Εάν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν στην πληρωμή ομολόγου 30 δισ. δολ. που λήγει στις 4 Αυγούστου, κινδυνεύουν άμεσα να υποβαθμιστούν πιστοληπτικά από το επίπεδο ΑΑΑ σε εκείνο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ανακοίνωσε εν είδη απειλής ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's.Αντίστοιχη προειδοποίηση με την S&P διατύπωσε πρόσφατα και ο οίκος Moody's.
Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της S&P, Τζόν Τσέϊμπερς, ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως "D" (default), σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, προσθέτοντας ότι "αυτό θα συμβεί στις 4 Αυγούστου, κατά την ωρίμανση των τίτλων, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος".
Οι ανησυχίες περί "τεχνικής" στάσης πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνουν μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη πολιτική περικοπής δαπανών στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και την αύξηση του ορίου του χρέους.
Στο μεταξύ το ΔΝΤ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως το βάρος του χρέους της ακολουθεί "μη βιώσιμη τροχιά", αλλά πως θα πρέπει να αποφύγει μία απότομη διόρθωσή του για να προστατεύσει την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ 2,5% φέτος και 2,7% το 2012 (έναντι 3,3% που προβλέπει η Fed), ενώ εκτιμά πως το δημόσιο έλλειμμα θα αυξηθεί φέτος σε 1,4 τρισ. δολ. φέτος από 1,29 τρισ. δολ. που ήταν πέρσι. Κατόπιν τούτων, το ΔΝΤ καλεί επειγόντως την Ουάσινγκτον να κλείσει μία ευέλικτη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού του κράτους.
Στις ΗΠΑ, το καθορισμένο από το νομοθέτη "πλαφόν" χρέους των 14,3 τρισ.δολ., "αγγίχτηκε" στις 16 Μαΐου και έκτοτε ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊτνερ αξιοποιεί ειδικά μέτρα για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιλογές του "στερεύουν" στις 2 Αυγούστου. Όμως, η κυβέρνηση Ομπάμα και το Κονγρέσσο έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις περικοπών δαπανών πριν να εγκρίνουν την αύξηση του ορίου του χρέους.
Οποιαδήποτε αποτυχία να συμφωνηθεί αύξηση του ορίου του χρέους θα προκαλέσει "σοβαρό σοκ" στην οικονομία, τόνισε το ΔΝΤ, και "θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και σε αύξηση των επιτοκίων παγκοσμίως με σημαντικές και απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ". Ακόμη και μια ιδιαίτερα πρόσκαιρη στάση πληρωμών θα αύξανε αυτομάτως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, και θα βάρυνε στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και στο ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.
ΠΡΕΖΑ TV
30-6-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου