία να αναπτυχθούν σωματικά, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να ενταχθούν στις καθημερινές δραστηριότητες του κοινωνικού συνόλου.
Μετά το ποδόσφαιρο και το γκολφ, το μπότσε είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο άθλημα.
Πατινάζ επί Δαπέδου Αριθμός Συμμετεχόντων: 121 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να διανύσει, κινούμενος πάνω σε ειδικά πατίνια μία προκαθορισμένη διαδρομή στον ελάχιστο δυνατό χρόνο.
To πατινάζ επί δαπέδου περιλαμβάνει ατομικά και ομαδικά αγωνίσματα ταχύτητας.
Χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες, των αρχάριων και των προχωρημένων αθλητών.
Τα αγωνίσματα των αρχάριων περιλαμβάνουν τα 30μ και 30μ σλάλομ, ενώ αυτά για τους προχωρημένους αθλητές τα 100μ, 300μ, 500μ, 1000μ και τις σκυταλοδρομίες των 2x100μ, 2x200μ και 4x100μ.
Το άθλημα του πατινάζ επί δαπέδου θα διεξαχθεί στην κεντρική αρένα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Θα υπάρχει μια ορθογώνια πίστα (ξύλινη επίπεδη επιφάνεια) επίσημων αγωνιστικών προδιαγραφών 100μ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Special Olympics.
Η περίμετρος της πίστας θα αποτελείται από μπλε προστατευτικά στρώματα.
Το πατινάζ επί δαπέδου είναι ένα άθλημα προσιτό σε όλους που απαιτεί έναν αρκετά οικονομικό εξοπλισμό (πατίνια).
Πετοσφαίριση (Βόλεϊ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 268 αθλητές Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 6 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της.
Η Πετοσφαίριση είναι από τα πιο ομαδικά αθλήματα των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics 2011.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες, συμμετέχουν στους αγώνες, έχοντας να συνεργαστούν απαραίτητα με τους συναθλητές/συναθλήτριές τους, αφού καμία ομάδα δεν μπορεί να στηριχθεί σε ατομικές ενέργειες αθλητών/τριών.
Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα συμμετάσχουν, θα αγωνισθούν σε τρεις κατηγορίες, ανδρών, γυναικών και ομάδες προγράμματος Κοινωνικής Ένταξης (Unified).
Στην κατηγορία Unified αγωνίζονται τρεις αθλητές/αθλήτριες Special Olympics και τρεις αθλητές/αθλήτριες Πετοσφαίρισης, οι οποίοι αποκαλούνται «συνοδοί αθλητές» (partners).
Θα προηγηθεί η κατηγοριοποίηση των αθλητών, ανάλογα με την αγωνιστική ικανότητα των αθλητών κάθε ομάδας.
Το άθλημα της Πετοσφαίρισης, θα πραγματοποιηθεί στην Κλειστή Αίθουσα «Γ.
Κασιμάτης» του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), όπου θα δημιουργηθούν τρεις αγωνιστικοί χώροι Πετοσφαίρισης, κάτω από την ίδια «στέγη».
Είκοσιέξι ομάδες από 18 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011.
Πετοσφαίριση 'Αμμου (Μπίτς Βόλεϊ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 16 ομάδες ανδρών-γυναικών Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους», χτυπώντας με τα χέρια την μπάλα και στέλνοντάς την πάνω από το διαχωριστικό δίχτυ στο γήπεδο της αντιπάλου της.
Η πετοσφαίριση άμμου έχει συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο πρόγραμμα των θερινών αγώνων των Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011, ως άθλημα επίδειξης.
Το άθλημα θα φιλοξενηθεί στο Προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Φάληρο.
Στους αγώνες θα συμμετάσχουν οι αθλητές και αθλήτριες που συμμετέχουν και στο αγώνισμα της πετοσφαίρισης κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Το μπιτς βόλεϊ θα διεξαχθεί ως Unified άθλημα (αγώνας Κοινωνικής Ένταξης) με ομάδες τεσσάρων αθλητών (τρεις αθλητές Special Olympics και ένας αθλητής-συνοδός) και έως δύο αναπληρωματικούς.
Για τους αγώνες θα εφαρμοστούν οι κανονισμοί της πετοσφαίρισης ώστε να αποφευχθούν προβλήματα προσαρμογής στους μετέχοντες αθλητές.
Οι διαστάσεις του γηπέδου θα είναι έξι μέτρα (6μ) πλάτος και δώδεκα μέτρα (12μ) μήκος, με το φιλέ να έχει ύψος 2,24μ τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα ομίλων, σε ένα σετ των 21 πόντων.
Ποδηλασία Αριθμός Συμμετεχόντων: 192 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει, κινούμενος με το ποδήλατό του/της, ανάλογα με το αγώνισμα, να διανύσει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο προκαθορισμένη απόσταση ή να τερματίσει πρώτος/η στην απόσταση αυτή.
Η ποδηλασία είναι ένα συναρπαστικό άθλημα που απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, ισορροπία, αντοχή και τακτική.
Οι Αγώνες των Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα ατομικής χρονομέτρησης και αγωνίσματα αντοχής σε διάφορες αποστάσεις.
Το άθλημα της ποδηλασίας θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Γήπεδο Σόφτμπολ Ελληνικού, ενώ ο αγωνιστικός χώρος θα περιλαμβάνει και τον περιβάλλοντα χώρο (Common Domain) του Ελληνικού.
Ανάλογα με το αγώνισμα (ατομική χρονομέτρηση, αντοχή) θα χρησιμοποιηθούν τρεις διαφορετικές διαδρομές: 500μ.
και 1000μ.
για τα αγωνίσματα χρονομέτρησης και 2,5χλμ για το αγώνισμα των ατομικών χρονομετρήσεων και τους αγώνες αντοχής.
Η επιφάνεια του αγωνιστικού χώρου είναι από άσφαλτο και κατά τόπους ομαλό πλακόστρωτο.
Ποδόσφαιρο Αριθμός Συμμετεχόντων: 1.268 αθλητές (5X5: 381, 7X7: 594, 11X11: 293) Κάθε ομάδα (αποτελούμενη από 5, 7 ή 11 παίκτες) επιδιώκει να πετύχει περισσότερα «τέρματα», στέλνοντας την μπάλα στην εστία της αντιπάλου της.
Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα των Special Olympics και το μεγαλύτερο σε αριθμό συμμετεχόντων άθλημα στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011.
Το άθλημα αποτελείται από 3 αγωνίσματα: ποδόσφαιρο 11Χ11, ποδόσφαιρο 7Χ7, ποδόσφαιρο 5Χ5.
Ο κάθε αθλητής πρέπει να είναι 15 ετών και άνω ώστε να μπορεί να λάβει μέρος στους Αγώνες.
Κάθε αθλητής μπορεί να λάβει μέρος σε ένα αγώνισμα.
Εκτός από το παραδοσιακό ποδόσφαιρο, οι Special Olympics περιλαμβάνουν διαγωνισμούς επιμέρους δεξιοτήτων που επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου.
Η ανάπτυξη αυτών των βασικών δεξιοτήτων είναι αναγκαία πριν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα.
Αυτές οι δεξιότητες περιλαμβάνουν ντρίπλα, σουτ, τρέξιμο και λάκτισμα.
Σόφτμπολ Αριθμός Συμμετεχόντων: 95 αθλητές Κάθε ομάδα επιδιώκει να πετύχει περισσότερους «πόντους» από την αντίπαλό της, χτυπώντας με συγκεκριμένο τρόπο την μπάλα με ειδικό μπαστούνι.
Η διαδικασία κατάταξης βασίζεται: α) Στο σύνολο των πόντων που αθροίζεται από τα αποτελέσματα κάθε αθλητή στα τέσσερα ομαδικά αγωνίσματα ικανοτήτων, στο τρέξιμο στις βάσεις, στη ρίψη, στην υποδοχή και στο χτύπημα με το ρόπαλο.
β) Μια σειρά αγώνων κατάταξης.
Το σόφτμπολ είναι γνωστό και ανεπτυγμένο άθλημα σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Ιαπωνία, Κίνα, Καναδά και ο κύριος εξοπλισμός του είναι το γάντι, το ρόπαλο, η μπάλα και οι βάσεις.
Στίβος Αριθμός Συμμετεχόντων: 1.095 αθλητές Ο Στίβος περιλαμβάνει αγωνίσματα: Δρόμων, ρίψεων, αλμάτων, βάδην, συνθέτων, σκυταλοδρομιών και ΗμιΜαραθώνιος, στα οποία κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή επίδοση.
Τα αγωνίσματα του στίβου των Special Olympics καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγωνισμάτων στίβου, από τα 100μ έως τον Ημιμαραθώνιο, τις σκυταλοδρομίες και τα αγωνίσματα με αμαξίδιο.
Επιπλέον, οι αγώνες Special Olympics περιλαμβάνουν αγωνίσματα, όπου αθλητές με μικρότερες δυνατότητες μπορούν να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του στίβου.
Το άθλημα του στίβου περιλαμβάνει 26 αγωνίσματα ανδρών και 26 γυναικών.
Οι αθλητές έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν σε δυο αγωνίσματα και μια σκυταλοδρομία ή δύο σκυταλοδρομίες και ένα αγώνισμα.
Στις τέσσερις πρώτες ημέρες έχουμε τους αγώνες κατάταξης και τις επόμενες τέσσερις τους τελικούς και τις απονομές.
Η κατάταξη θα γίνει βάσει φύλου, ηλικίας και αθλητικής ικανότητας.
Ο στίβος περιλαμβάνει τρία διπλά σκάμματα για άλματα, δύο βαλβίδες σφαιροβολίας, δύο βαλβίδες ρίψης μαλακής μπάλας, δύο διαδρόμους ακοντισμού και δύο στρώματα για άλματα σε ύψος.
Ο ημιμαραθώνιος θα ξεκινήσει και θα τερματίσει μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο.
Τζούντο Αριθμός Συμμετεχόντων: 136 αθλητές Κάθε αθλητής/τρια επιδιώκει να επιβληθεί επί του αντιπάλου του, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές, στην όρθια θέση πιάνοντάς τον από την ειδική στολή (judogi) και προσπαθώντας να τον ρίξει κάτω και στην ύπτια θέση προσπαθώντας να τον καθηλώσει με την πλάτη στο έδαφος για ορισμένο χρόνο ή να εφαρμόσει πνικτικές ή στρεβλωτικές λαβές, που όμως δεν επιτρέπονται στα Special Olympics.
Το τζούντο είναι ένα άθλημα που απαιτεί φυσικές δεξιότητες και πνευματική πειθαρχία.
Προήλθε από την Ιαπωνία ως παράγωγο των πολεμικών τεχνών που χρησιμοποιούνταν από τους σαμουράι και ιδρύθηκε το 1882 από τον Τζιγκόρο Κάνο.
Η μορφή των αγώνων θα είναι ατομική και ο σχηματισμός των κατηγοριών των αθλητών θα γίνει με βάση την ηλικία, το φύλο, το βάρος και τις ικανότητες του κάθε αθλητού.
Οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν μόνο σε μία κατηγορία.
Επειδή διάφορες τεχνικές (π.χ. τεχνικές αυτοθυσίας, πνικτικές και στρεβλωτικές λαβές) δεν επιτρέπονται στην προπόνηση και τα αγωνίσματα των Special Olympics, το τζούντο είναι ένα άθλημα ασφαλές για τους αθλητές που έχουν τα κατάλληλα προσόντα.
Χειροσφαίριση (Χάντμπολ) Αριθμός Συμμετεχόντων: 152 αθλητές Η χειροσφαίριση είναι άθλημα έντονης σωματικής επαφής, με σουτ που οι ταχύτητες πλησιάζουν τα 100χλμ./ώρα.
Παίζεται από δύο ομάδες αποτελούμενες από επτά παίκτες (τερματοφύλακα + έξι παίκτες γηπέδου), σε κλειστό γήπεδο διαστάσεων 40μ.X20μ., στοιχείο που κάνει το άθλημα πολύ γρήγορο.
Στόχος κάθε ομάδος είναι να πετύχει όσα περισσότερα γκολ μπορεί στην εστία των αντιπάλων.
Οι αγώνες διαρκούν δύο ημίχρονα των 20’ κάθε ένα.
Οι παίκτες μπορούν να κάνουν μέχρι τρία βήματα με τη μπάλα στα χέρια και να την κρατήσουν μέχρι τρία δευτερόλεπτα πριν δώσουν πάσα, κάνουν ντρίμπλα ή σουτάρουν.
Οι αμυνόμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα χέρια ή τον κορμό τους για να σταματήσουν τη μπάλα, αλλά όχι τα πόδια τους (πλην των τερματοφυλάκων).
Οι ελεύθερες ρίψεις, οι πλάγιες ρίψεις και τα πέναλτυ είναι αναπόσπαστα στοιχεία του παιχνιδιού.
Οι αθλητές της χειροσφαίρισης φημίζονται για την ταχύτητα, την ευκινησία, τη φυσική δύναμη και την αντοχή τους.
Η χειροσφαίριση των Special Olympics περιλαμβάνει προπόνηση σε βασικές ατομικές δεξιότητες (πχ.
πάσα, ντρίμπλα, σουτ κλπ.), η ανάπτυξη των οποίων είναι προαπαιτούμενη της ένταξης ενός αθλητή σε ομάδα.
Στους Αγώνες της ΑΘΗΝΑ 2011 η χειροσφαίριση θα διεξαχθεί σε δύο κατηγορίες (ανδρών, γυναικών), με 14 ομάδες (11 ανδρών + 3 γυναικών), σε ένα γήπεδο αγώνων και ένα προθερμαντήριο.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
ΠΡΕΖΑ TV
23-6-2011
3 σχόλια:
Σκάνδαλο μεγάλο ετοιμάζεται στα Special Olympics
Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητή η οικονομική και κοινωνική ζημιά από την μεγαλομανή φιέστα του 2004 (χρυσοπληρωμένους με δανεικά Ολυμπιακούς Αγώνες )και οι αρπάχτρες συνεχίζονται με τα SPECIAL OLYLPICS σήμερα.
Τα ιδία παράσιτα στελέχη ,( συρφετός υπόλογων απατεώνων – τεχνικών συμβούλων – κακότεχνων οικονομισάριων ), υπό την αιγίδα της νέας χουβαρντού Γιάννας Δεσποτόπουλου, αρμέγουν το δημόσιο ταμείο της καταχρεωμένης ψωροκώσταινας….
Τα ονόματα όσων είναι στο κόλπο διασταυρώνονται με αυτά που συνεργάστηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου την εποχή της μεγάλης ρεμούλας και της αδιαφάνειας…
ΟΙ πληροφορίες μου, που μακάρι να μην βγουν αληθινές, αναφέρουν σαν κύριους πρωταγωνιστές το Νομικό σύμβουλο της εταιρίας το κ. Βασίλη Κωτσοβίλη, τον τεχνικό σύμβουλο Χαραλαμπιδη Κ (της υπόδικης για την EUROVISION BACK STAGE και την υπόλογη ομάδα του) τον Σάιμον Γκράβελινγκ και 'Αντριου Ουόλς που έχουν πάρει εργολαβικά την υπόθεση, και προσπαθούν να αποκλείσουν όλες τις Ελληνικές εταιρείες ώστε ανεξέλεγκτα να μοιράσουν το κρατικό χρήμα όπου τους βολεύει και όπου τους συμφέρει ….
Ελπίζω να μην καταχρεωθούμε και πάλι σαν χωρά για να καλοπερνάμε ορισμένοι αδηφάγοι…
AΛΗΘΕΥΕΙ κ. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ; ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ; ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Λίγες μέρες μείνανε για την έναρξη των αγώνων SPECIAL OLYMPICS στην Αθήνα. Στα έργα που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες, απασχολούνται δεκάδες αλλοδαποί λαθρομετανάστες, με αμοιβή Πασκιστάν και ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ, την ώρα που ΕΛΛΗΝΕΣ εργάτες παραμένουν χρόνια άνεργοι και τα ασφαλιστικά ταμεία μας κινδυνεύουν με λουκέτο.
«Κεραυνούς» κατά των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics που αρχίζουν το Σάββατο, με αφορμή την εικόνα του Παναθηναϊκού Σταδίου, εξαπέλυσε ο Ισίδωρος Κούβελος.
Το gazzetta.gr παρουσιάζει αποκλειστικά ολόκληρη την σκληρή επιστολή του.
Η επιστολή καταφέρεται εναντίον της Οργανωτικής Επιτροπής με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς περί «κιτς» αλλά και αλόγιστων σπαταλών που έχουν γίνει για την συγκεκριμένη τελετή, αλλά και με τις σκαλωσιές που έχουν μπει στο Παναθηναϊκό Στάδιο
Δημοσίευση σχολίου