Τετάρτη, Ιουλίου 20, 2011

ΦΕΥΓΟΥΝ 10 ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΝΩ ΠΡΟΣΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ-Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ

Ενα απολύτως εξειδικευμένο νοσοκομείο, με δύο κλινικές, που εφημερεύει κάθε μέρα και βλέπει το χρόνο περισσότερους ασθενείς σε λιγότερα κρεβάτια από τέσσερις αντίστοιχης ειδικότητας κλινικές τριών μεγάλων νοσοκομείων των Αθηνών, συρρικνώνεται. Αν και κερδοφόρος «επιχείρηση», παρά τα τέσσερα ενοίκια στην καρδιά της Αθήνας που πληρώνει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του, αφού στο κτίριό του οι ζημιές του σεισμού του 1999 δεν έχουν αποκατασταθεί.


Σύμφωνα με την τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας, χάνει μία από τις δύο κλινικές του και 10 γιατρούς. Ο λόγος, για το Οφθαλμιατρείο Αθηνών.

Ενα νοσοκομείο με 10 κρεβάτια -που εναλλάσσουν 5 έως 7 ασθενείς ημερησίως-, 35 γιατρούς και 53 νοσηλευτές, που πραγματοποιεί 6.000 χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθεί 65.000 ασθενείς στα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία του το χρόνο, συγχωνεύεται στην ομάδα του «Ευαγγελισμού» μαζί με την Πολυκλινική και το 3ο Νοσοκομείο ΙΚΑ.

Με πανό

Την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο βγήκαν στην οδό Σίνα με πανό και διαμαρτυρήθηκαν για τα σχέδια του υπουργείου. Γιατροί και εργαζόμενοι ζητούν το «αυτονόητο: Να αντιμετωπιστεί το νοσοκομείο ως ειδικό και να συνεκτιμηθούν: παραγωγικότητα του προσωπικού, προσέλευση των ασθενών, οικονομικά στοιχεία» λέει στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Χρήστος Γκίκας.

Επειτα από συναντήσεις γιατρών με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Βαρβάρα Μαΐσογλου, η τελευταία με έγγραφό της ζητεί από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία υπάγεται το Οφθαλμιατρείο, την «αποδέσμευση των κλινών λόγω ειδικής χρήσης (εναλλαγή ασθενών) από τον υπολογισμό της αναλογίας του προσωπικού» ή τον «υπολογισμό 50 αναπτυγμένων κλινών ως βάση για τη στελέχωση του νοσοκομείου». Ο,τι ζητούν εδώ και καιρό οι εργαζόμενοι.

«Οταν σου παίρνει το ένα τρίτο του ιατρικού κόσμου, δεν θα μειωθεί και ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ασθενών; Πώς ακούγεται αυτό, όταν στην Αθήνα υπάρχουν πολλά ιδιωτικά οφθαλμιατρεία;» λέει στην «Ε» ο Ιωάννης Κουτρουμάνος, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο: «Με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε να φύγουν δέκα γιατροί από το Οφθαλμιατρείο; Και πού θα πάνε αυτοί οι γιατροί; Είναι ασαφές. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν θα είναι μία ή δύο οι κλινικές στο νοσοκομείο. Μας ενδιαφέρει να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε το έργο μας», προσθέτει.

«Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για ορθή διαχείριση των πόρων στο χώρο της Υγείας. Αυτοσκοπός κάθε προσπάθειας αναδιάταξης είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας. Η ιδεοψυχαναγκαστική προσήλωση στη συγχώνευση όμως, όταν οδηγεί σε αποσυντονισμό και απορρύθμιση επιτυχημένων μοντέλων λειτουργίας, είναι καταστροφική» λέει ο Χρήστος Γκίκας, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου. «Αντίθετα» -προσθέτει- «γνώμονας της υπεύθυνης πολιτείας είναι η σύγχρονη, αποδοτική και καλύτερη διαχείριση των δομών Υγείας. Το Οφθαλμιατρείο αποτελεί διαχρονικό πρότυπο αυξημένης παραγωγικότητας και σώφρονος οικονομικής διαχείρισης, ανθιστάμενο στη λογική των ελλειμμάτων, ακόμα και στους καιρούς της οικονομικής άνθησης».

Εξειδίκευση

Είναι από τα λίγα δημόσια νοσοκομεία που πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό εξειδικευμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων (υαλοειδεκτομή, κερατοπλαστική), διαθέτει 13 τμήματα υψηλής εξειδίκευσης, είναι εκπαιδευτικό κέντρο αναφοράς και το μοναδικό νοσοκομείου του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τμήμα διαθλαστικής χειρουργικής, το οποίο κατέχει και ISO.*
Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: